Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Κίνητρο» επικίνδυνων διευθετήσεων τα σχέδια συνεκμετάλλευσης

Ετοιμη για «νέα σελίδα» στη συνεργασία της με ΗΠΑ και ΕΕ, μεταξύ άλλων και στην Ανατολική Μεσόγειο δηλώνει η Τουρκία

DHA

«Η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια να γυρίσει την πλάτη της είτε στη Δύση είτε στην Ανατολή. Ενώ διατηρούμε καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την Αφρική και την Ασία», δήλωσε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του, ΑΚΡ.

Με φόντο την όξυνση του παζαριού με Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, ο Ερντογάν είπε ότι «είχαμε μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις όσον αφορά τους δεσμούς μας με ΗΠΑ και ΕΕ, παρά τις προσπάθειές μας» και ειδικά για την ΕΕ εξέφρασε την ευχή «να απαλλαγεί από τη στρατηγική της τύφλωση». Για τις ΗΠΑ, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νεοκλεγείς Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «θα αποδώσει τη δέουσα σημασία στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ».

Ισχυρίστηκε ότι η χώρα του βρέθηκε άδικα αντιμέτωπη με τη λογική «δύο μέτρων και δύο σταθμών» όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το θέμα των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων «S-400», αλλά - πρόσθεσε - η Αγκυρα προσδοκά «να ανοίξει νέα σελίδα» και στα δύο αυτά ζητήματα, σημειώνοντας πως «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλους τους φίλους μας που έχουν δεχτεί το χέρι μας». Τέλος, σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, επανέλαβε ότι η τουρκική πλευρά είναι παραπάνω από πρόθυμη «να βρεθεί κοινό έδαφος» για την επίλυση των διαφορών.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Ερντογάν επέκρινε ως «μεροληπτική», «υποκριτική» και «πολιτικού χαρακτήρα» τη νέα παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που ζητά την αποφυλάκιση του Κούρδου πολιτικού Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Ο Ντεμιρτάς, που ήταν συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος HDP, βρίσκεται στη φυλακή καταδικασμένος για επαφές με «τρομοκρατικές οργανώσεις» και για «πράξεις συνωμοσίας» κατά του κράτους.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η φυλάκιση του Ντεμιρτάς συνεχίζεται στο πλαίσιο του περιορισμού του πλουραλισμού.

Κίνητρο οι υδρογονάνθρακες

Στο μεταξύ, ο φυσικός πλούτος της περιοχής και τα σχέδια συνεκμετάλλευσής του υπό την «αιγίδα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ παραμένουν σταθερά «κίνητρο» για την προετοιμασία των επόμενων φάσεων των πολύπλευρων παζαριών, για τη δρομολόγηση επικίνδυνων διευθετήσεων στην περιοχή.

Αυτό ανέδειξε με συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού» και ο νέος «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους στην Κύπρο, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος επέμεινε ότι όλα τα βήματα «θα αποφασιστούν από κοινού με τη μητέρα - πατρίδα Τουρκία και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει».

«Το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση», σημείωσε και επανέλαβε ότι «πρέπει να τερματιστεί η διαδικασία και διεθνής πολιτική που επιβραβεύει την ελληνική πλευρά και τιμωρεί τους Τουρκοκύπριους». Αναφερόμενος δε στην πιθανότητα σύγκλησης νέας πενταμερούς Διάσκεψης, υπογράμμισε κι αυτός - όπως επανειλημμένα η Αγκυρα και το ψευδοκράτος - πως πρέπει «να τεθεί μια διαδικασία συνομιλιών στη βάση της κυρίαρχης ισότητας δύο ξεχωριστών κυρίαρχων κρατών», για να καταλήξει ότι το αέριο της περιοχής «μπορεί να αποτελέσει κίνητρο διευθέτησης των διαφορών». «Η επίλυση των προβλημάτων μέσω συμβιβασμού, η εκμετάλλευση του πλούτου και η κατανομή του στο πλαίσιο των δικαιωμάτων, του νόμου και της δικαιοσύνης θα βρεθούν στην ατζέντα μόνο αν ο κόσμος έρθει στο σημείο να μεταχειρίζεται και τις δύο πλευρές στο νησί με το πραγματικό τους καθεστώς», είπε, υποστηρίζοντας ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα ακολουθήσει το δρόμο του συμβιβασμού όσο συνεχίζεται η ανισότητα στον τρόπο με τον οποίο μας μεταχειρίζονται».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ