Πέμπτη 21 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ετοιμος να στηρίξει «όπου χρειαστεί» την κοινή τους στρατηγική

Να «καλωσορίσει» την κυβέρνηση σε μια ακόμα επιλογή και της δικής του κυβέρνησης, ενταγμένη στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και αυτά της αστικής τάξης, έσπευσε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ομιλία του χτες στη Βουλή.

«Καλωσορίζουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο. Και βεβαίως καλωσορίζουμε κι εσάς, κ. Μητσοτάκη, σε μια ακόμα στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τις Πρέσπες, τώρα τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, σε μια ακόμα παραδοχή της στρατηγικής σύμπλευσης με τη ΝΔ στην κατεύθυνση που υπαγορεύουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Μάλιστα, «κάρφωσε» τη ΝΔ ότι έκανε στροφή 180 μοιρών αφού τις ίδιες επιλογές τις λοιδορούσε απ' τη θέση της αντιπολίτευσης, σε μια προσπάθεια να την εκθέσει ως «αναξιόπιστη» δύναμη για τη διαχείριση τέτοιων προταγμάτων της αστικής τάξης.

Στη συνέχεια έσπευσε να προσφέρει τις συμβουλές του στη ΝΔ για την απρόσκοπτη υλοποίηση της κοινής τους στρατηγικής, αλλά και τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας: «Ετοιμοι να στηρίξουμε όπου χρειαστεί την κυβέρνηση. Να στηρίξουμε. Ναι. καλή τη πίστει», με μόνη προϋπόθεση η κυβέρνηση να αποδείξει ότι «χειρίζεται τα εθνικά θέματα, τα Ελληνοτουρκικά πρωτίστως, με εθνική σοβαρότητα. Με εθνική υπευθυνότητα. Με εθνική γραμμή και σταθερότητα».

Μίλησε για «αμήχανη στρατηγική» της κυβέρνησης στα Ελληνοτουρκικά, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως «δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση και όσο μας αφορά να μετατρέψουμε ένα μείζον, κρίσιμο, εθνικό θέμα, σε εθνικιστική και έξαλλη πασαρέλα τύπου Πρεσπών, όπως έκαναν ο κ. Μητσοτάκης και οι τότε συνοδοιπόροι του. Δεν έχω κανένα δισταγμό να επαναλάβω εδώ ότι παραμένουμε έτοιμοι να συμβάλουμε στην αναγκαία συναίνεση».

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε αρνητικές τις συνθήκες μέσα στις οποίες επανεκκινούν οι διερευνητικές, κατηγορώντας γι' αυτό την έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης, έσπευσε να πει πως ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την επανεκκίνησή τους «για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ με την προοπτική να επιτευχθεί μια έντιμη συμφωνία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, είτε διμερώς είτε με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». Δίνοντας και συμβουλές για το «παζάρι» ζήτησε «κόκκινες εθνικές γραμμές, που να γίνουν σαφείς προς κάθε κατεύθυνση. Ετσι που και οι Ευρωπαίοι, και οι σύμμαχοι, και η Αγκυρα να ξέρουν ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε τετελεσμένα και προκλήσεις», αποδίδοντας τη στάση των «συμμάχων», εμμέσως πλην σαφώς, εξωραΐζοντάς την, στους κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ