Σάββατο 9 Γενάρη 2021 - Κυριακή 10 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΥΡΙΖΑ
Απλώνει ξανά «χέρι συναίνεσης» στην κυβέρνηση

Ξανά «χείρα βοηθείας» και «συναίνεσης» για τη διαχείριση της κρίσης άπλωσε προς την κυβέρνηση ο Αλ. Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στο φόντο της τραγικής για το λαό κατάστασης που διαμορφώνει η διαχρονική, απ' όλες τις κυβερνήσεις, αποδυνάμωση του δημόσιου συστήματος Υγείας αλλά και μπροστά στην κλιμάκωση της κατάστασης αυτής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει χάσει τον έλεγχο και υπέδειξε ξανά ένα «κοινό σχέδιο δράσης» και σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία της ΠτΔ και με τη συμμετοχή των εμπειρογνωμόνων, που θα προσφέρει επί της ουσίας άλλοθι στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης.

Για το ζήτημα των εμβολιασμών ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι οι εξασφαλισμένες απ' την ΕΕ δόσεις δεν επαρκούν και ζήτησε απ' την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο η ΕΕ «να εξασφαλίσει τις πατέντες των εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες και να δώσει τη δυνατότητα στα κράτη - μέλη να τις διαχειριστούν με τις εγχώριες δυνάμεις της φαρμακοβιομηχανίας ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες δόσεις». Εσπευσε να προσθέσει πως αν αυτή η πρωτοβουλία δεν ευοδωθεί η κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει λύσεις με διμερείς συμφωνίες και πέρα απ' το πλαίσιο της ΕΕ, με εταιρείες και χώρες που παράγουν το εμβόλιο. Πρόταση που καμώνεται ότι αγνοεί τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από την ΕΕ και την παρέμβαση της προέδρου της Κομισιόν, η οποία κυνικά ομολόγησε ότι τα κράτη - μέλη δεν μπορούν να έχουν το καθένα το δικό του σχέδιο εμβολιασμών, λόγω προφανώς και των συμβολαίων που ακόμα δεν δίνουν στη δημοσιότητα.

Ο Αλ. Τσίπρας αφού θύμισε την πρότασή του για κοινό υπουργό Υγείας, κατέληξε ζητώντας να υπάρξει «έστω και τώρα σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία της ΠτΔ και με συμμετοχή εκπροσώπων της επιτροπής των επιστημόνων ώστε να καταρτιστεί σχέδιο αντιμετώπισης (...) Περιμένω από τον πρωθυπουργό να αφήσει το εγώ απέναντι στο εμείς (...) ειδάλλως θα αναλάβει και την ευθύνη για όσα μπορεί να εξελιχθούν».

Προσυνεδριακές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, συνεδρίασε την Παρασκευή το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο κατατέθηκε κείμενο - παρέμβαση της λεγόμενης «ομπρέλας», υπό την οποία συναντώνται στελέχη όπως οι Ν. Βούτσης, Ν. Φίλης, Π. Σκουρλέτης, Δ. Βίτσας, Δ. Παπαδημούλης αλλά και στελέχη των 53+ όπως ο Ε. Τσακαλώτος κ.ά.

Πρόκειται για ένα κείμενο που περιγράφεται «ως συμβολή αφενός στη συλλογική προσπάθεια για τη συγκρότηση του προγράμματος και του πολιτικού σχεδίου του κόμματος και αφετέρου στον προσυνεδριακό διάλογο», με κοινή συνισταμένη όλων των πλευρών το καταλληλότερο σχέδιο για τον εγκλωβισμό του λαού στις σοσιαλδημοκρατικές συνταγές και στην «προοπτική» της κυβερνητικής εναλλαγής στη διαχείριση του σάπιου συστήματος.

Σε αυτήν την κατεύθυνση το κείμενο εστιάζει στο «πολιτικό ύφος» της αντιπολίτευσης που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «δίχως επιφανειακή και πολωτική ρητορική», και στην «προγραμματική αντιπολίτευση» - με βάση το «κοινό πρόγραμμα» του κεφαλαίου - που, όπως λένε, «θα αποδομεί το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο». Ενώ στην προοπτική της διεκδίκησης του «χρίσματος» από την αστική τάξη για την επαναφορά σε κυβερνητικούς θώκους ζητάνε «να παρθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να αρθεί το τοξικό κλίμα, που σε έναν βαθμό διχάζει τις προσυνεδριακές συζητήσεις με πλαστά διλήμματα», όπως «ποιοι θέλουν και ποιοι δεν θέλουν τη διεύρυνση» προς τις υπόλοιπες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, «αν γίνεται αμήχανη και ασθενική αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη», «το κόμμα του 3% σε αντιπαράθεση με εκείνο του 33%» κ.τ.λ.

Το δικό της κείμενο κατέθεσε προ ολίγων ημερών και η άλλη νεοσυσταθείσα τάση της «Ριζοσπαστικής Εναλλακτικής Ενότητας» που απαρτίζεται από στελέχη όπως ο Αντ. Κοτσακάς, ο Π. Ρήγας και ο Ν. Σκορίνης, όπου και εκεί ως «μέγιστο διακύβευμα» για τον ΣΥΡΙΖΑ περιγράφεται πώς θα εγκλωβιστεί ο λαός στο παμπάλαιο σοσιαλδημοκρατικό «ολοκληρωμένο εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης» και κυβερνητικής εναλλαγής, ζητώντας για την «ανανέωση» αυτής του της δυνατότητας και μια παραπάνω «αποστασιοποίηση» από τα προηγούμενα κυβερνητικά «έργα και ημέρες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ