Τετάρτη 6 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΛΑΡΙΣΑΣ
Με «ψίχουλα» η λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης

«Μόνο κοροϊδία για το λαό της πόλης μπορεί να αποτελεί ο στόχος που θέτει η δημοτική αρχή για αναβάθμιση του ρόλου και του έργου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας όταν γι' αυτόν δίνονται ψίχουλα», επισημαίνει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει πως, ενώ στα ταμεία του δήμου υπάρχει αποθεματικό μεγαλύτερο των 12 εκατομμυρίων ευρώ, την ίδια στιγμή στην Πινακοθήκη θα δοθούν για το 2021 μόλις 330.000 ευρώ, ενώ οι μαθητές (μικροί και μεγάλοι) που θα παρακολουθήσουν, όταν και αν ανοίξουν τα λιγοστά τμήματα, θα κληθούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, καθώς προϋπολογίζονται από δίδακτρα 26.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, διαιωνίζονται η υποβάθμιση και η εργασιακή «γαλέρα», καθώς το λιγοστό προσωπικό της Πινακοθήκης, οι δάσκαλοι των εργαστηρίων που αναγκάζονται να περνούν από διαγωνισμό και κληρώσεις κάθε χρόνο για να δουλέψουν ως ωρομίσθιοι, είναι φυσικό, παρά την προσωπική του προσπάθεια, να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της πόλης. Ακόμα, η συντήρηση του κτιρίου, με γνωστά προβλήματα εδώ και χρόνια, επαφίεται σε ό,τι περισσέψει και ιδιώτες.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνει πως «η δυνατότητα του λαού να έχει επαφή με τον Πολιτισμό είναι θέμα συλλογικής διεκδίκησης και αγώνα. Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι υπάρχει ένα πλήθος δράσεων που μπορούν να αναπτυχθούν (όχι μόνο διαδικτυακά), για να έρθει το κοινό της πόλης, αλλά και της υπαίθρου σε επαφή με τη μόνιμη συλλογή του "Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα", ή των εικαστικών εκθέσεων που φιλοξενούνται στην Πινακοθήκη και πρέπει και μπορούν να πολλαπλασιαστούν».

Σε αυτό το πλαίσιο καλεί τους εργαζόμενους της Πινακοθήκης, τη νεολαία και το λαό της πόλης να παλέψουν για να διεκδικήσουν μεταξύ άλλων: Να καταργηθούν τα δίδακτρα και να καλύπτονται τα αναλώσιμα υλικά από τον προϋπολογισμό του δήμου, να διεκδικηθούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε και η Πινακοθήκη να επιτελεί το έργο της, να δοθεί χώρος σε νέους καλλιτέχνες στην πόλη, των οποίων το έργο μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ