Πέμπτη 21 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Κίνα και Ρωσία «κλειδωμένες» στα σκόπευτρα...

Αποκαλυπτικές για τη συνέχιση της επιθετικότητας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και μετά την αλλαγή σκυτάλης είναι οι δηλώσεις που κάνει από τη Δευτέρα ο προτεινόμενος νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, κατά την ακρόασή του στη Γερουσία. Ξεκαθάρισε ότι η αντιμετώπιση της Κίνας είναι πρώτη προτεραιότητα και ότι συμφωνεί με τη σκληρότερη προσέγγιση από την κυβέρνηση Τραμπ, αλλά διαφωνεί στην τακτική. Είπε χαρακτηριστικά:

«Οι Κινέζοι είναι πολύ πιο αποφασιστικοί στην εκδήλωση της επιδίωξής τους να γίνουν η ηγέτιδα δύναμη στον κόσμο, η χώρα που θέτει τους κανόνες, τα μέτρα, και να προωθήσουν ένα μοντέλο που ελπίζουν ότι και άλλες χώρες και λαοί θα ακολουθήσουν».

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, με την προϋπόθεση ότι η Τεχεράνη θα τηρήσει εκ νέου τις δεσμεύσεις της. Ξεκαθάρισε επίσης ότι θα επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.

Συνεχίζοντας είπε ότι η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει μία παράταση της συμφωνίας για τον έλεγχο των εξοπλισμών «New START» με τη Ρωσία, αλλά δεν έχει ακόμη αποφασίσει για τη χρονική διάρκεια της παράτασης που θα επιδιώξει.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι η νέα κυβέρνηση θα επιστρατεύσει κάθε πιθανό «μοχλό πίεσης» για την αποτροπή του νέου ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, «Nord Stream 2».

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, τη χαρακτήρισε «στρατηγικό σύμμαχο», διαψεύδοντας την κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα που εναποθέτουν την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς. Φυσικά, με το βλέμμα στους μεγάλους ανταγωνιστές των ΗΠΑ, έκρινε ότι «δεν είναι αποδεκτό» η Αγκυρα «να ευθυγραμμίζεται με έναν από τους κυριότερους στρατηγικούς ανταγωνιστές μας, τη Ρωσία». Πρόσθεσε ότι η νέα κυβέρνηση θα μελετήσει αν απαιτείται η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Αγκυρας για τους «S-400».

Εσπευσε επίσης να δεσμευτεί ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεχίσει να αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ και θα διατηρήσει εκεί την πρεσβεία της.

Τέλος, διαβεβαίωσε για τη συνέχιση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας κατά της Βενεζουέλας, αναγνωρίζοντας ως Πρόεδρό της τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ Χουάν Γκουαϊδό, όπως είχε κάνει και η κυβέρνηση Τραμπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απορρίφθηκε πρόταση των ΗΠΑ για παράταση του εμπάργκο όπλων(2020-08-18 00:00:00.0)
Μετακίνηση στρατευμάτων και πώληση «F-35» στην Πολωνία(2019-06-13 00:00:00.0)
Στο βάθος σκληρά παζάρια, αντιφάσεις και ανταγωνισμοί(2018-07-17 00:00:00.0)
Εκθεση των Δημοκρατικών κατά της Ρωσίας, με αιχμές στον Τραμπ(2018-01-11 00:00:00.0)
Τι έκανε στο Κίεβο;(2017-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ