Τρίτη 19 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
Ντόμινο νέων προβλημάτων από τη «μετατροπή» σε εμβολιαστικά κέντρα χωρίς καμία ενίσχυση

Υπονομεύεται η κρίσιμη διαδικασία του εμβολιασμού και συνολικά η περίθαλψη του λαού

Ντόμινο νέων προβλημάτων στα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία και την απογυμνωμένη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προκαλεί η κυβερνητική πολιτική για την κρίσιμη διαδικασία του εμβολιασμού για τον κορονοϊό, καθώς αυτή προωθείται χωρίς κανένα μέτρο ενίσχυσης με το απαιτούμενο υγειονομικό προσωπικό.

Πάντα στο πλαίσιο της πολιτικής που λογαριάζει ως «κόστος» τα μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού, μετά τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα μιας νόσου, οι συνέπειες από τη «μετατροπή» νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας σε εμβολιαστικά κέντρα χωρίς καμία ενίσχυση γίνονται ήδη ορατές.

Χιλιάδες ιατρικών ραντεβού σε υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας ήδη ακυρώνονται. Περιφερειακά Ιατρεία κλείνουν ξανά, εξαιτίας νέων «μπαλωμάτων» - μετακινήσεων για τη λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων. Εξουθενωμένοι υγειονομικοί από το δεύτερο κύμα της πανδημίας που δεν έχει τελειώσει ακόμα και ενώ είναι ορατό το τρίτο, μετακινούνται από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, αναλαμβάνουν την επίβλεψη εμβολιασμών, με ελλιπείς οδηγίες, την ίδια ώρα που δεν προφταίνουν να κουράρουν τους ασθενείς τους. Εμβολιαστικά κέντρα στήνονται σε ακατάλληλους χώρους, δημιουργώντας εκτός των άλλων κίνδυνο συγχρωτισμού του υγιούς πληθυσμού με τους ασθενείς που προσέρχονται στα νοσοκομεία...

Ακολουθούν ορισμένες νέες χαρακτηριστικές καταγγελίες.

Κλείνουν ξανά Περιφερειακά Ιατρεία παίρνοντας τους γιατρούς

Οπως καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μάνδρας, με απόφαση της 2ης ΥΠΕ κλείνει το Περιφερειακό Ιατρείο Μάνδρας, λόγω της μεταφοράς των ιατρών σε εμβολιαστικό κέντρο στην Ελευσίνα.

«Η απόφαση αυτή στερεί από τους πολίτες της Μάνδρας ακόμη και αυτή την ελάχιστη περίθαλψη και τη συνταγογράφηση, αναγκάζοντας εν μέσω πανδημίας ηλικιωμένους και ασθενείς να μεταβαίνουν στην Ελευσίνα, ή να απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς», σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» και απαιτεί την ανάκληση της απόφασης, την άμεση δημιουργία Κέντρου Υγείας στη Μάνδρα, πλήρως εξοπλισμένου και στελεχωμένου.

Εξωτερικά ιατρεία «μετατρέπονται» σε εμβολιαστικά κέντρα και δεν δέχονται ραντεβού

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία από το υποστελεχωμένο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), του οποίου τα εξωτερικά ιατρεία μετατρέπονται σε εμβολιαστικό κέντρο, χωρίς καμία ενίσχυση σε προσωπικό και την ίδια ώρα που έχουν σταματήσει να δέχονται ασθενείς για ραντεβού, για λόγους αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού!

Οπως καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» ΨΝΑ, 2 παθολόγοι, 3 καρδιολόγοι και 1 χειρουργός καλούνται να στελεχώσουν όχι μόνο το εμβολιαστικό κέντρο αλλά και να καλύψουν «τις ανάγκες όλου του νοσοκομείου και φυσικά και για την Παθολογική κλινική που λειτουργεί και ως κλινική Covid-19, ανάλογα με τα κρούσματα που εμφανίζονται κάθε φορά»...

Κρίσιμα είναι τα ερωτήματα που θέτει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» για τον τρόπο που προωθείται η διαδικασία των εμβολιασμών, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης: «Με ποιο ακριβώς προσωπικό σκοπεύουν να στελεχώσουν τα εμβολιαστικά κέντρα που προβλέπεται να έχουν 12ωρη βάρδια; Με το εξουθενωμένο προσωπικό των νοσοκομείων; (...) Με τις εφημερίες του νοσοκομείου να αυξάνονται για τους επόμενους μήνες και με όλο το προσωπικό μέχρι και το διοικητικό να κάνει διπλοβάρδιες; Με ποιους γιατρούς; Οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό θα περιθάλπουν ασθενείς με Covid-19, ασθενείς με ψυχικές ασθένειες και ταυτόχρονα θα εμβολιάζουν υγιή πληθυσμό; Εγιναν άραγε οι απαραίτητες προσλήψεις, για παράδειγμα επισκεπτών Υγείας, που αποτελούν βασική ειδικότητα για την εμβολιαστική διαδικασία; Τι θα γίνει με τις συνθήκες συνωστισμού και συγχρωτισμού του υγιούς πληθυσμού με τους ασθενείς που θα προσέρχονται στο νοσοκομείο και μάλιστα σε μέρες εφημερίας; Τώρα δεν υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς; Οι ψυχικά ασθενείς που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο δεν θα επισκέπτονται καν τα εξωτερικά ιατρεία για τυχόν εξετάσεις και ελέγχους όπως ορίζουν τα πρωτόκολλα νοσηλείας; Πώς εξασφαλίζεται η αναγκαία παρακολούθηση των εμβολιασθέντων για τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες και μάλιστα σε ένα νοσοκομείο ψυχιατρικό που δεν υπάρχει καν αλλεργιολόγος και ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση;».

Συνθήκες που δημιουργούν κινδύνους συγχρωτισμού

Αντίστοιχα, στο Νοσοκομείο «Παμμακάριστος», το οποίο έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο Covid-19, στο χώρο των ΤΕΠ στήθηκε εμβολιαστικό κέντρο, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες για τον εμβολιασμό του υγιούς πληθυσμού, καθώς το νοσοκομείο έχει μόνο μια είσοδο, και στον ίδιο χώρο θα συγχρωτίζονται ασθενείς με κορονοϊό και όσοι πρόκειται να εμβολιαστούν.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ακόμη και τώρα δεν υπάρχει σαφές πλαίσιο λειτουργίας του εμβολιαστικού κέντρου, ποιοι θα το στελεχώνουν από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, με τους πνευμονολόγους να καλούνται με το ένα χέρι να εξετάζουν ασθενείς με Covid-19 και το άλλο να επιβλέπουν τους εμβολιασμούς...

.

Σοβαρά προβλήματα και στη Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχα προβλήματα από την κυβερνητική πολιτική για τα εμβολιαστικά κέντρα καταγγέλλει και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

Αναδεικνύει ιδιαίτερα τις περιπτώσεις του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ) και του «Θεαγενείου» Αντικαρκινικού και τον κίνδυνο «να μετατραπούν σε υγειονομικές βόμβες», τονίζοντας ότι θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθούν «η συρροή πληθυσμού για τη διενέργεια εμβολιασμού και η πιθανότητα αύξησης της διασποράς στους ανοσοκατεσταλμένους, καρκινοπαθείς και τους ψυχιατρικούς ασθενείς, καθώς αποτελούν πληθυσμό με αυξημένο κίνδυνο από τη νόσηση με Covid-19».

Σε ό,τι αφορά το ΨΝΘ αναφέρει: Στον τεράστιο φόρτο του, με εισαγωγές ασθενών από Θεσσαλία έως Εβρο και ανάγκη αντιμετώπισης της σοβαρής επιβάρυνσης της ψυχικής υγείας του λαού λόγω της πανδημίας, προστέθηκε η σχεδόν καθημερινή εφημερία του, καθώς στο διάστημα έξαρσης του δεύτερου κύματος ανέστειλαν τη λειτουργία τους οι Ψυχιατρικές κλινικές των Νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ και «Παπανικολάου». Τώρα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το προσωπικό που θα στελεχώσει τα εμβολιαστικά κέντρα. Στο ΨΝΘ, οι γιατροί παθολογικών ειδικοτήτων είναι ελάχιστοι, με αποτέλεσμα να καλούνται να συμμετάσχουν στην κάλυψη του κέντρου ψυχίατροι.

Οπως υπογραμμίζει η ΕΝΙΘ, δεν νοείται εμβολιαστικό κέντρο χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό που δεν θα μετακινείται μεταξύ τμημάτων, αυξάνοντας την πιθανότητα διασποράς και χωρίς τους αναγκαίους χώρους υποδοχής και αναμονής των εμβολιαζομένων.

Για το «Θεαγένειο», που ανακοινώθηκε ότι θα λειτουργήσει ως εμβολιαστικό κέντρο για υπερήλικες και ιδιώτες γιατρούς, για τουλάχιστον 15 μέρες, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το προσωπικό που θα στελεχώσει το κέντρο. Το καθήκον αυτό καλούνται να αναλάβουν οι γιατροί ειδικοτήτων Παθολογικής που προσφέρθηκαν εθελοντικά να καλύψουν τις ανάγκες του εμβολιασμού των εργαζομένων του νοσοκομείου, επιπρόσθετα στον καθημερινό φόρτο εργασίας τους. Επισημαίνει επίσης ότι οι εμβολιασμοί διεξάγονται στον πλέον ακατάλληλο χώρο: «Δημιουργείται συνωστισμός στον ίδιο χώρο που προσέρχονται καθημερινά περίπου 200 ασθενείς για να υποβληθούν σε ημερήσια χημειοθεραπεία. Από εκεί προσέρχονται επίσης και οι ασθενείς που είναι σε βαριά κατάσταση (καρότσια και φορεία)».

Καταγγέλλουν τη μείωση των εμβολιαστικών κέντρων

Τη μείωση των εμβολιαστικών κέντρων από 10 που αρχικώς ανακοινώθηκε σε μόλις 2 (στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων και το Κέντρο Υγείας Πύλης) καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών Κέντρων Υγείας και Νοσοκομείου Τρικάλων.

Οι υγειονομικοί τονίζουν πως με αυτήν τη μεγάλη μείωση των εμβολιαστικών κέντρων προκύπτουν σοβαρά ζητήματα πρόσβασης για τους ηλικιωμένους άνω των 85 ετών που προηγούνται στον εμβολιασμό, σε μία Περιφερειακή Ενότητα με μεγάλο τμήμα ορεινού όγκου. Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Αλήθεια, ξέρει κανείς από εσάς με ποιον τρόπο και πότε θα εμβολιαστεί ο 85χρονος από την Παναγία Καλαμπάκας, του οποίου τα παιδιά βρίσκονται στην Αθήνα σε περίοδο απαγόρευσης μετακίνησης και με περιορισμένα δρομολόγια ή ακόμα χειρότερα πώς θα εμβολιαστεί ο κάτοικος ή με κινητικά προβλήματα γέροντας από τη Χρυσομηλιά, το Γερακάρι, την Αγριελιά, το Διάσελο; Δηλαδή με λίγα λόγια πώς θα εμβολιαστούν οι παππούδες μας;».

Η Ενωση Ιατρών καλεί την κυβέρνηση να πάρει τα αναγκαία μέτρα ώστε να ενισχυθούν τα νοσοκομεία και η ΠΦΥ με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ