Τρίτη 5 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Ξεπέρασαν τις 5.000 οι θάνατοι από την πανδημία στη χώρα

«Μπρος πίσω» από την κυβέρνηση στο lockdown, αντί για όλα τα απαραίτητα μέτρα στην Υγεία και στους κρίσιμους για το λαό χώρους

Eurokinissi

Αλλοι 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες τρεις μέρες, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να ξεπερνά πλέον τις 5.000 (5.011 χτες).

Την ίδια στιγμή 407 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 68 έτη.

Στο ίδιο τριήμερο, μέσα από έναν χαμηλό αριθμό τεστ (μόλις 16.786) εντοπίστηκαν 1.079 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 140.526.

Αναλυτικότερα, χτες Δευτέρα έχασαν τη ζωή τους 54 άνθρωποι, ενώ εντοπίστηκαν 427 νέα κρούσματα. Στην Αττική εντοπίστηκαν 199 (Ανατολική Αττική 26, Βόρειος Τομέας Αθήνας 20, Δυτική Αττική 15, Δυτική Αθήνα 38, Κεντρικός Τομέας 48, Νότιος Τομέας 17, Πειραιά 35), στη Θεσσαλονίκη 64, στη Λάρισα 18, στη Φθιώτιδα 11, ενώ 23 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.

Tην Κυριακή 3/1 ανακοινώθηκαν 36 θάνατοι και 390 νέα κρούσματα. Στην Αττική καταγράφηκαν 124 κρούσματα (19 στην Ανατολική Αττική, 23 στον Βόρεια Τομέα Αθήνας, 14 στον Δυτικό Τομέα Αθήνας, 7 στη Δυτική Αττική, 37 στον Κεντρικό Τομέα Αθήνας, 14 στον Νότιο Τομέα Αθήνας, 10 στον Πειραιά), 78 στη Θεσσαλονίκη, 19 στη Λάρισα, 15 στην Αχαΐα, 13 στη Βοιωτία, 12 στον Εβρο, 10 στη Ροδόπη, 8 στη Χαλκιδική.

Το Σάββατο 2/1 άλλοι 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ανακοινώθηκαν 262 νέα κρούσματα. 111 καταγράφηκαν στην Αττική (16 στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής, 18 στο Βόρειο Τομέα Αθηνών, 25 στη Δυτική Αθήνα, 7 στη Δυτική Αττική, 26 στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, 13 στον Νότιο τομέα Αθηνών, 6 στον Πειραιά), 36 στη Θεσσαλονίκη, 11 στη Λάρισα, 8 στη Ροδόπη.

Παλινωδίες χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαού

Και ενώ ο λαός εξακολουθεί να πληρώνει βαρύ τίμημα και η πολύ αργή αποκλιμάκωση της πανδημίας επιβεβαιώνει την απουσία ουσιαστικών μέτρων στους χώρους δουλειάς και σε άλλους κρίσιμους χώρους, η κυβέρνηση, χωρίς να κάνει τίποτα για όλα αυτά και για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, συνεχίζει τα «μπρος πίσω» στα περιοριστικά μέτρα του lockdown.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο 2/1, από την Κυριακή 3/1 μέχρι το πρωί της Δευτέρας 11/1 αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που είχαν σταδιακά επιτραπεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση, «ανακαλύπτοντας» ότι «η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζεται» - χωρίς η ίδια να κάνει τίποτα για την ενίσχυσή του - και στο όνομα του ανοίγματος των σχολείων - το οποίο επίσης προχωρά «σπαστά» και χωρίς τα απαραίτητα μέτρα - ανακοίνωσε ότι:

-- Σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα, η λειτουργία βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ και οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.

-- Επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 9 μ.μ. μέχρι και τις 5 π.μ., με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

-- Οι χώροι λατρείας θα μείνουν κλειστοί και τη μέρα των Θεοφανείων δεν θα γίνει αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Αναφέρεται επίσης ότι στο τέλος της 2ης βδομάδας του Γενάρη θα αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και με βάση αυτήν την αξιολόγηση θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις για τους υπόλοιπους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Στο μεταξύ, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, αποφασίστηκε η λήψη ενισχυμένων περιοριστικών μέτρων για την Κοινότητα Σπερχειάδας του δήμου Μακρακώμης της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, τα οποία θα είναι σε ισχύ από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα 14/1, όταν και θα επαναξιολογηθούν. Αντίστοιχα μέτρα πάρθηκαν την περασμένη Παρασκευή, με ισχύ μέχρι και την Κυριακή 10/1, για την Τοπική Κοινότητα Στροφής του δήμου Αρριανών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Κρούσματα με τη μετάλλαξη που ανιχνεύθηκε στη Βρετανία

Τέσσερα κρούσματα θετικά στην Covid-19 με το μεταλλαγμένο στέλεχος που ανιχνεύθηκε στη Βρετανία, και φέρεται να σχετίζεται με αυξημένη μεταδοτικότητα, εντοπίστηκαν στην Ελλάδα. Πρόκειται για ταξιδιώτες από τη Βρετανία και το μεταλλαγμένο στέλεχος βρέθηκε σε 4 από 6 θετικά κρούσματα ταξιδιωτών από τη συγκεκριμένη χώρα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org