Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 27 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ερευνώνται το νέο στέλεχος και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Ραγδαία εξάπλωση με δεκάδες χιλιάδες θανάτους καθημερινά

Τα εμβόλια της «Pfizer» είναι τα πρώτα που φτάνουν στις χώρες της ΕΕ

Copyright 2020 The Associated

Τα εμβόλια της «Pfizer» είναι τα πρώτα που φτάνουν στις χώρες της ΕΕ
Ενώ συνεχίζεται ακάθεκτη η εξάπλωση της πανδημίας του SARS-CoV-2, με τα κρούσματα να προσεγγίζουν τα 79 εκατομμύρια και τους θανάτους να έχουν ξεπεράσει τα 1,724 εκατ. σε όλο τον κόσμο, ανησυχία έχουν προκαλέσει μεταλλάξεις του κορονοϊού που εντοπίστηκαν στη Μεγάλη Βρετανία και σε άλλες χώρες, θέμα για το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών μέσα στη βδομάδα.

Οπως ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, το νέο στέλεχος του κορονοϊού είναι πιο μεταδοτικό, ίσως και κατά 70%, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας η μετάδοση βρίσκεται «εκτός ελέγχου» σε αρκετές περιοχές της χώρας. Ακολούθως, η κυβέρνηση ενίσχυσε τα περιοριστικά μέτρα στο Λονδίνο και στη νοτιοανατολική Αγγλία, επιβάλλοντας lockdown. Τα περιοριστικά μέτρα ίσως παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα εμβόλια να καταστούν ευρύτερα διαθέσιμα, ανέφερε το υπουργείο Υγείας.

O περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε, δήλωσε ότι «ο περιορισμός των ταξιδιών για να ανακοπεί η εξάπλωση είναι μια φρόνιμη κίνηση έως ότου έχουμε καλύτερες πληροφορίες. Οι εφοδιαστικές αλυσίδες για απαραίτητα προϊόντα και τα απαραίτητα ταξίδια θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι εφικτά». Ο ΠΟΥ επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία για να καθοριστεί εάν η νέα μετάλλαξη μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, λέγοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

Στο μεταξύ άρχισαν να ανοίγουν τα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας, όπου τις προηγούμενες μέρες είχαν σχηματιστεί μεγάλες ουρές φορτηγών με εμπορεύματα. Από την Τετάρτη επιτράπηκε η σύνδεση για την τροφοδοσία, μετά τη διενέργεια τεστ στους οδηγούς, που για τουλάχιστον 4 μέρες αφέθηκαν στην τύχη τους, χωρίς καμία φροντίδα και για τα πιο στοιχειώδη. Σε όλο τον κόσμο δεκάδες χώρες διέκοψαν την αεροπορική σύνδεση με τη Μεγάλη Βρετανία, έως ότου υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες για το νέο στέλεχος του κορονοϊού.

Παράλληλα, την Τετάρτη οι βρετανικές αρχές εντόπισαν μια νέα «ανησυχητική» μετάλλαξη του SARS-CoV-2 στη χώρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, και για το λόγο αυτό θέτουν περιορισμούς, με άμεση ισχύ, στις μετακινήσεις από και προς τη Νότια Αφρική.

«Εντοπίσαμε δύο κρούσματα μίας ακόμα νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Χάνκοκ. Οι δύο ασθενείς είναι επαφές ανθρώπων που είχαν ταξιδέψει από τη Νότια Αφρική. «Αυτή η νέα μετάλλαξη είναι πολύ ανησυχητική, καθώς είναι ακόμα πιο μεταδοτική και φαίνεται ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί περισσότερο σε σύγκριση με την πρώτη μετάλλαξη που εντοπίστηκε στο ΗΒ», πρόσθεσε.

Προς το παρόν αποτελεσματικά τα εμβόλια

Οι φαρμακοβιομηχανίες που έχουν αναπτύξει εμβόλια κατά της Covid-19 εμφανίστηκαν καθησυχαστικές την περασμένη βδομάδα ως προς τη μετάλλαξη του κορονοϊού.

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «BioNTech» είναι έτοιμη να διαθέσει νέο εμβόλιο σε διάστημα έξι βδομάδων σε περίπτωση μετάλλαξης του ιού, ανακοίνωσε ο διευθυντής της, εξηγώντας πως η τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA επιτρέπει «την ανάπτυξη ενός εμβολίου που μιμείται στην εντέλεια τη νέα μετάλλαξη».

Τόσο η «Pfizer» όσο και η «Moderna» δοκιμάζουν ήδη τα εμβόλιά τους, για να διαπιστώσουν αν λειτουργούν κατά της νέας μεταλλαγμένης εκδοχής του ιού, σύμφωνα με ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι δύο εταιρείες.

«Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, περιμένουμε ότι η ανοσία που αποκτήθηκε μέσω του εμβολίου της "Moderna" θα λειτουργεί προστατευτικά κατά των μεταλλάξεων που έχουν πρόσφατα περιγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της «Moderna». Στο μεταξύ, τη Δευτέρα ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ με το εμβόλιο της «Moderna», ενώ η αμερικανική κυβέρνηση έχει παραγγείλει επιπλέον δόσεις από τις «Pfizer» - «BioNTech».

Ο λοιμωξιολόγος Τόμας Μέρτενς, πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών του γερμανικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Kox (RKI), εκτίμησε ότι «σύμφωνα με την παρούσα φάση των ερευνών, τα υπάρχοντα εμβόλια προσφέρουν προστασία και από τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να καταστεί αυτή η διατύπωση αξιόπιστη. Και οι έρευνες αυτές διεξάγονται επί του παρόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην "BioNTech" στη Γερμανία».

Ο Μέρτενς αναμένει «πιο αξιόπιστα αποτελέσματα σε 14 μέρες. Μέχρι τότε πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι. Ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να δοκιμαστούν καθόλου σε ένα εργαστήριο. Για παράδειγμα, πρέπει να παρατηρηθεί αν άτομα που είχαν ήδη μολυνθεί από τον κορονοϊό την άνοιξη μπορούν να μολυνθούν εκ νέου από τη μετάλλαξή του και, πάνω απ' όλα, αν μπορούν να ασθενήσουν ξανά».

Προχωρά η συνεργασία «ΑstraZeneca» - «Sputnik V»

Την περασμένη Δευτέρα επενδυτές και επιστημονικές ομάδες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για ενίσχυση των ερευνητικών και επιχειρηματικών σχέσεων, μεταξύ άλλων για μελέτες που θα διερευνήσουν τις δυνατότητες συνδυασμένης χρήσης του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V», του επιστημονικού κέντρου «Gamaleya», και του εμβολίου AZD1222, που αναπτύχθηκε από τη βρετανοσουηδική «AstraZeneca» και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την ανάπτυξη και εφαρμογή προγράμματος κλινικών δοκιμών - που θα ξεκινήσουν άμεσα - με συνδυασμό των δύο εμβολίων «προκειμένου να επιτευχθεί μια πιο σταθερή και ανθεκτική προστασία έναντι του κορονοϊού».

Εκθειάζοντας τη σύμπραξη του Επιστημονικού Κέντρου που έχει αναπτύξει το εμβόλιο «Sputnik V», του Ρωσικού Ταμείου Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) και των εταιρειών «R-Pfarm» και «AstraZeneca», ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι αυτή θα προσφέρει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί τομή στη συνεργασία όχι μόνο για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αλλά και για μια σειρά ζωτικής σημασίας φαρμάκων. Εξήρε τέλος την επενδυτική δραστηριότητα της «AstraZeneca», η οποία - όπως είπε - δραστηριοποιείται αρκετά χρόνια στη ρωσική αγορά, υλοποιεί επιτυχώς διάφορα επενδυτικά προγράμματα και χρηματοδοτεί κοινές έρευνες και την κατάρτιση στελεχών.

Στο μεταξύ το εμβόλιο της «AstraZeneca», σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, αναμένεται να λάβει έγκριση για χρήση στη Μεγάλη Βρετανία γύρω στις 28 Δεκέμβρη. Το εν λόγω εμβόλιο βρίσκεται ακόμα υπό εξέταση, σύμφωνα με την ιατρική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητά του διαφέρουν.

Πάντως εκπρόσωπος της «AstraZeneca» δήλωσε στο πρακτορείο «Reuters» ότι το εμβόλιό της πιθανώς είναι αποτελεσματικό απέναντι στη μετάλλαξη του νέου κορονοϊού, προσθέτοντας ότι είναι σε εξέλιξη μελέτες για να διερευνηθούν πλήρως οι επιπτώσεις της μετάλλαξης.

Το AZD1222 περιέχει το γενετικό υλικό της πρωτεΐνης - ακίδας (S-protein) του SARS-CoV-2 και «οι αλλαγές στον γενετικό κώδικα που βλέπουμε σε αυτό το νέο στέλεχος του ιού δεν φαίνεται να αλλάζουν τη δομή της πρωτεΐνης - ακίδας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της βρετανικής εταιρείας.

Τουλάχιστον 4,6 εκατ. κρούσματα σε μια βδομάδα

Πάνω από 4,6 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφηκαν παγκοσμίως την προηγούμενη βδομάδα, η υψηλότερη εβδομαδιαία αύξηση από την έναρξη της πανδημίας, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ. Το ίδιο διάστημα (14 - 20 Δεκέμβρη) 79.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δηλαδή υπήρξε νέα αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα εβδομαδιαία στοιχεία.

Η Ευρώπη έγινε την Τετάρτη η πρώτη περιοχή του κόσμου που ξεπέρασε τους 500.000 θανάτους από Covid-19, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου «Reuters», αποκαλύπτοντας τη «γύμνια» των συστημάτων Υγείας και την ανεπάρκεια μέτρων προστασίας σε ένα από τα πιο αναπτυγμένα καπιταλιστικά τμήματα του κόσμου.

Στην Ευρώπη έχει καταγραφεί περίπου το 30% των κρουσμάτων και θανάτων μέχρι τώρα, ενώ και ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες. Χρειάστηκαν 8 μήνες για να φτάσει η ήπειρος τους 250.000 θανάτους και μόλις 60 μέρες για να διπλασιαστούν τα θύματα, στις 500.000.

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία ανακοινώνουν εκατοντάδες θανάτους καθημερινά και σε αυτές τις πέντε χώρες καταγράφεται το 60% όλων των θανάτων της ηπείρου. Ενδεικτικά, στη Γερμανία την Τετάρτη έχασαν τη ζωή τους πάνω από 900 ασθενείς.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ