Πέμπτη 21 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Μεταλλωρύχοι παγιδευμένοι σε στοά

Από τις 10 Γενάρη μένουν παγιδευμένοι 600 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης 11 μεταλλωρύχοι που εγκλωβίστηκαν σε στοά, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στο ορυχείο όπου δούλευαν, το οποίο βρίσκεται στην επαρχία Χουσάν της δυτικής Κίνας.

Η πρώτη επαφή μαζί τους έγινε μια βδομάδα μετά, στις 17 Γενάρη, όταν διασώστες που αναζητούσαν ίχνη ζωής ένιωσαν «τράβηγμα» σε σκοινί που είχαν ρίξει σε μία τρύπα και μετά διαμορφώθηκε γραμμή επικοινωνίας. Τη Δευτέρα 18 Γενάρη, διασώστες κατάφεραν να προσεγγίσουν το σημείο που βρίσκονται οι εργάτες, χωρίς όμως να εντοπίσουν επακριβώς τη θέση τους.

Ενας από τους εργάτες φέρεται να βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση και άλλοι δύο φαίνεται ότι έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Οι οκτώ από αυτούς φέρονται να είναι καλά στην υγεία τους, αν και πολύ εξαντλημένοι. Σε κοντινή τους απόσταση εντοπίστηκε ακόμα ένας. Συνολικά στη στοά δούλευαν 22 άτομα, η τύχη των 10 μένει άγνωστη.

Καθώς συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης, ιατρικά εφόδια και τρόφιμα έφτασαν στους παγιδευμένους μέσα από ένα στενό άνοιγμα που δημιουργήθηκε, ενώ εκείνοι με τη σειρά τους έστειλαν σημείωμα τονίζοντας: «Ελπίζουμε ότι η προσπάθεια διάσωσης δεν θα σταματήσει».

Τα αίτια της έκρηξης δεν έχουν γίνει γνωστά, ωστόσο τέτοια εργατικά δυστυχήματα σε ορυχεία είναι ιδιαίτερα συχνά στην Κίνα, όπου η εξάπλωση και εμβάθυνση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής έχει όλο και μεγαλύτερο αντίκτυπο στους όρους εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ