Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Nα αποζημιωθούν οι πλημμυροπαθείς του Βαρνάβα

Την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων από τις έντονες βροχοπτώσεις στον Βαρνάβα του δήμου Μαραθώνα αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν στους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης.

Στην Ερώτηση αναφέρεται:

«Οι έντονες βροχοπτώσεις, που έπληξαν την Αττική στις 14 και 15 Δεκέμβρη, προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας Βαρνάβα του δήμου Μαραθώνα.

Συγκεκριμένα, το κύριο οδικό δίκτυο, που ενώνει την κοινότητα Βαρνάβα με την παραλία και το Καπανδρίτι, έχει υποστεί ζημιές, ενώ σε πολλά σημεία οι αγροτικοί δρόμοι έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί τόσο μεγάλες ζημιές που οι κάτοικοι δεν μπορούν ούτε να προσεγγίσουν τις κατοικίες τους. Επίσης, καταστράφηκε ένα σημαντικό μέρος από το δίκτυο ύδρευσης στον οικισμό της παραλίας Βαρνάβα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και σήμερα προβλήματα στη διάθεση πόσιμου νερού, ενώ πλημμύρισαν σπίτια.

Οι μεγάλες καταστροφές δεν μπορούν για ακόμη μια φορά να αποδοθούν στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Οι καταστροφές αυτές δεν ήταν αναπόφευκτες. Η έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, σε μια περιοχή μάλιστα που έχει καεί πολλές φορές στο παρελθόν, όπως και η έλλειψη καθαρισμού των ρεμάτων, των καναλιών και των ποταμών είναι οι παράγοντες που συντέλεσαν στην καταστροφή. Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται πλημμύρες ειδικά στη συγκεκριμένη περιοχή.

Παράλληλα, αναδείχθηκε το τεράστιο πρόβλημα που προϋπήρχε με το οδικό δίκτυο της περιοχής, το οποίο σε μεγάλο βαθμό είναι απαρχαιωμένο, κακοσυντηρημένο και επικίνδυνο.

Τα πιο μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται: Στο δρόμο που συνδέει τον Βαρνάβα με το Καπανδρίτι, που αποτελεί βασικό δρόμο κι έκλεισε λόγω κατολισθήσεων. Στο δρόμο Βαρνάβα - Μικροχωρίου, όπου το οδόστρωμα είναι χωμάτινο και χρειάζονται άμεσα να πραγματοποιηθούν έργα επισκευής και ασφαλτόστρωσης, κάτι το οποίο είναι διαχρονικό αίτημα της κοινότητας Βαρνάβα καθώς ο συγκεκριμένος δρόμος αποτελεί τη δεύτερη διέξοδο διαφυγής μεταξύ των δύο οικισμών.

Στο οδικό δίκτυο προς την παραλία Βαρνάβα, όπου επίσης υπάρχουν σημεία καθίζησης. Ο βασικός δρόμος προς την παραλία Βαρνάβα - αν και πολυσύχναστος ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες - είναι μεγάλης επικινδυνότητας, ενώ απουσιάζουν συστήματα αναχαίτισης οχημάτων (στηθαία ασφάλειας οδών).

Αναδεικνύονται για μια ακόμη φορά οι τεράστιες ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, καθώς και της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης για τις μεγάλες ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές, που δεν θεωρούνται "προτεραιότητα" στο πλαίσιο της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι υπουργοί σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση προκειμένου: Να παρθούν άμεσα μέτρα διάνοιξης, αποκατάστασης και επισκευής του οδικού δικτύου και δικτύου ύδρευσης της περιοχής. Να γίνουν άμεση καταγραφή όλων των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες για το σύνολο των καταστροφών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να χρηματοδοτηθούν και να πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες εργασίες για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής».


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ