Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΛΑΜΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Ανοχύρωτη περιοχή μετά τις καταστροφές του Σεπτέμβρη

Περιοδείες εκλεγμένων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε χωριά. Ερώτηση στην Περιφέρεια

FRAGKOU STRATOS

Τρεις μήνες μετά την καταστροφική πλημμύρα που έπληξε τον νομό Καρδίτσας και σε αντίθεση με τα όσα λέγονται από την κυβέρνηση και την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, με αργούς ρυθμούς προχωρά και η υλοποίηση έργων και υποδομών προστασίας, όπως αντιπλημμυρικά - αποστραγγιστικά - αρδευτικά και αντιδιαβρωτικά έργα, ώστε να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν πρόκειται για ζήτημα ανικανότητας της εκάστοτε κυβέρνησης, δημάρχου, περιφερειάρχη κ.λπ. Το κριτήριο του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων είναι αυτό με βάση το οποίο μια σειρά από απαραίτητα για τον λαό έργα, όπως τα αντιπλημμυρικά στη συγκεκριμένη περίπτωση, θεωρούνται «μη επιλέξιμα» ή χρηματοδοτούνται αφού συνδεθούν με άλλα έργα, που φέρνουν κέρδη σε επιχειρηματικούς ομίλους, αφού είναι κοστοβόρα και χωρίς το προσδοκώμενο ποσοστό κέρδους για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Την ίδια ώρα που το κράτος και οι κυβερνήσεις παρουσιάζουν μεγάλη αδυναμία και ανικανότητα για την υπεράσπιση της ζωής και της περιουσίας της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας, επιδεικνύουν μοναδική ικανότητα και ετοιμότητα όταν είναι να στηρίξουν τα συμφέροντα των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων. Η επιλεκτικότητα αυτή δεν είναι τυχαία. Αφορά τον ίδιο τον ταξικό χαρακτήρα του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του, την υπόκλιση στο κέρδος ως μοναδικό κριτήριό τους. Αυτή η συνειδητή επιλογή αποτυπώνεται όλα αυτά τα χρόνια στην κατανομή των κονδυλίων στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Θεσσαλίας.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια περιοδείας των εκλεγμένων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε Περιφέρεια και δήμους της περιοχής, στον Παλαμά Καρδίτσας, διαπιστώθηκε ότι:

  • Στην περιοχή των χωριών Μακρυχώρι, Ψαθοχώρι του δήμου Παλαμά, ο ποταμός Καλέντζης δεν είναι σε αρκετά σημεία καθαρισμένος και σε πολλά σημεία το ανάχωμα από την πλευρά του Μακρυχωρίου παραμένει κατεστραμμένο. Επίσης, ο Ιταλικός ποταμός παραμένει ακαθάριστος, όπως ήταν και πριν την πλημμύρα και καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει για την ανύψωση των αναχωμάτων του. Ετσι, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος σε μια νέα έντονη βροχόπτωση να πλημμυρίσει ξανά η περιοχή.
  • Στον ποταμό Καλέντζη έξω από το χωριό Μεταμόρφωση, έγινε μια πρώτη αποκατάσταση του αναχώματος που είχε σπάσει, αλλά χρειάζεται ενίσχυσή του. Επίσης, χρειάζεται εκβάθυνση της κοίτης, ειδικά στο ύψος της γέφυρας πριν το χωριό, γιατί η απόσταση του πυθμένα από τη γέφυρα είναι μικρή και αν συγκεντρωθούν φερτά υλικά, μπορεί να βουλώσει και να υπερχειλίσει, ακόμα και να παρασύρει τη γέφυρα το νερό. Επίσης σ' αυτό το σημείο που είχε σπάσει και το ανάχωμα, δεν υπάρχει φωτισμός επί της γέφυρας.
  • Στην περιοχή των χωριών Ορφανά, Φύλλο, Λεύκη, τόσο πριν, όσο και μετά το φράγμα στον ποταμό Ενιππέα, δεν έχει γίνει τίποτα για την αποκατάσταση του αναχώματος και σε μια νέα έντονη βροχόπτωση υπάρχει άμεσος κίνδυνος να πλημμυρίσουν τα Ορφανά, πολλά χωράφια των χωριών Ορφανά, Φύλλο, Λεύκη, αλλά και η Υπέρεια στον γειτονικό νομό Λάρισας. Ειδικά στο τμήμα πριν και μετά το φράγμα Ενιππέα, που έχει καταστραφεί το ανάχωμα, χρειάζεται όχι απλά η αποκατάσταση με επιχωμάτωση, αλλά και ανύψωσή του και κατασκευή προστατευτικού τύπου «σαρζανέτ». Οπως επίσης καταγγέλθηκε από κατοίκους των Ορφανών, πρόβλημα δημιουργεί και η σιδηροδρομική γραμμή που διέρχεται έξω από το χωριό, αφού σε μια μεγάλη απόσταση κάτω από τη σιδηροδρομική γραμμή, υπάρχει μόνο ένα μικρό αποχετευτικό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φύγουν τα νερά σε περίπτωση πλημμύρας. Επίσης, αναφέρθηκε το γεγονός ότι το έργο για τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής αυτής δεν έχει λειτουργήσει ακόμα.

Με βάση τα παραπάνω, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας κατέθεσε Ερώτηση προς την περιφερειακή αρχή, καλώντας την τοποθετηθεί για τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει, προκειμένου να προχωρήσουν τα αναγκαία έργα για την προστασία των κατοίκων της περιοχής.

Σύμφωνα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», είναι αναγκαίο να προχωρήσουν άμεσα οι παρεμβάσεις για τον καθαρισμό των ποταμών, την αποκατάσταση των ζημιών στα αναχώματα, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύεται πιο έντονα η ανάγκη ενός συνολικού σχεδιασμού και υλοποίησης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και διαχείρισης των υδάτων στο νομό Καρδίτσας και γενικότερα στη Θεσσαλία. Ειδικά η ανάγκη κατασκευής του φράγματος της Σκοπιάς Φαρσάλων, του Μουζακίου, των έργων εκτροπής του Αχελώου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ