Τρίτη 12 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ... βάλλει αντιτρομοκρατικά

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αντιδράσεις από την ηγεσία των Σιιτών αντικαθεστωτικών Χούτι στην Υεμένη προκάλεσε η χτεσινή ανακοίνωση του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, για τον χαρακτηρισμό «ξένος τρομοκρατικός οργανισμός». Ο Πομπέο έσπευσε να διευκρινίσει ότι έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ενημερώσουν το Κογκρέσο για την απόφαση αυτή προκειμένου να ενισχυθεί «η αποτροπή των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων» των Χούτι και της «ανάμειξης του ιρανικού καθεστώτος».

Η απόφαση του Πομπέο κατά των Χούτι της Υεμένης, τους οποίους έχει κατηγορήσει στο παρελθόν πως συνεργάζονται και εξοπλίζονται από το Ιράν, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 19 Γενάρη. Πάντως, το Ιράν καταδίκασε την απόφαση του Πομπέο επισημαίνοντας πως ο αμερικανικός κατάλογος των τρομοκρατικών οργανώσεων είναι «μια διαδικασία που έχει χάσει την αξιοπιστία της (...) Τέτοιες ενέργειες αντανακλούν την πολύ δυσμενή κατάσταση των Ηνωμένων Πολιτειών» στη Μέση Ανατολή.

Και νέες προκλήσεις

Στο «αντιτρομοκρατικό» του κρεσέντο ο Πομπέο δηλώνει ότι έχει ξεκινήσει πρωτοβουλίες για να επαναφέρει την Κούβα... στη λίστα των «κρατικών χορηγών τρομοκρατίας».

Το περασμένο Σάββατο ο Πομπέο προκάλεσε την οργή της Κίνας μετά την ανακοίνωσή του για ακύρωση των περιοριστικών μέτρων στις επαφές Αμερικανών διπλωματών με Ταϊβανέζους ομολόγους τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ