Κυριακή 13 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μοχλός άμυνας ο συνεταιρισμός

Στην πολιτική του Κόμματος ο συνεταιρισμός προτάσσεται σαν βασικός μοχλός άμυνας στον καπιταλισμό, που μπορεί να αμβλύνει τις συνέπειες του ανηλεούς ανταγωνισμού. Η συνένωση πολλών μικρών με τη συνεταιριστικοποίηση είναι η διέξοδος στα μειονεκτήματα της μικρής επιχείρησης.

Οπως αναφέρεται και σήμερα ακόμα μερικοί, ελάχιστοι βέβαια, ανακουφίζουν τα μέλη τους μέχρις ενός βαθμού και επιβιώνουν στις άγριες συνθήκες του καπιταλισμού. Σημειώνεται, όμως, ότι τους συνεταιρισμούς στον καπιταλισμό τους αντιπαλεύουν το μεγάλο κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις που το υπηρετούν. Γι' αυτό και τους δυσφημίζουν, προσπαθούν να τους μετατρέψουν σε εξαρτήματά τους και αν δεν το πετύχουν τους χρεοκοπούν με πολλά και διάφορα μέσα. «Το ΚΚΕ δεν έχει ψευδαισθήσεις ότι οι συνεταιρισμοί στον καπιταλισμό θα αφεθούν να παίξουν ρόλο αναχώματος, αντίθεσης και περιορισμού των μονοπωλίων», τονίζει το Κόμμα και διευκρινίζει ότι «για να παίξουν οι συνεταιρισμοί το ρόλο τους και να εξασφαλίσουν τη δουλιά και ένα ανεκτό βιοτικό επίπεδο στο μικροεπιχειρηματία, είναι απαραίτητο να υπάρξει ριζική ανατροπή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, μια διαφορετική εξουσία που δε θα υπηρετεί τα μονοπώλια αλλά τα λαϊκά συμφέροντα».

Το Κόμμα, μακριά από αυταπάτες ξεκαθαρίζει ότι η λαϊκή εξουσία είναι αυτή που θα καταργήσει τα μονοπώλια και τη μεγάλη καπιταλιστική ιδιοκτησία και θα οικοδομήσει τη λαϊκή οικονομία όπου οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, θα είναι κοινωνική, κρατική ιδιοκτησία. Η λαϊκή εξουσία θα κάνει συστατικό στοιχείο της τη διασφάλιση των μικροπαραγωγών αφού διευκολύνει τη συγκέντρωσή τους, την άνοδο της παραγωγικότητας, τη βελτίωση των προϊόντων με την εθελοντική συνένωση και συνεταιριστικοποίηση ιδιαίτερα σε κλάδους της βιοτεχνίας όπου υπάρχει μικρή συγκέντρωση με τον παραγωγικό συνεταιρισμό. «Αυτός ο συνεταιρισμός μπορεί να εξουδετερώσει τα μειονεκτήματα της μικροεπιχείρησης που σήμερα χρησιμοποιούνται για την καταστροφή της», τονίζει. «Παράλληλα με τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς θα δημιουργηθούν και οι προμηθευτικοί συνεταιρισμοί που θα συνεργάζονται με τους παραγωγικούς είτε με κοινές κοινοπραξίες ή με άλλους τρόπους ώστε να μπορούν να προσφέρουν φθηνά και καλής ποιότητας αγαθά στο λαό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ