Πέμπτη 21 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Στο βωμό του κέρδους ναυτεργατικά δικαιώματα και περιβάλλον

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για την «ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο και λοιπές διατάξεις». Η κυβέρνηση, ανάμεσα σε άλλες αντιδραστικές διατάξεις, συνεχίζει το χτύπημα στα ναυτεργατικά δικαιώματα, ενισχύει τον κατασταλτικό ρόλο του Λιμενικού Σώματος και συνεχίζει να θυσιάζει το περιβάλλον στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε άρθρα του νομοσχεδίου προβλέπονται η παράταση της αναστολής των συμβάσεων των ναυτεργατών στα πλοία της ακτοπλοΐας - καθώς οι εφοπλιστές θεωρούνται «επιχειρήσεις που πλήγηκαν από την πανδημία» - και η ανάλογη μείωση των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα. Για το Λιμενικό περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν τη συμμετοχή του στο «Μόνιμο Σώμα της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής».

Προβλέπεται η περαιτέρω παραχώρηση αιγιαλών, παραλιών, ποταμών, λιμνών, πυθμένα και υπεδάφους βυθού της θάλασσας, ακόμα και με απευθείας ανάθεση, για τη διευκόλυνση των επενδυτών και συγκεκριμένα «την εγκατάσταση σταθερών ή πλωτών εξεδρών, την κατασκευή προβλητών και κρηπιδωμάτων, την εγκατάσταση ανυψωτικών και φορτοεκφορτωτικών μέσων παντός είδους, ήτοι μεταφορικών ταινιών, γερανών, αγωγών μεταφοράς υγρών φορτίων και λοιπών συναφών συστημάτων ή άλλων έργων, τα οποία προορίζονται να εξυπηρετούν τη μεταφορά φορτίων ή εφοδίων που παράγονται ή χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις υδατοκαλλιεργητικές, βιομηχανικές, εξορυκτικές, ναυπηγοεπισκευαστικές» κ.ά.

Τέλος, για την προώθηση και διευκόλυνση των επενδυτικών σχεδίων παραχωρείται η δυνατότητα σε ΟΤΑ, λιμενικά ταμεία και οργανισμούς λιμένων να «συνομολογούν επενδυτικά δάνεια με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τη χρηματοδότηση των έργων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ