Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 20 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Το αναγκαίο όπλο δεν «σβήνει» τις τραγικές ελλείψεις στην Υγεία και σε μέτρα προστασίας του λαού

Copyright 2020 The Associated

Μετά από σχεδόν ενάμιση μήνα lockdown, καθώς ο απολογισμός του δεύτερου κύματος της πανδημίας γίνεται όλο και πιο τραγικός, η κυβέρνηση δυναμώνει την προσπάθειά της να «κουκουλώσει» τις τεράστιες ευθύνες της για το αθωράκιστο σύστημα Υγείας, για την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, στις συγκοινωνίες, στα σχολεία και άλλους κρίσιμους χώρους, κρυπτόμενη πίσω από τις δικαιολογημένες προσδοκίες του λαού για τον αναγκαίο εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Την ώρα που καθημερινά προστίθενται δεκάδες θάνατοι, με το σύνολο να ξεπερνά πλέον τους 4.000, την ώρα που εκατοντάδες διασωληνωμένοι δίνουν μάχη για τη ζωή τους, που το δημόσιο σύστημα Υγείας εξακολουθεί να στενάζει «πληρώνοντας» τη χρόνια αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να «ξεπλύνουν» συνολικά αυτήν την πολιτική που αφήνει το λαό εκτεθειμένο για να υπηρετήσει τα κέρδη του κεφαλαίου, καλλιεργώντας την προσδοκία ότι η επικείμενη έναρξη των εμβολιασμών θα σημάνει απευθείας την «απελευθέρωση» από την πανδημία και ότι άρα το μόνο που μένει να γίνει είναι... λίγη «ατομική ευθύνη» και λίγη «υπομονή» ακόμα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί να εμφανίσει το μαύρο άσπρο. Οση αξιοπιστία είχε το αρχικό παραμύθι ότι «βάζουμε πάνω από όλα την υγεία των πολιτών», το οποίο ξεσκεπάστηκε ήδη από το τέλος της άνοιξης με το πετσόκομμα κάθε υγειονομικού πρωτοκόλλου για το «άνοιγμα» του Τουρισμού, όπως και με τα επικίνδυνα «πρωτόκολλα της εργοδοσίας» στους χώρους δουλειάς, όση σχέση με την πραγματικότητα είχε το επόμενο παραμύθι περί «θωρακισμένου και πανέτοιμου συστήματος Υγείας», απάτη που κατέρρευσε με πάταγο στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, άλλη τόση βάση έχουν και οι σημερινοί ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι τα εμβόλια από μόνα τους θα εξαφανίσουν μονομιάς την πανδημία, θα λύσουν ως διά μαγείας τις πολύμορφες συνέπειές της, τα τεράστια προβλήματα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο λαός.

Μέτρα σε κάθε κρίσιμο χώρο και θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας τώρα!

Ποια είναι η αλήθεια; Ολα τα εμβόλια που θα λάβουν την απαραίτητη πιστοποίηση όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους, όπως και όλα τα φάρμακα που μπορούν να συμβάλουν στη θεραπεία των ασθενούν, είναι πολύ σημαντικά όπλα στη μάχη με την πανδημία, γι' αυτό και πρέπει να διασφαλιστούν δωρεάν για όλο το λαό.

Σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ανάγκη να παρθούν εδώ και τώρα άμεσα μέτρα για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που έχει επιβαρυνθεί ακόμα πιο δραματικά από τα δύο κύματα της πανδημίας, για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, που όπως επιβεβαιώνει και η Δυτική Αττική μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης και αναζωπύρωσης της πανδημίας ακόμα και μετά από τόσες βδομάδες lockdown, για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων και όλων των δομών Εκπαίδευσης, που πρέπει να επιστρέψουν στην αναντικατάστατη ζωντανή λειτουργία, για συχνά και ασφαλή δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προκειμένου η έξοδος από τα περιοριστικά μέτρα να μην οδηγήσει ξανά στη μετατροπή τους σε υγειονομικές βόμβες.

Μαζί με τον εμβολιασμό, όλα τα παραπάνω αποτελούν άμεση και επιτακτική αναγκαιότητα ακριβώς γιατί:

  • Ο ίδιος ο απαραίτητος εμβολιασμός για τον κορονοϊό είναι μια διαδικασία με βάθος χρόνου, την ίδια ώρα που η πανδημία και οι συνέπειές της «τρέχουν» εδώ και τώρα. Ηδη τις προηγούμενες μέρες η ίδια η κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι, στο πλαίσιο της μείωσης των δόσεων που θα παραδοθούν στην ΕΕ από το πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο, θα είναι πολύ λιγότερες και οι δόσεις που θα παραδοθούν στην Ελλάδα για τους πρώτους εμβολιασμούς. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η Ελλάδα δεν προβλέπεται να λάβει πάνω από 300.000 δόσεις μέσα στο Γενάρη. Με δεδομένο ότι το εμβόλιο γίνεται σε δύο δόσεις με απόσταση ενός μήνα, η πρώτη παρτίδα δόσεων θα δεσμευθεί ολόκληρη για μόλις 150.000 εμβολιασμούς, αφού η πρώτη δόση προϋποθέτει να είναι διαθέσιμη και η δεύτερη, όταν ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προέβλεπε 2 εκατ. εμβολιασμούς το μήνα...
  • Με αυτά τα δεδομένα, πολύ πριν καν προλάβουμε να πλησιάσουμε σε μια επαρκή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, το φάσμα ενός τρίτου κύματος της πανδημίας είναι πολύ πιο άμεσο και πιθανό, σε συνθήκες μάλιστα με πολύ αργή μείωση της διασποράς στη χώρα, με αυξημένη διασπορά στην Ευρώπη και με δεδομένο ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων γίνεται σε συνθήκες αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. Ηδη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέας σφοδρής έξαρσης το Γενάρη...
  • Το δημόσιο σύστημα Υγείας και συνολικά η δημόσια υγεία είναι ακόμα πιο επιβαρυμένα από τα δύο κύματα της πανδημίας, βρίσκονται πλέον ακόμα πιο πίσω από τις στοιχειώδεις ανάγκες του λαού. Εξαιτίας της απαράδεκτης μετατροπής του ΕΣΥ σε σύστημα της μιας νόσου και της μη επίταξης του ιδιωτικού τομέα Υγείας, εξαιτίας της μεγάλης αναβολής χειρουργείων, εξετάσεων και θεραπειών ειδικά στις πιο επιβαρυμένες περιοχές, εξαιτίας του φόβου από τη μεγάλη διασπορά μέσα στα αθωράκιστα νοσοκομεία, εξαιτίας της ανυπαρξίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, χιλιάδες ασθενείς αναγκάστηκαν να βάλουν σε «αναστολή» τις αρρώστιές τους, τις εξετάσεις τους κ.ο.κ., οι σχετικές λίστες αναμονής έχουν «απογειωθεί». Συγκρίνοντας τα σχετικά στοιχεία από φέτος και τις προηγούμενες χρονιές, υπολογίζεται ότι την περίοδο Γενάρη - Οκτώβρη 2020 (δηλαδή πριν καν από το δεύτερο κύμα) «χάθηκαν» πάνω από 3,4 εκατομμύρια επισκέψεις στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, πάνω από 90.000 χειρουργεία, αλλά και 2,5 εκατομμύρια επισκέψεις στα Κέντρα Υγείας, σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της περιόδου 2017 - 2019. Εξίσου χαρακτηριστικά, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι στο διάστημα Μάρτη - Μάη 2020 μειώθηκε κατά 50% η διάγνωση ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με το 2019 και το 2018! Στην κατάσταση αυτή προστίθενται οι μεγάλες ανάγκες αποκατάστασης για χιλιάδες ανθρώπους που νόσησαν βαρύτερα πριν θεραπευτούν από τον κορονοϊό.
  • Η ίδια η διαδικασία του εμβολιασμού για τον κορονοϊό, με ένα νέο εμβόλιο για μια νέα νόσο, απαιτεί ένα ανεπτυγμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, με ενισχυμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με επάρκεια σε προσωπικό για τον εμβολιασμό - και όχι με νέες μετακινήσεις - αλλά και για τη συστηματική παρακολούθηση του πληθυσμού που θα εμβολιαστεί, για την έγκαιρη επέμβαση όπου εντοπιστούν τυχόν προβλήματα, για την απόκτηση επιστημονικής γνώσης για κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η ανταπόκριση σε διαφορετικές κατηγορίες του πληθυσμού, το κατά πόσο οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν ή όχι κ.ά. Επιπλέον, απαιτείται ξεχωριστή φροντίδα και προστασία για εκείνες τις ειδικές κατηγορίες που ο εμβολιασμός αντενδείκνυται ή δεν υπάρχουν μέχρι τώρα επαρκή δεδομένα από τη μέχρι τώρα έρευνα.
Αδυσώπητοι ανταγωνισμοί και μπίζνες πάνω σε μια κρίσιμη λαϊκή ανάγκη

Οπως ακριβώς η ύπαρξη των εμβολίων και η δικαιολογημένη προσδοκία που προκαλούν δεν μπορούν να «ισοσκελίσουν» όλα τα παραπάνω, δεν μπορούν και να κρύψουν τους μεγάλους ανταγωνισμούς για τα κέρδη που βρίσκονται πίσω από την παραγωγή και τη διάθεσή τους, σε βάρος των αναγκών των λαών.

Αντί να υπάρχει η αναγκαία συνεργασία των κρατών, των επιστημονικών και ερευνητικών ινστιτούτων, των παραγωγικών μονάδων, τη σφραγίδα τους βάζουν επικίνδυνοι και οξυμένοι ανταγωνισμοί, κόντρες μονοπωλίων και καπιταλιστικών κρατών. Είναι χαρακτηριστικό ότι συζητάμε σήμερα για τη μείωση στην πρώτη παρτίδα δόσεων που θα παραδοθούν στην ΕΕ από το πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο, όχι γιατί η μείωση προκύπτει από τις κοινωνικές παραγωγικές δυνατότητες, αλλά ακριβώς γιατί αυτές οι δυνατότητες υποτάσσονται στον αδυσώπητο ανταγωνισμό ξεχωριστών επιχειρηματικών κολοσσών και ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και ενώσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη τις αντιλαϊκές συνέπειες αυτών των ανταγωνισμών, το ΚΚΕ έθεσε και από το βήμα της Βουλής την περασμένη βδομάδα, μέσα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα, στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, μια σειρά από σημαντικά ζητήματα και ερωτήματα, που καθόλου τυχαία δεν παίρνουν καμία απάντηση από την κυβέρνηση.

Το περιεχόμενο των συμβάσεων που έχει υπογράψει η ΕΕ με τις φαρμακευτικές εταιρείες παραμένει επτασφράγιστο μυστικό: Η κυβέρνηση αρνείται να ενημερώσει κόμματα και φορείς, ενώ η Κομισιόν επικαλείται θέματα «εμπιστευτικότητας» των φαρμακοβιομηχανιών για να μη δώσει τα σχετικά στοιχεία στην Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ!

Η στάση τους αυτή ενισχύει και συνδέεται και με άλλα ερωτήματα: Γιατί η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε ώστε ο λαός να έχει πρόσβαση και σε περισσότερα εμβόλια; Τι γίνεται με τις θεραπείες και τα φάρμακα που κάποια φαίνεται ότι έχουν αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της νόσου;

Την ώρα που δεν δίνονται απαντήσεις στα παραπάνω, διάφορα αστικά επιτελεία επιχειρούν «πονηρά» να «μπλέξουν» υγιείς ερωτήματα και προβληματισμούς με... τα δικά τους «παιδιά», δηλαδή με διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, ανορθολογισμούς, «αντιεμβολιαστικά κινήματα» και πάει λέγοντας, που είτε αποτελούν έναν βολικό «αντίπαλο» για να συγκαλύπτονται τελικά τα πραγματικά ζητήματα, είτε είναι ευθέως συνδεδεμένα με επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς, όπως η τρέχουσα ανορθολογική συζήτηση που για τέτοιους λόγους φέρνει σε αντιπαράθεση τα εμβόλια με τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το έργο είναι γνωστό βέβαια, πρόσφατες είναι για παράδειγμα οι αποτυχημένες προσπάθειες των ίδιων επιτελείων να τσουβαλιάσουν τις κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας για μέτρα προστασίας της υγείας με... τους «αρνητές της μάσκας».

Ενισχύουμε την πάλη για την Υγεία του λαού

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης της Υγείας και του Φαρμάκου, ξεσκεπάζουν τον εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση, αναδεικνύουν τις ευθύνες της, όπως και όλων των άλλων αστικών κομμάτων που σπεύδουν να βάλουν «πλάτη», όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που πέρα από τις ευθύνες του για το χάλι στην Υγεία έφτασε σήμερα να προτείνει ακόμα και κοινό υπουργό Υγείας με τη ΝΔ, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική τους σύμπλευση.

Μπροστά στην έναρξη των εμβολιασμών για τον κορονοϊό, αναδεικνύεται η ανάγκη με ευθύνη του κράτους να υπάρξει σωστή ενημέρωση του λαού και να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα μαζικού και δωρεάν εμβολιασμού, με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια που θα πιστοποιηθούν για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους από τις διεθνείς και κρατικές αρχές.

Ταυτόχρονα, από όλες τις πλευρές επιβεβαιώνεται ότι τώρα είναι η ώρα για ακόμα μεγαλύτερη ένταση της πάλης, για πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας, στους χώρους δουλειάς και Εκπαίδευσης, στις συγκοινωνίες, σε κάθε κρίσιμη πτυχή για τη ζωή τους, απέναντι στην πολιτική που βάζει την Υγεία στο ζύγι της λογικής «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο και το κράτος του.


Γ. Ε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ