Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
BREXIT
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για εμπορική συμφωνία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας, προκειμένου να αποφευχθεί μια άτακτη αποχώρηση από την ΕΕ στις 31 Δεκέμβρη, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, έκανε χτες λόγο για «πρόοδο, αλλά παραμένουν τα τελευταία εμπόδια», ενώ η βρετανική πλευρά εμφανίζεται να εκτιμά ότι «οι πλευρές βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά σε βασικούς τομείς».

Αν τελικά επιτευχθεί συμφωνία τις μέρες που απομένουν, το εμπόριο ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου, αξίας σχεδόν 1 τρισ. δολαρίων, θα διατηρηθεί χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις από την 1η Γενάρη. Διαφορετικά οι εμπορικές σχέσεις θα υπάγονται στους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, καθώς η Βρετανία θα έχει βγει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.

Οπως σημείωσε χτες ο Μπαρνιέ, «θα υπογράψουμε μόνο μια συμφωνία που προστατεύει τα συμφέροντα και τις αρχές της ΕΕ».

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο «Ρόιτερς» ότι οι διαφωνίες σχετικά με την αλιεία στα βρετανικά ύδατα δεν έχουν ακόμη επιλυθεί και πολλά ακόμη δευτερεύοντα ζητήματα εξακολουθούν να εκκρεμούν.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ ενδέχεται να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μείωση των εμπορικών δασμών σε διάφορα προϊόντα, όπως το σκοτσέζικο ουίσκι, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ. ΗΠΑ και Βρετανία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για εμπορική συμφωνία, και σε αυτό το πλαίσιο η Βρετανία αποχώρησε από τους δασμούς που έχει επιβάλει η ΕΕ σε αμερικανικά προϊόντα, εξαιτίας της πολύχρονης διαμάχης ΕΕ - ΗΠΑ για αθέμιτες κρατικές επιχορηγήσεις στην αμερικανική κατασκευάστρια αεροσκαφών «Boeing».

Πάντως, ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος δεν φάνηκε ικανοποιημένος με την κίνηση αυτή, λέγοντας πως η Βρετανία δεν είναι πια μέλος της ΕΕ κι επομένως δεν είχε δικαίωμα σε αυτούς τους δασμούς. «Οι ΗΠΑ πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγροτική αγορά στο Ηνωμένο Βασίλειο - αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος αυτής της συμφωνίας. Κάθε πλευρά πρέπει να βγάλει κάτι από αυτό», επισήμανε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ