Πέμπτη 14 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Εμπόδια στις σπουδές και ένταση της καταστολής

Σε διαβούλευση από χτες το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τα νέα μέτρα καταστολής

Eurokinissi

Ενταση της καταστολής, νέους κόφτες στην πρόσβαση στις σπουδές και το πτυχίο, οικοδόμηση ενός ακαδημαϊκού περιβάλλοντος εχθρικού προς τις διεκδικήσεις, την αμφισβήτηση, την προσπάθεια των παιδιών να σπουδάσουν με τεράστιες δυσκολίες, φέρνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».

Το σχέδιο νόμου τέθηκε από χτες και μέχρι τις 20 Γενάρη σε δημόσια διαβούλευση, με την κυβέρνηση να συνεχίζει τη νομοθέτηση σοβαρών αντιδραστικών ρυθμίσεων εν μέσω πανδημίας.

Νέα εμπόδια στην πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Ο πρώτος άξονας του νομοσχεδίου αφορά την πρόσβαση των αποφοίτων των Λυκείων στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό θεσπίζονται:

-- Ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε τμήμα. Κάθε τμήμα θα καλείται να επιλέξει τη βάση ως ποσοστό του μέσου όρου των επιδόσεων των υποψηφίων στα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων. Το υπουργείο θα καθορίζει το εύρος αυτού του ποσοστού (γίνεται λόγος για 80% - 120%). Ετσι, αν για παράδειγμα ο μέσος όρος επιδόσεων των υποψηφίων είναι 12 και επιλεγεί ως τιμή το 90% του μέσου όρου, βάση εισαγωγής θα είναι το 10,8. Το μέτρο θα ισχύσει για τους υποψηφίους που θα δώσουν τον Ιούνη του 2021 εξετάσεις. Επιπλέον, από το 2022, κάθε πανεπιστημιακό τμήμα θα μπορεί να ορίζει και συντελεστή βαρύτητας στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

-- Περιορισμός των επιλογών στο μηχανογραφικό δελτίο. Προβλέπεται πως από το 2022 οι υποψήφιοι θα υποβάλλουν μηχανογραφικό σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, θα υπάρχει όριο επιλογών (το υπουργείο αναφέρεται σε 15). Η δεύτερη φάση θα αφορά τις θέσεις εισακτέων που απομένουν κενές και θα μπορούν να τις δηλώσουν όσοι δεν εισάγονται στην πρώτη φάση, με την προϋπόθεση να επιτύχουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε τμήμα.

Επίσης, οι υποψήφιοι θα μπορούν να υποβάλλουν παράλληλο μηχανογραφικό για εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ, στα οποία όμως παραμένει και η ισχύουσα διαδικασία εισαγωγής με αίτηση.

Η υπουργός Παιδείας παρουσίασε τα παραπάνω ως κινήσεις αναβάθμισης του κύρους των ΑΕΙ και ορθολογικότερη χρήση των πόρων τους - ενώ θα συνεχίσουν να στενάζουν υπό το βάρος των ελλείψεων - της αυτονομίας τους, της διασφάλισης των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων επιτυχούς φοίτησης και ολοκλήρωσης των σπουδών, παραγνωρίζοντας πως οι παράγοντες που εμποδίζουν τις σπουδές δεν αρχίζουν και τελειώνουν στο μηχανογραφικό. Κάνει λόγο για «ενέργειες απαραίτητες για την αναβάθμιση των σπουδών», τη στιγμή που κλείνει συστηματικά τα αυτιά στα αιτήματα για ουσιαστική αναβάθμιση και τις αυξημένες ανάγκες.

Νέα προσπάθεια θέσπισης ορίου φοίτησης

Με το νομοσχέδιο εισάγεται όριο φοίτησης στα πανεπιστήμια, το οποίο καθορίζεται σε 2 επιπλέον χρόνια για τα τετραετή προγράμματα σπουδών και σε 3 για τα προγράμματα σπουδών με μεγαλύτερη διάρκεια. Το υπουργείο διευκρινίζει πως το μέτρο αφορά τους νεοεισερχόμενους φοιτητές με μεταβατικές διατάξεις για όσους ήδη φοιτούν σε πανεπιστήμια και εξαιρέσεις σε περιπτώσεις εργασίας και μερικής φοίτησης, για σοβαρούς λόγους όπως υγείας κ.λπ.

Αστυνομία, κάμερες, έλεγχος εισόδου και πειθαρχικές ποινές

Με αστυνομικούς στα ιδρύματα, κάρτες ελέγχου εισόδου και πειθαρχικές διώξεις σε φοιτητές και προσωπικό, ορίζει η κυβέρνηση την ...«ενίσχυση της ακαδημαϊκής ελευθερίας», παρουσιάζοντας τα μέτρα ως συνέχεια της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, με όλη την προσπάθεια που τη συνόδεψε να αξιοποιηθούν ενέργειες που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές και τις διεκδικήσεις τους.

Την ίδια στιγμή που οι ανάγκες για εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό είναι ασφυκτικές, η κυβέρνηση ανακοινώνει ήδη 1.000 οργανικές θέσεις στη λεγόμενη Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Το σώμα προβλέπεται να στελεχώνεται από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικούς φρουρούς που θα προσληφθούν για τον σκοπό αυτό. Οπως ανακοινώθηκε, η πρώτη προκήρυξη θα αφορά 1.000 οργανικές θέσεις που αντιστοιχούν σε 200 άτομα ανά βάρδια, σε πρώτη φάση στα ιδρύματα: ΕΚΠΑ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ΕΜΠ, ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Πατρών και με κατανομή τους «ανάλογα με τις περιστάσεις». Η ΟΠΠΙ θα λαμβάνει εντολές και θα λογοδοτεί ιεραρχικά στην ΕΛ.ΑΣ. και θα συνεργάζεται με τον πρύτανη ή αρμόδιο για θέματα προστασίας και ασφάλειας αντιπρύτανη. «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας και καταστολής, πραγματοποίηση περιπολιών, άσκηση προανακριτικών καθηκόντων», είναι ανάμεσα στις αρμοδιότητές της.

Στα μέτρα καταστολής περιλαμβάνεται η εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας στα ιδρύματα, η υποχρεωτική εγκατάσταση συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης στις σχολές και εφαρμογή του στην είσοδο όλων των εξωτερικών χώρων τους, ενώ προκειμένου να εφαρμοστεί, η κυβέρνηση προβλέπει πως σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ιδρυμάτων, αυτό θα ληφθεί υπόψη κατά την ετήσια τακτική επιχορήγησή τους.

Παράλληλα, ενισχύονται οι διατάξεις πειθαρχικού δικαίου στα ΑΕΙ, καθώς το υπουργείο Παιδείας κρίνει πως δεν υπάρχει συγκροτημένο συνολικό πλαίσιο, οι διατάξεις για μέλη ΔΕΠ είναι διάσπαρτες, ενώ χαρακτηρίζει ελλιπές το πλαίσιο ως προς τους φοιτητές, για τους οποίους προβλέπονται ποινές που φτάνουν στην οριστική διαγραφή.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org