Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σημαντική αύξηση κρουσμάτων σε χώρες της Ευρώπης

Ξεπερνούν τα 82,4 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 παγκοσμίως, ενώ σχεδόν 1,8 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σε αυτές τις συνθήκες, που αντικατοπτρίζουν τις τραγικές ελλείψεις στα συστήματα Υγείας, χτες η Μεγάλη Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της «AstraZeneca», επιταχύνοντας την εκστρατεία εμβολιασμού που ξεκίνησε στις αρχές Δεκέμβρη με το εμβόλιο των «Pfizer» - «BioNTech».

Η Βρετανία έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατ. δόσεις, οι πρώτες από τις οποίες αναμένονται τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το εμβόλιο προσφέρει υψηλή ανοσία (περίπου 70%) με την πρώτη δόση και σχεδόν 98% με τη δεύτερη. Τα επίπεδα μόλυνσης που παρατηρούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πρωτοφανή, αφού προχτές καταγράφηκαν πάνω από 53.000 ημερήσια κρούσματα και 414 νέοι θάνατοι (πάνω από 71.500 συνολικά). Η πληρότητα στα νοσοκομεία φτάνει ακόμη και στο 114%, ενώ ανησυχία προκαλεί η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, η οποία καταγράφηκε για πρώτη φορά και στις ΗΠΑ.

Αύξηση κρουσμάτων και θανάτων καταγράφεται τις τελευταίες μέρες και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Για πρώτη φορά εδώ και μέρες η Γαλλία ανακοίνωσε σχεδόν 11.400 κρούσματα, όπως επίσης αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων, ενώ 969 άνθρωποι κατέληξαν σε ένα 24ωρο (πάνω από 64.000 συνολικά). Στην Ιταλία καταγράφηκαν άλλοι 659 θάνατοι σε ένα 24ωρο (πάνω από 73.000 συνολικά), ενώ η Γερμανία ανέφερε χτες πάνω από 1.100 θανάτους, ο μεγαλύτερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας.

Στην Ισπανία, με 1,9 εκατ. κρούσματα και 50.442 νεκρούς, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι πρόκειται να δημιουργηθεί «ένα μητρώο με όσους τους προταθεί να εμβολιαστούν και αυτοί το αρνηθούν», για το οποίο υπάρχουν «διαβεβαιώσεις» ότι δεν θα δημοσιοποιηθεί αλλά θα κοινοποιείται σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Στις ΗΠΑ, όπου τα κρούσματα προσεγγίζουν τα 20 εκατ. και οι θάνατοι ξεπερνούν τις 346.500, ένας 45χρονος νοσηλευτής στην Καλιφόρνια διαγνώσθηκε θετικός στην Covid-19 περίπου μία βδομάδα αφότου έκανε το εμβόλιο των «Pfizer» - «BioNTech». Επιδημιολόγος στα Κέντρα Οικογενειακής Υγείας του Σαν Ντιέγκο δήλωσε πως το σενάριο αυτό δεν ήταν απροσδόκητο καθώς «χρειάζονται περίπου 10 - 14 ημέρες για να αρχίσει να αναπτύσσεται προστασία», ενώ «η πρώτη δόση πιστεύουμε πως δίνει ανοσία γύρω στο 50% και με τη δεύτερη φτάνει στο 95%».

Η «SinoPharm», η πρώτη κινεζική φαρμακευτική εταιρεία που δημοσιοποίησε εκτίμηση για την αποτελεσματικότητα του υποψηφίου εμβολίου της, ανακοίνωσε χτες ότι παρέχει προστασία πάνω από 79%.

Επίσης, έρευνα του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών αναφέρει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό στη Γουχάν της Κίνας, φαίνεται ότι ήταν σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερος από αυτόν που έχει επίσημα ανακοινωθεί. Σύμφωνα με τεστ αντισωμάτων που διενεργήθηκαν τον Απρίλη, το 4,43% των κατοίκων της Γουχάν βρέθηκε να έχει αντισώματα στον κορονοϊό, δηλαδή περίπου 480.000 άνθρωποι είχαν μολυνθεί, ενώ έχουν ανακοινωθεί περίπου 50.000 επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ