Πέμπτη 21 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΥΤΑΛΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ
Παρόλες περί «νίκης της δημοκρατίας» σε ένα σάπιο σύστημα

Ο Μπάιντεν στη χτεσινή ορκωμοσία

Copyright 2021 The Associated

Ο Μπάιντεν στη χτεσινή ορκωμοσία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η χτεσινή ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης Δημοκρατικών του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις ήταν διαφορετική λόγω συνθηκών (στρατός στους δρόμους μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο οπαδών του απερχόμενου Προέδρου Τραμπ και λόγω της καταστροφικής πορείας της πανδημίας με σημαίες αντί για κόσμο) αλλά και ίδια. Γιατί πίσω από τα μεγάλα λόγια περί «νίκης της δημοκρατίας, ενότητας, συμφιλίωσης» δεν μπορεί να κρυφτεί ότι η επιδίωξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης θα έχει τα ίδια θύματα, τα λαϊκά στρώματα που δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Οσο κι αν επιχειρήθηκε να αξιοποιηθεί η πολυεθνοτική σύνθεση της νέας κυβέρνησης, με την ινδοτζαμαϊκανή αντιπρόεδρο Χάρις, ή το σόου με τις «σταρ» Lady Gaga και την Λατίνα Τζένιφερ Λόπεζ, η οποία ζήτησε στα Ισπανικά «ισότητα και δικαιοσύνη», δεν μπορούν να κρυφτούν οι τεράστιες ταξικές κοινωνικές αντιθέσεις, η φτώχεια, η ανεργία που πλήττει εκατομμύρια λαϊκούς ανθρώπους, που ήταν αυτοί που πάνω από 408.000 πέθαναν από την πανδημία, τη στυγνή εκμετάλλευση των εκατομμυρίων μεταναστών.

Ξέροντας αυτή την πραγματικότητα, η νέα κυβέρνηση θα επιχειρήσει - αυτό δείχνει η υπογραφή των πρώτων διαταγμάτων από τον Μπάιντεν - με κάποια μέτρα μεγαλύτερης κρατικής παρέμβασης και επεκτατικής πολιτικής (επιδόματα, δημοσιονομική χαλάρωση, ανοχή στην εξόφληση δανείων κ.ά.) να χειραγωγήσει τον λαό με προσωρινές λύσεις που κυρίως στοχεύουν στο να μπει μπροστά η καπιταλιστική οικονομία σε περισσότερους κλάδους και μέσω του σχεδίου της «πράσινης οικονομίας» να δοθεί διέξοδος σε συσσωρευμένα κεφάλαια.

Ταυτόχρονα, οι αναφορές στην πρώτη ομιλία του νέου Προέδρου, ότι «θα ηγηθούμε διά του παραδείγματος της ισχύος, αλλά θα δείξουμε την ισχύ του παραδείγματος» και ότι «οι ΗΠΑ θα είναι αξιόπιστος εταίρος ευημερίας και ειρήνης», αποσκοπούν να στείλουν μήνυμα και προς συμμάχους και προς αντίπαλους για σκληρά παζάρια, κυρίως προς την Κίνα, που οι ΗΠΑ βλέπουν ότι απειλεί την πρωτοκαθεδρία τους στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Οσο για τις αναφορές ενάντια στον «λευκό ρατσισμό» σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από μεγάλες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις, έχουν ακουστεί και στο παρελθόν από άλλους Προέδρους και τον πρώτο Αφροαμερικανικό, τον Μπαράκ Ομπάμα, όμως οι ανισότητες παραμένουν για τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ταυτόχρονα, το μήνυμα «συμφιλίωσης» της νέας κυβέρνησης που θέλει να εμπεδωθεί και ως ...ταξική συναίνεση, αφορά τις μερίδες του κεφαλαίου και όχι τα λαϊκά στρώματα. Αλλωστε, παρά την απουσία του Τραμπ στη χτεσινή τελετή, ήταν εκεί ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι, όλοι οι προηγούμενοι Πρόεδροι και επιλεγμένοι επιχειρηματίες και παράγοντες. Επίσης οι εξαγγελίες για καταπολέμηση της «εσωτερικής τρομοκρατίας», εννοώντας τους οπαδούς του Τραμπ και «κάθε βία», από τη μια δεν μπορούν να αποτρέψουν τις υπαρκτές ενδοαστικές αντιπαραθέσεις που εκφράστηκαν και στις πρόσφατες επεισοδιακές εκλογές και, από την άλλη, στοχεύουν κυρίως σε όσους πραγματικά αμφισβητούν το σύστημα εκμετάλλευσης, που βαφτίζεται δημοκρατία ενώ ματώνει τόσο τον αμερικανικό λαό όσους και τους λαούς του πλανήτη με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις. Η τελευταία ρήση στην ομιλία του Μπάιντεν, «ο Θεός ευλογεί τα στρατεύματά μας», είναι ενδεικτική.

Τα πρώτα πάντως διατάγματα που υπέγραψε χτες ο Μπάιντεν ήταν η επαναφορά των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπου αποφασίστηκε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Αντονι Φάουτσι, να εκπροσωπήσει τη χώρα.

Η αποχώρηση Τραμπ

Στοιχείο της έντονης ενδοαστικής αντιπαράθεσης είναι και ο τρόπος που αποχώρησε ο Ντ. Τραμπ, που εκφράζει συγκεκριμένα τμήματα της αστικής τάξης. Στο τελευταίο διάγγελμά του, ο Τραμπ προαναγγέλλει τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, προειδοποιώντας ότι... «το κίνημα που ξεκινήσαμε μαζί είναι μόνο η αρχή!». Ηδη διαρρέεται ότι αυτό θα λέγεται «Πατριωτικό Κόμμα» και μέσω διαδικτύου συλλέγονται υπογραφές. Τέτοιες κινήσεις εντείνουν τις υπαρκτές αντιπαραθέσεις στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής της απερχόμενης πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, την Τρίτη το βράδυ κατηγόρησε ευθέως τον πρώην Πρόεδρο ότι υποκίνησε την εισβολή όχλου στο Καπιτώλιο στις 6 Γενάρη. Πάντως ο Τραμπ στην τελευταία παρέμβασή του πριν αποσυρθεί στη Φλόριντα, εκτός από το ότι καυχήθηκε για τα έργα του, αναφέρθηκε στη συγκρότηση ενός «μετώπου κατά της Κίνας» και ευχήθηκε στη νέα κυβέρνηση καλή επιτυχία. Ταυτόχρονα, φρόντισε να δώσει χάρη ή να μειώσει τις ποινές φυλάκισης σε 143 άτομα, μεταξύ των οποίων ο ακροδεξιός Στίβεν Μπάνον που ήταν επικεφαλής στην προεκλογική του εκστρατεία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ