Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2020
Ελλείμματα και χρέη στις πλάτες του λαού

Απολύτως... συμβολική, στο 5,6%, η συμμετοχή των επιχειρηματικών ομίλων στους φόρους

Η συνεχιζόμενη υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και του εγχώριου κεφαλαίου, αποτυπώνεται στην εξέλιξη των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που δημοσιεύτηκαν χτες, στο 11μηνο Γενάρη - Νοέμβρη το πρωτογενές αποτέλεσμα εμφανίζει έλλειμμα 13,7 δισ. ευρώ, ενώ το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (μαζί με δαπάνες για τόκους) εκτοξεύει το έλλειμμα στα 18,25 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μέσω του οποίου διενεργούνται παρεμβάσεις στήριξης της εργοδοσίας, έφτασαν στο 11μηνο στα 8,4 δισ. ευρώ (από 3,17 δισ. στο περσινό 11μηνο), κυρίως λόγω των δαπανών για την αποζημίωση ειδικού σκοπού επιχειρήσεων, για την επιδότηση τόκων επιχειρηματικών δανείων, για το μέτρο της ενίσχυσης των επιχειρήσεων με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής κ.ά.

Το σύνολο των δαπανών εμφανίζεται στα 60,38 δισ. ευρώ (από 46,5 δισ. πέρυσι), ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων στήριξης των εργοδοτών.

Η μάζα των φορολογικών εσόδων υποχώρησε στα 39,1 δισ. (από 45,9 δισ. πέρυσι). Μεταξύ άλλων, ο φόρος εισοδήματος σε «νομικά πρόσωπα» (κάθε είδους εταιρείες) διαμορφώθηκε στα 3,4 δισ. Οπως προκύπτει, η συμβολή των επιχειρήσεων στη συνολική μάζα των φόρων που φορτώνεται στις πλάτες του λαού διαμορφώνεται σε συμβολικά επίπεδα, συγκεκριμένα στο 5,6%.

Πρόωρη αποπληρωμή χρέους στο ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, στο πλαίσιο διαχείρισης του κρατικού χρέους προανήγγειλε μια ακόμη πρόωρη αποπληρωμή δόσεων στην πλευρά του ΔΝΤ, ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ. Οπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, «η αποπληρωμή θα πραγματοποιηθεί σε συνεννόηση και εφαρμόζοντας πλήρως τους όρους και τις συμβατικές υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου έναντι των πιστωτών του, διατηρώντας σταθερό το πλαίσιο της περιόδου εποπτείας και ενεργή τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων μερών».

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα της «ενισχυμένης εποπτείας», ενώ, στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων, η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ προϋποθέτει και τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που αποτελεί το χρηματοδότη του ελληνικού κράτους από την πλευρά της ΕΕ.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, «με τη νέα αυτή προεξόφληση επιτυγχάνεται περαιτέρω και άμεσα η βέλτιστη αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου, η μείωση του επιτοκιακού και συναλλαγματικού κινδύνου, η μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης για τα επόμενα δύο έτη, ενώ βελτιώνονται οι βασικοί δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους».

Σε κάθε περίπτωση, η λεγόμενη «βιωσιμότητα» αφορά την ικανότητα αποπληρωμής του κρατικού χρέους που φορτώνεται στις πλάτες του λαού σε βάθος δεκαετιών. Θυμίζουμε πως η ανάλυση «βιωσιμότητας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ορίζοντα το έτος 2060, προβλέποντας μέσο ετήσιο ρυθμό ενίσχυσης του ΑΕΠ για τη 10ετία 2020 - 2029 μόλις 0,6% και για την περίοδο 2030 - 2060 1,5%, καθώς και «πλεονάσματα» μετά το 2022, κατά μέσο όρο στο 2,2% του ΑΕΠ, προκειμένου να καταστεί «βιώσιμο» το κρατικό χρέος μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται οι παρεμβάσεις στήριξης στο κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ