Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Κάλεσμα της ΔΑΣ για ενίσχυση της κοινής πάλης για τις αστικές συγκοινωνίες

Σε στάση εργασίας (έναρξη βάρδιας έως 10 π.μ.) προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης), διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), συντήρηση του στόλου των οχημάτων κ.ά. Από τη στάση εργασίας εξαιρέθηκαν τα δρομολόγια της γραμμής 32Ν, που με αφετηρία τον Εύοσμο εξυπηρετεί νοσοκομεία της πόλης και το υπηρεσιακό δρομολόγιο του Νοσοκομείου «Παπανικολάου».

Σημειώνεται ότι η διοίκηση του ΟΑΣΘ σχεδιάζει μειώσεις στους μισθούς μέσα από την κατάργηση της δευτερεύουσας προσωπικής διαφοράς και την καθιέρωση 6ήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, με κατάργηση ρεπό.

Από νωρίς το πρωί η ΔΑΣ ΟΑΣΘ βρέθηκε δίπλα στους εργαζόμενους, πραγματοποιώντας εξόρμηση ενημέρωσης για τις εξελίξεις. Ανέδειξε την επίθεση στους εργαζόμενους αλλά και τις ευθύνες της πλειοψηφίας της διοίκησης του Σωματείου, που καλλιέργησε αναμονή και ψεύτικες ελπίδες ότι δήθεν με «κοινωνικό διάλογο» με κυβέρνηση και διοίκηση ΟΑΣΘ θα λυθούν τα προβλήματα. Οπως επισημαίνει η ΔΑΣ, η πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου ακόμη και τώρα αθωώνει την κυβερνητική πολιτική, περιγράφοντας απλά την τραγική κατάσταση στον ΟΑΣΘ, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι υπεύθυνος είναι η πολιτική που έχει για στόχο την παραπέρα ιδιωτικοποίηση.

Η ΔΑΣ ΟΑΣΘ ξεκαθαρίζει ότι όρος για να μην περάσουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για νέες μειώσεις και εξαήμερη εργασία, για να αναβαθμιστεί το συγκοινωνιακό έργο της πόλης, είναι να δυναμώσει η κοινή πάλη εργαζομένων και επιβατών, ο απεγκλωβισμός από τον εργατοπατερισμό και η συσπείρωση με τις ταξικές δυνάμεις.

Καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν στην επίθεση κυβέρνησης και διοίκησης ΟΑΣΘ διεκδικώντας: Αμεση αγορά νέων οχημάτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και κρατική χρηματοδότηση για να φτιαχτούν με ελάχιστο κόστος και να κυκλοφορήσουν δεκάδες παροπλισμένα οχήματα, βάζοντας φρένο στη μετάδοση του ιού και στην ταλαιπωρία του λαού. Επίταξη των ιδιωτικών μέσων μεταφοράς για να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες, κατάργηση κάθε ιδιωτικής δράσης στη συγκοινωνία. Οχι στις νέες μειώσεις μισθών και στην 6ήμερη εβδομαδιαία εργασία. Υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις. 5ήμερο,7ωρο, 35ωρο για όσους εργάζονται στα ΒΑΕ, 119 ρεπό ετησίως για όλους τους εργαζομένους, επιστροφή των παρακρατηθέντων χρημάτων από τα ταμεία των εργαζομένων. Αμεση εφαρμογή των μη μισθολογικών όρων της υφιστάμενης ΣΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ