Πέμπτη 21 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΝΤΕ
Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης και από τη Γερουσία

Οχι όμως με την απαιτούμενη πλειοψηφία, συνεχίζονται οι διεργασίες

ΡΩΜΗ.--

Η κυβέρνηση Κόντε πήρε ψήφο εμπιστοσύνης και από την ιταλική Γερουσία, μετά την προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση κατά την οποία 156 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ, 140 κατά και 16 απείχαν.

Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από την ιταλική Βουλή, με 321 ψήφους υπέρ (από 630).

Το μέλλον της κυβέρνησης όμως παραμένει αβέβαιο, καθώς στη Γερουσία δεν διασφάλισε την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία 161 ψήφων. Δυνάμεις της αντιπολίτευσης, όπως η «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι, επιμένουν να ζητούν πρόωρες εκλογές. Μιλώντας στο RAI ο Σαλβίνι είπε ότι «έχουμε μια κυβέρνηση που δεν διαθέτει πλειοψηφία και στέκεται στα πόδια της χάρη σε άτομα που αλλάζουν πλευρές».

Ο Κόντε ξεκίνησε από χτες επαφές, καταρχάς με τους εναπομείναντες κυβερνητικούς του εταίρους, δηλαδή το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), τα «Πέντε Αστέρια» και το μικρό κεντροαριστερό LeU, αλλά όχι μόνο. Ενδεικτικό των διεργασιών είναι ότι στη Γερουσία έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και δύο γερουσιαστές της κεντροδεξιάς «Φόρτσα Ιτάλια», που τα τελευταία χρόνια συνεργαζόταν σταθερά με τη «Λέγκα». Επίσης ότι η «Ζωντανή Ιταλία» (IV) του Ματέο Ρέντσι, που την περασμένη βδομάδα αποχώρησε από την κυβέρνηση, και στις δύο συνεδριάσεις δεν καταψήφισε αλλά προτίμησε την αποχή. Μια σειρά στελέχη της ήδη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίζουν νομοσχέδια της κυβέρνησης κατά περίπτωση.

Ο πρόεδρος του PD, Νικόλα Τζινγκαρέτι, δήλωσε ότι αποφεύχθηκε «μια διολίσθηση στο σκότος» και ότι τώρα «πρέπει να εργαστούμε για τον πολιτικό προσανατολισμό της κυβέρνησης», «για την ενίσχυση της κυβερνητικής ισχύος».

Στο μεταξύ ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για το ευρώ, εξέφρασε την ελπίδα «η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία να μη θέσει σε κίνδυνο τη δουλειά με το ιταλικό Σχέδιο Ανάκαμψης, γιατί η Ιταλία είναι που θα έχει το μεγαλύτερο όφελος από αυτό και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πόροι που προορίζονται γι' αυτήν θα φτάσουν στη χώρα, καθώς είναι πολύ σημαντικοί για την ανάκαμψή της».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org