Πέμπτη 21 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
Πλήρης η «συστράτευση»

Σε πνεύμα «ομοψυχίας» για τα προτάγματα των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, με επιμέρους εποικοδομητικές παρατηρήσεις για τη βελτίωση της «εθνικής στρατηγικής» που θέλει η αστική τάξη, κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των αρχηγών και των άλλων αστικών κομμάτων.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η επέκταση έρχεται συγχρόνως με τη νίκη Μπάιντεν, για την οποία ισχυρίστηκε ότι «θα ανοίξει νέα σελίδα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».

Ανέφερε ότι στις σημερινές συνθήκες βοηθάει «η τμηματική επέκταση, για να υπερασπίσουμε τα συμφέροντά μας», με «προβληματισμό» για το αν η επέκταση της αιγιαλίτιδας στα νοτιοανατολικά της Κρήτης σε επόμενη φάση και όχι τώρα θα επηρεάσει αρνητικά τις διερευνητικές επαφές.

Ζήτησε να υπάρξει «επικαιροποιημένη εθνική στρατηγική» στην οποία είναι έτοιμο το κόμμα της να συμβάλει, ενώ χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» και τις διερευνητικές επαφές, καθώς όπως είπε «μπορούν να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση, ανοίγουν δρόμο για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας».

Ο Κυρ. Βελόπουλος, προσφέροντας ολόπλευρη στήριξη στην κυβέρνηση, ανέφερε ότι «είμαστε οι πρώτοι που σας στηρίξαμε σε αυτό το θέμα, από την πρώτη στιγμή», ενώ εξέφρασε τη στήριξη του κόμματός του και για τα εξοπλιστικά προγράμματα - μαμούθ που προωθεί η κυβέρνηση και τα οποία ενταγμένα στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, άσκησε «κριτική» στην κυβέρνηση ότι τα δίνει όλα στις ΗΠΑ χωρίς να εξασφαλίζει ανταλλάγματα: «Ζητάνε οι Αμερικανοί άλλες 20 βάσεις στην Ελλάδα. Να τις δώσουμε. Τι θα πάρουμε, όμως, έχει σημασία».

Ο δε επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης, αφού δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, βρήκε ότι «με την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών» σημειώνεται «ύφεση στις εντάσεις εκ μέρους της Αγκυρας» και «αυτό δεν είναι κακό (...) Το κακό είναι πως δεν υπάρχει εθνική στρατηγική», ενώ επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του για σύγκληση περιφερειακής διάσκεψης όλων των χωρών της Ανατ. Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, πρόταση την οποία προωθεί και η ΕΕ, προκειμένου να «τρέξουν» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ