Σάββατο 9 Γενάρη 2021 - Κυριακή 10 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Δυτική Αττική: «Πιπέρι στη γλώσσα»...

...για όποιον μιλάει για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και για θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας

Η Δυτική Αττική συνεχίζει να είναι στο «κόκκινο» με ευθύνη της κυβέρνησης, αφού τόσες βδομάδες μετά δεν έχει ακόμα εστιάσει και, πολύ περισσότερο, δεν έχει πάρει μέτρα προστασίας στους μεγάλους χώρους δουλειάς. Την ίδια στιγμή, στην επιβαρυμένη από πολλές απόψεις περιοχή της Δυτικής Αττικής, με ευθύνη και πάλι της κυβέρνησης, συνεχίζεται ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παραμένει σμπαραλιασμένη, η όποια συζήτηση για το Νοσοκομείο «Θριάσιο» δεν έχει να κάνει με τη στελέχωσή του αλλά τη μετακίνηση προσωπικού σε άλλα νοσοκομεία της Ελλάδας και ο αναγκαίος εμβολιασμός παραμένει ένα μακρινό όνειρο για το λαό και τους εργαζόμενους.

Μαζί με τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες, σε αυτήν την περιοχή δεν μπορούν να κρυφτούν οι λυσσαλέες προσπάθειες διαφόρων πολιτικών δυνάμεων, όλων των αποχρώσεων, να μην είναι στο επίκεντρο της συζήτησης οι μεγάλοι χώροι δουλειάς - που σήμερα περισσότερο από ποτέ βγάζει μάτι ότι είναι η πηγή του προβλήματος - και η αναγκαία θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ολοι μαζί, στις δύσκολες στιγμές για το λαό, κλείνουν τα μάτια σε όλα αυτά που τώρα είναι αναγκαία να γίνουν, αποπροσανατολίζουν και βάζουν πλάτη για να συνεχίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι να κερδοφορούν.


Να συνεχίζουν να κερδοφορούν με εντατικοποίηση της εργασίας και καταπάτηση των δικαιωμάτων, που αντικειμενικά σμπαραλιάζουν τα όποια τυπικά πρωτόκολλα του κράτους και δημιουργούν συνθήκες διάδοσης του ιού μέσα στους χώρους δουλειάς.

Αχνα δεν βγάζουν για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς

Αφωνία για την εστία του προβλήματος, λες και τους απειλούν με «πιπέρι στη γλώσσα». Και εξηγούμαστε:

Η κυβέρνηση της ΝΔ στις 17/12 επιβάλλει πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε δήμους της Δυτικής Αττικής, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο είναι όντως υψηλό. Αρκεί να δει κανείς την αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους για να το διαπιστώσει σε σχέση με τις υπόλοιπες ΠΕ της Αττικής. Η κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή επιλέγει να μειώσει κι άλλο τις δαπάνες για την Υγεία, σύμφωνα και με τον κρατικό προϋπολογισμό που ψήφισε στη Βουλή, αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων που δίνουν τη μάχη στο Νοσοκομείο «Θριάσιο», συντηρεί την άθλια κατάσταση σε όλες της μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Δυτικής Αττικής.

Την ίδια στιγμή, δεν παίρνει όλα τα ουσιαστικά μέτρα που είναι αναγκαία στους μεγάλους χώρους δουλειάς. Πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να κάνει δωρεάν μαζικά τεστ σε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς, άρνηση που πλέον επιβεβαιώνουν και επίσημα ακόμα και δημοτικές αρχές της περιοχής. Τα περισσότερα τεστ γίνονται σε πλατείες και μάλιστα μέρα Κυριακή. Ετσι δεν αποτυπώνεται η αντικειμενική εικόνα της κατάστασης, συγκαλύπτεται το πρόβλημα.

Η κυβέρνηση εκτός από τις εγκληματικές ευθύνες που έχει για την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού της περιοχής, έχει και την ευθύνη ότι με τη στάση της αντικειμενικά τροφοδοτεί τις θεωρίες συνωμοσίας φασιστικών ομάδων, διαφόρων αρνητών και ψεκασμένων που έχουν το δικό τους ρόλο και καταμερισμό στην όλη υπόθεση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Ελευσίνας σε ανακοίνωσή του ρίχνει νερό στο μύλο της βολικής για την κυβέρνηση προπαγάνδας και δράσης αυτών των ομάδων και λέει: «Η κυβέρνηση και ο ΕΟΔΥ δεν έχουν στοιχεία για επιβαρυμένη επιδημιολογικά Δυτική Αττική». Το τεκμηριώνει λέγοντας ότι «αυτό προέκυψε από τα εκατοντάδες - χιλιάδες τεστ που έκανε ο ΕΟΔΥ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στους δήμους της περιοχής, αλλά και από την απάντηση του υφυπουργού Υγείας σε σχετική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ». Στις σχεδόν δύο σελίδες της ανακοίνωσης δεν βρήκε ούτε μία κουβέντα για τα αναγκαία μέτρα στους μεγάλους χώρους δουλειάς. Ούτε για τα μάτια του κόσμου δεν είπε έστω κάτι για θωράκιση του συστήματος Υγείας. Και πώς να πει; Αφού όλα τα χρόνια, είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε από αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στήριξε και στηρίζει την επιλογή της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής - ΕΚΕ-ΔΑ (ΠΑΣΚΕ), που θα περίμενε μάλιστα κανείς έστω για τους τύπους κάτι να πει, εκδίδει ανακοίνωση και λέει: «Στις μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής μας γίνονται και συνεχόμενα τεστ και παίρνονται μέτρα κατά της πανδημίας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εκεί λοιπόν υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για τον ΕΟΔΥ και για όλους τους αρμόδιους οργανισμούς». Η πλειοψηφία του ΕΚΕ - ΔΑ τα βλέπει όλα μέλι - γάλα στους χώρους δουλειάς. Αναφερόμενη, μάλιστα, σε όσους αναδεικνύουν ότι το πρόβλημα έχει επίκεντρο τους χώρους δουλειάς λέει το εξής φοβερό: «Βλέπουμε κάποιους που θέλουν να δουν ίσως επιχειρήσεις να δείχνουν τους εργαζομένους τους ως την αιτία της αύξησης των κρουσμάτων». Η πλειοψηφία του ΕΚΕ - ΔΑ συνεχίζει να ζει στο δικό της κόσμο και να χορεύει στο ρυθμό της εργοδοσίας. Αυτήν τη στιγμή απειλούνται εργαζόμενοι που νοσούν ότι θα απολυθούν, ότι θα τους κοπούν μεροκάματα, ότι θα κάνουν απλήρωτες υπερωρίες λες και είναι ατομική τους ευθύνη που νόσησαν. Αυτήν τη στιγμή η πλειοψηφία του ΕΚΕ - ΔΑ αρνείται πεισματικά εργατική κινητοποίηση στο Θριάσιο Πεδίο, όπως πρόσφατα πρότειναν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Φασιστικές δυνάμεις αρνούνται κι αυτές την επιδημιολογική εικόνα της Δυτικής Αττικής και για να κρύψουν τις ευθύνες κράτους και μεγαλοεργοδοσίας κάνουν αυτό που ξέρουν καλά. Πετάνε το φασιστικό τους δηλητήριο στα μάτια του λαού για να τον «τυφλώνουν», να τον «θολώσουν» και να εκτονωθεί η δίκαιη αγανάκτησή του σε ανώδυνα για το κεφάλαιο ρυάκια. Γι' αυτόν το λόγο διαδίδουν ότι το πιο αυστηρό λοκντάουν επιβλήθηκε στην περιοχή «για να εγκαταστήσουν 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες από 77 διαφορετικά κράτη», προβάλλουν ακόμα και ψεύτικες φωτογραφίες για να στηρίξουν τα παραπάνω. Μάλιστα, δημοσιογράφος που συστήνεται ως ανεξάρτητη, αλλά είναι γνωστή για το φασιστικό της παρελθόν (και τις τελευταίες μέρες θυμήθηκε τον Ασπρόπυργο) σε ένα μακροσκελές άρθρο της για τα πρόσφατα γεγονότα στην Γκορυτσά Ασπροπύργου, δεν βρίσκει χώρο να αρθρώσει μια λέξη για τους μεγάλους χώρους δουλειάς και το αθωράκιστο σύστημα Υγείας.

Και, τέλος, ο αναρχικός χώρος: Ανάρτηση σε γνωστό site αυτού του χώρου, αναφερόμενη στα ειδικά περιοριστικά μέτρα στη Δυτική Αττική, μιλάει για συγκαλυμμένο μίσος εναντίον των φτωχών. Σε χώρο δύο σελίδων δεν βγάζει άχνα για τους μεγάλους χώρους δουλειάς. Ενώ καλεί να διαδοθεί το μήνυμα από τη δράση διαφόρων ομάδων στην περιοχή του Ασπροπύργου που αποτελούν τον εύκολο αντίπαλο της κυβέρνησης και αντικειμενικά στρώνουν το έδαφος στην κρατική καταστολή.

Οι εργαζόμενοι στην απέναντι όχθη

Συμπέρασμα!

Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή για το λαό και τους εργαζόμενους της Δυτικής Αττικής όλοι τους παίρνουν θέση από ταξική σκοπιά και βρίσκονται στην ίδια όχθη του ποταμού. Η απόκρυψη και ο αποπροσανατολισμός από το κύριο πρόβλημα συνιστούν ταξική επιλογή. Ο καθένας τους έχει καταμερισμό για να συγκαλύπτονται οι εγκληματικές ευθύνες κράτους και εργοδοσίας και να συνεχίζεται απρόσκοπτα η κερδοφορία των ομίλων σε βάρος της προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού. Επιδιώκουν να εκτονώνεται άσκοπα η δίκαιη αγανάκτηση του λαού για να τη βγάζουν λάδι οι πραγματικοί ένοχοι: Το κράτος και το κεφάλαιο.

Στην απέναντι όχθη βρίσκονται οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, ο λαός της Δυτικής Αττικής, που κάθε μέρα αγωνιά για την υγεία του, για το εισόδημά του, για τα δικαιώματά του, που η ζωή του είναι μόνιμα στο «κόκκινο».

Στήριγμά τους το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, ελπίδα τους η οργάνωση της πάλης για όλα αυτά που σήμερα είναι αναγκαία για τη ζωή τη δική τους και των οικογενειών τους. Σε αυτόν το δρόμο θα βαδίσουμε.


Γιώργος ΤΑΤΣΗΣ
Μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ