Τρίτη 5 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
«Αχρηστη» η κυβέρνηση για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας

«Φιάσκο» χαρακτηρίζει τον ανασχηματισμό ο ΣΥΡΙΖΑ, με το Γραφείο Τύπου του να κάνει λόγο για «κυβέρνηση αχρήστων», που δεν έχει σχέδιο για την πανδημία και που έχει «καταντήσει την Επιτροπή των ειδικών διακοσμητική».

Ενώ ο κυβερνητικός ανασχηματισμός δίνει το σήμα της έντασης της επίθεσης στο λαό για τη θωράκιση της οικονομίας, όπως λέει η κυβέρνηση, δηλαδή της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, με την ίδια ανησυχία ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει την ανάγκη «προοδευτικής διακυβέρνησης». Οπως είπε ο τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππάς, «για τη διάσωση της οικονομίας είναι αναγκαία μια προοδευτική διακυβέρνηση». Με βάση αυτό κάλεσε τις «προοδευτικές δυνάμεις» σε «κοινό πολιτικό και προγραμματικό βηματισμό».

Στο πλαίσιο μάλιστα της αναζήτησης του παραπάνω «κοινού βηματισμού» αναζωπυρώνονται διεργασίες στο σοσιαλδημοκρατικό χώρο, με τις τελευταίες να κάνουν λόγο για προσέγγιση του Αλ. Τσίπρα με τον Γ. Παπανδρέου, με αφορμή άρθρο του τελευταίου, όπου επίσης επιβεβαιωνόταν η «ανάγκη» για «μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης». Αν και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τέτοια σενάρια δεν επιβεβαιώνονται, σε σχετικό σχόλιό του ο τομεάρχης Εσωτερικών του κόμματος, Κ. Ζαχαριάδης, σημείωσε ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου είπε το αυτονόητο» και ότι «μακάρι να το λένε όλο και περισσότεροι μέσα στο ΚΙΝΑΛ». Ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της σύγκλισης αναφέροντας σε συνέντευξή του πως «είναι σαφές ότι υπάρχει μία αναγκαιότητα και ένα πεδίο συνεργασιών και συγκλίσεων του ευρύτατου χώρου της Αριστεράς και της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης».

Στη συζήτηση αυτή, που έχει ως συστατικό της στοιχείο την αναθέρμανση κάλπικων προσδοκιών και αυταπατών, παρεμβαίνει και η Φώφη Γεννηματά επιχειρώντας να θέσει τους δικούς της όρους, λέγοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να είναι πρωταγωνιστής σε μια «προοδευτική κυβέρνηση».

Στο μεταξύ, ως μέρος των προσπαθειών γύρω από τη διασφάλιση συναίνεσης μπροστά σε προκλήσεις και αβεβαιότητες που θα έχει η οποιαδήποτε κυβέρνηση του επόμενου διαστήματος αντιμετωπίζεται το άρθρο της Προέδρου της Δημοκρατίας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» με τίτλο «Δημοκρατία, κράτος δικαίου και δικαιώματα». Η εφημερίδα, απαντώντας σε σχόλια σχετικά με τη δημοσίευση του άρθρου, χαρακτήρισε «συνωμοσιολογία» σενάρια όπως ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προετοιμάζει το έδαφος ακόμα και για επικείμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ