Τρίτη 12 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Ο εθνικιστής Ζαπάροφ νέος Πρόεδρος της χώρας

Κοινοβουλευτικές εκλογές έγιναν και στο Καζακστάν

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Ο εθνικιστής Σαντίρ Ζαπάροφ αναδείχθηκε Πρόεδρος του Κιργιστάν με ποσοστό 79,2%, όπως ανακοίνωσε χτες η εκλογική επιτροπή της χώρας. Συνολικά στις πρόωρες προεδρικές εκλογές της Κυριακής συμμετείχαν 17 υποψήφιοι, ενώ δεν σημειώθηκαν επεισόδια ή άλλες παραβιάσεις της διαδικασίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Πάντως η συμμετοχή κινήθηκε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, γύρω στο 40%.

Ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές διεξήχθη και το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, με στόχο την αλλαγή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία, ενισχύοντας τις εξουσίες του Προέδρου. Η πρόταση φαίνεται ότι εγκρίνεται με ποσοστό άνω του 80%.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, συγχάρηκε χτες τον Ζαπάροφ και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να καλλιεργούν στενούς δεσμούς.

Τον περασμένο Οκτώβρη ξέσπασαν στο Κιργιστάν βίαιες διαδηλώσεις με κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων, ενώ η κυβέρνηση είχε εξωθηθεί σε παραίτηση. Στη συνέχεια αναδείχθηκε μια προσωρινή κυβέρνηση και προσωρινός Πρόεδρος τέθηκε ο Σ. Ζαπάροφ, ο οποίος αποφυλακίστηκε τον Οκτώβρη από διαδηλωτές. Ο Ζαπάροφ, ο οποίος είχε καταδικασθεί σε μακροχρόνια ποινή φυλάκισης για την απαγωγή ενός κυβερνήτη επαρχίας στο πλαίσιο μιας διαμαρτυρίας, είδε την καταδίκη του να ακυρώνεται εν μέσω της αναταραχής του Οκτώβρη και κατέγραψε ευρύ προβάδισμα έναντι των 16 αντιπάλων του στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο ίδιος έχει επανειλημμένα δεσμευθεί να διατηρήσει στενή σχέση με τη Ρωσία, την οποία χαρακτήρισε «στρατηγικό εταίρο» της χώρας, όπως δήλωσε αφού ψήφισε σε προάστιο της πρωτεύουσας, Μπισκέκ. Εκτός των άλλων, η Ρωσία διατηρεί στρατιωτική αεροπορική βάση στη χώρα και είναι επίσης ο κύριος προορισμός εκατοντάδων χιλιάδων εργατών από το Κιργιστάν.

Η γειτονική Κίνα είναι ένας άλλος σημαντικός εμπορικός εταίρος και επενδυτής στη φτωχή αυτή και κυρίως μουσουλμανική χώρα.

Επίσης, βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν την Κυριακή στο Καζακστάν με τη συμμετοχή 5 κομμάτων. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το κυβερνών κόμμα Nur Otan (Φως της Πατρίδας) αναμένεται να συγκεντρώσει γύρω στο 72% των ψήφων, ακολουθούμενο από το Δημοκρατικό Κόμμα (Ak Zhol) και το Λαϊκό Κόμμα Καζακστάν, που φέρεται να λαμβάνουν πάνω από το όριο του 7% για την είσοδό τους στη Βουλή. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 17 Γενάρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινήσεις για «εξομάλυνση» και εδραίωση του Προέδρου(2020-10-13 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η αστική πολιτική αντιπαράθεση(2020-10-10 00:00:00.0)
Ακυρες οι εκλογές μετά από αιματηρές διαδηλώσεις(2020-10-07 00:00:00.0)
Αιματηρές συγκρούσεις με ...πολλαπλά κίνητρα(2010-06-15 00:00:00.0)
Νέες αιματηρές συγκρούσεις(2010-06-12 00:00:00.0)
Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Κιργιστάν(2009-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ