Σάββατο 9 Γενάρη 2021 - Κυριακή 10 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνιστά «υπομονή» και για τους εμβολιασμούς για να μην πάρει τα αναγκαία μέτρα

Κυνική ομολογία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Κανένα κράτος - μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται ή να έχει συμβόλαιο παράλληλα»

Eurokinissi

Το μαύρο άσπρο έκανε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή, μιλώντας σε σύσκεψη αρμόδιων κυβερνητικών και άλλων παραγόντων για τον Covid-19 και πώς προχωρά ο εμβολιασμός.

Την ώρα που - μαζί με τις υπόλοιπες ελλείψεις του αθωράκιστου συστήματος Υγείας - διαπιστώνεται ότι οι ποσότητες των εμβολίων δεν επαρκούν, ως αποτέλεσμα και των σφοδρών ανταγωνισμών που «τρέχουν» στο παρασκήνιο, των πιέσεων των φαρμακευτικών για ακόμα πιο παχυλά συμβόλαια, και ενώ κυβέρνηση και ΕΕ αρνούνται να δώσουν τις σχετικές συμφωνίες στη δημοσιότητα, ο Κυρ. Μητσοτάκης υποστήριζε ότι «ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, με μεθοδικότητα, με ασφάλεια, με διαφάνεια και, το κυριότερο, χωρίς λάθη».

«Δεν έχει νόημα να επιταχύνουμε περαιτέρω, όταν τα εμβόλια που έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα είναι μόλις δύο, οι διαθέσιμες δομές ακόμα σχετικά περιορισμένες και φυσικά η όλη επιχείρηση αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας και φυσικά για τον υπόλοιπο κόσμο», πρόσθεσε, κάνοντας γαργάρα τα αίτια της καθυστέρησης αυτής και παρουσιάζοντας σαν φάρμακο απέναντι στην επέλαση της πανδημίας και στο τρίτο κύμα της ...την υπομονή.

Αυτά, παράλληλα με τις αποστροφές ότι «όποιος βιάζεται σκοντάφτει», επιβεβαίωσαν ότι είναι συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης να μην πάρει ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, με όλες τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας κ.ο.κ., μέτρα που αποτελούν βέβαια και την προϋπόθεση του αναγκαίου εμβολιασμού.

Επιπλέον, αναφέροντας στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών, ο πρωθυπουργός είπε ότι αναπτύσσονται στα νοσοκομεία 223 εμβολιαστικές γραμμές, ώστε η καθημερινή δυνατότητα εμβολιασμού να αυξηθεί από τις 5.000 ημερησίως περίπου στις 8.000, «ενδεχομένως και λίγο παραπάνω». Βέβαια, ακόμα και με τις «ιδανικές» συνθήκες - την ώρα που ούτε τα αυτονόητα σχετικά με τους εμβολιασμούς δεν έχουν εξασφαλιστεί - οι ρυθμοί αυτοί σημαίνουν ότι για να χορηγηθούν οι 15 εκατομμύρια δόσεις (75% του πληθυσμού, για την πολυπόθητη ανοσία, επί τις 2 δόσεις του εμβολίου) θα χρειαστούν ...5 χρόνια.

Παρακάμπτοντας τη ζοφερή αυτή προοπτική, ο Κυρ. Μητσοτάκης την Παρασκευή το πρωί περιχαρής εμφάνισε περίπου ως κατόρθωμα ότι μέχρι τότε είχαν εμβολιαστεί «σχεδόν 27.000 συμπολίτες μας».

Στη σύσκεψη τονίστηκε τέλος ότι από τη Δευτέρα 11/1 ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα των ραντεβού για όσους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 85 ετών και άνω.

«Θηλιά» και για την υγεία του λαού οι δεσμεύσεις της ΕΕ

Στο μεταξύ, συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, την ερχόμενη Παρασκευή 15 Γενάρη, «για τις θέσεις και τις προτάσεις των κομμάτων σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας» - οι οποίες είναι γνωστές εδώ και μήνες - προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης, σε άλλη μια προσπάθεια της κυβέρνησης να πετάξει από πάνω της την ευθύνη για την αργοπορία στη λήψη αναγκαίων μέτρων, αξιοποιώντας και τη νέα «πάσα συναίνεσης» που έκανε νωρίτερα στην κυβέρνηση ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, επισκεπτόμενος την Πρόεδρο της Δημοκρατίας (βλέπε θέμα στην ίδια σελίδα).

Καθόλου τυχαία, άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στα όσα είπε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θύμισε τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και σημείωσε ότι τα κράτη - μέλη «έχουν συμφωνήσει ότι πορεύονται μαζί όσον αφορά στην αγορά εμβολίων και δεν επιτρέπεται να κινούνται μονομερώς».

Παρέπεμψε δε στην κυνική τοποθέτηση, την Παρασκευή, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι «κανένα κράτος - μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται ή να έχει συμβόλαιο παράλληλα», ότι δηλαδή τα κράτη - μέλη δεν μπορούν να έχουν το δικό τους σχέδιο προμήθειας εμβολίων, εξαιτίας των συμφωνιών της ΕΕ με συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους. «Προτείνει μήπως να παραβιάσουμε την κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία; Αυτό είναι ξεκάθαρα εις βάρος της χώρας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οσον αφορά την πρόταση Τσίπρα για την αγορά της πατέντας εμβολίων από την ΕΕ, ο Χρ. Ταραντίλης παρέπεμψε σε άρθρο του πρωθυπουργού από τις 6 Απρίλη στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», όπου ζητούσε «την ευρωπαϊκή αγορά της πατέντας του εμβολίου, ώστε να αποτελέσει δημόσιο αγαθό και να καταστεί δυνατή η οργάνωση της παραγωγής σε πολλές τοποθεσίες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνεται η συζήτηση για «ενισχυτικές» δόσεις εμβολίων χωρίς άλλα μέτρα προστασίας των λαών(2021-09-15 00:00:00.0)
Να δυναμώσει η πάλη για λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας του λαού(2021-07-08 00:00:00.0)
Εμβόλια και φάρμακα δικαίωμα και όχι εμπόρευμα(2021-05-20 00:00:00.0)
Ομηροι του κέρδους και των ανταγωνισμών οι λαοί(2021-02-27 00:00:00.0)
Ψάχνουν τρόπους για να λειτουργήσει η «εσωτερική αγορά»(2021-01-22 00:00:00.0)
Απογείωση του ανταγωνισμού και ανεπάρκεια εμβολίων(2021-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ