Τρίτη 12 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Επτά φιλοκυβερνητικοί παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν την ανατολική Συρία σε συγκρούσεις με τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»), σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η επίθεση έγινε ενόσω παραστρατιωτικοί διεξήγαν επιχείρηση για να εντοπίσουν κρησφύγετα των τζιχαντιστών. Παράλληλα χτες οι συριακές αρχές μείωσαν τη διάθεση καυσίμων ευρείας κατανάλωσης κατά 24% λόγω των αμερικανικών κυρώσεων που περιορίζουν τις δυνατότητες εισαγωγών.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ο Τζιμπράν Μπασίλ, αρχηγός του «Ελεύθερου Πατριωτικού Κινήματος», που είναι το μεγαλύτερο κόμμα Χριστιανών του Λιβάνου, απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού Σαάντ αλ Χαρίρι (που ξαναπήρε εντολή τον περασμένο Οκτώβρη), γεγονός που συνιστά ένα νέο εμπόδιο στην προσπάθεια να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) καταδίκασε το Σάββατο επίθεση που εξαπολύθηκε την περασμένη Παρασκευή στο χωριό Μοζογκό του βόρειου Καμερούν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 11 παιδιών, ηλικίας 3 έως 14 ετών.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Ο Αλγερινός 75χρονος Πρόεδρος, Αμπντελματζίντ Τεμπούν, αναχώρησε χτες (ξανά...) για τη Γερμανία για θεραπεία, καθώς παρουσιάζει επιπλοκές στο πόδι, μετά την πρόσφατη μόλυνσή του από την Covid-19. Ο Τεμπούν είχε νοσηλευτεί για σχεδόν δύο μήνες στη Γερμανία και επέστρεψε στην Αλγερία στις 29 Δεκέμβρη.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ενας αστυνομικός σκοτώθηκε και πάνω από 30 άλλοι τραυματίστηκαν την Κυριακή στη διάρκεια ένοπλης επιχείρησης που έκαναν με στόχο τη διάλυση πλήθους διαδηλωτών στην πόλη Νασιρίγια (300 χλμ. νότια της Βαγδάτης), όπου σημειώνονται αυτό το διάστημα μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Καταστροφικές πλημμύρες σημειώθηκαν την Κυριακή στη βορειοδυτική Αλβανία με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές σε δεκάδες σπίτια και να εγκλωβιστούν για ώρες περίπου 70 οικογένειες μεταξύ των περιοχών Λέτζχα και Δυρράχιο.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Πρόθυμος να θέσει ξανά υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία είναι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που ήδη ενημέρωσε προς τούτο τις αντιπροσωπείες των 5 κρατών - μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο 71χρονος πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας έγινε ο 9ος γγ του ΟΗΕ το Γενάρη του 2017, όταν ανέλαβε πενταετή θητεία που θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβρη του 2021.

ΜΙΝΣΚ.-- Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ανακοίνωσε ότι το νέο Σύνταγμα της χώρας θα καταρτιστεί μέχρι τα τέλη του έτους και στη συνέχεια θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Η ανακοίνωση γίνεται σε μια προσπάθεια να εκτονωθούν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται μετά τις εκλογές της 9ης Αυγούστου με βασικό αίτημα την παραίτηση Λουκασένκο και τη διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών. Πάντως, ο Λουκασένκο δεν αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των προτεινόμενων συνταγματικών αλλαγών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ