Κυριακή 13 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καταδίκασαν τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα!
  • Διογκώνεται το κίνημα συμπαράστασης στον Ζαχαρία Καρακίτσιο, που ήδη εκτίει ποινή οχτώ μηνών για την αντιπολεμική του δράση
  • Σήμερα, στις 3.00 μετά το μεσημέρι, η συναυλία αλληλεγγύης, έξω από το Μεταγωγών

Καταδικάστηκε σε 8 μήνες φυλάκισης. Τιμωρήθηκε για τη συνεπή πατριωτική του στάση και για την αντιιμπεριαλιστική του δράση. Ο Ζαχαρίας Καρακίτσιος, στέλεχος του ΚΚΕ, καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, γιατί ήταν κι αυτός ένας από τους χιλιάδες λαϊκούς αγωνιστές που «τόλμησε» να διαδηλώσει εναντίον της τυχοδιωκτικής απόβασης των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Λιτόχωρο...

Η πολιτική δίωξη του Ζ. Καρακίτσιου, γιατί περί τέτοιας πρόκειται, εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό. Οι κρατικοί μηχανισμοί καταστολής έχουν στόχο να βάλουν στο «γύψο» το λαϊκό κίνημα. Το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο - ο «τρομονόμος» - που πρόσφατα από κοινού ψήφισαν στη Βουλή κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, ουσιαστικά ποινικοποιεί κάθε μορφή αντίδρασης και αντίστασης.

Η δίκη στο Εφετείο Θεσσαλονίκης απέδειξε πως οι στημένες κατηγορίες υπερισχύουν των πραγματικών κινήτρων. Στόχος ήταν η καταδίκη της πολιτικής δράσης. Παρά το γεγονός ότι και από τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης, αλλά και ορισμένων μαρτύρων κατηγορίας προέκυψε πως ο Ζ. Καρακίτσιος καμία πρόθεση δεν είχε να τραυματίσει τον τότε αστυνομικό υποδιευθυντή Πιερίας, τελικά το δικαστήριο του καταλόγισε ενδεχόμενο δόλο. Η άρνηση του Ζ. Καρακίτσιου να εξαγοράσει την ποινή του για να αφεθεί ελεύθερος, συνοδευόμενη από τη δήλωσή του ότι «η αντίσταση δε διώκεται. Η φιλειρηνική δράση δεν εξαγοράζεται», είναι μια πολιτική απάντηση απέναντι σε μια πολιτική δίωξη.

Οι κομμουνιστές, αλλά και ο προοδευτικός λαός της Θεσσαλονίκης έχουν ήδη προχωρήσει σε συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, ενώ πλήθος είναι οι μαζικοί και συνδικαλιστικοί φορείς που καταδικάζουν τη συγκεκριμένη απόφαση και καταγγέλλουν την ελληνική κυβέρνηση.

Το λαϊκό κίνημα της πατρίδας μας δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα αντίστασης εναντίον της «νέας τάξης» των ιμπεριαλιστών. Θα συστρατευθεί στον αγώνα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών.

Σήμερα η συναυλία αλληλεγγύης

Συναυλία αλληλεγγύης για τον αγωνιστή της ειρήνης Ζαχαρία Καρακίτσιο, οργανώνει σήμερα στις 3 μετά το μεσημέρι η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης. Η συναυλία θα γίνει στο χώρο μπροστά από την Υποδιεύθυνση Μεταγωγών, όπου κρατείται ο Ζ. Καρακίτσιος, περιμένοντας τη μεταφορά του στη φυλακή, διότι αρνείται να εξαγοράσει την ποινή του, θεωρώντας πως το δικαίωμα στη φιλειρηνική δράση δεν εξαγοράζεται.

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ καλεί τους πολίτες να εκφράσουν με τη συμμετοχή τους τη συμπαράστασή τους στον πολιτικό κρατούμενο. Και σημειώνει πως ιδιαίτερα σήμερα, που οι ΗΠΑ με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ηγούνται της ιμπεριαλιστικής εκστρατείας σφαγιασμού των δημοκρατικών ελευθεριών, «επιβάλλεται η δημιουργία μιας πανίσχυρης λαϊκής δύναμης, ενός παλλαϊκού μετώπου ικανού να σταματήσει αυτόν τον κατήφορο και να αντιστρέψει τα πράγματα υπέρ του λαού και των δικαιωμάτων του».

Τη συμπαράστασή του στον Ζ. Καρακίτσιο εκφράζει με ανακοίνωσή του και το ΠΑΜΕ και καλεί κάθε σωματείο εργαζόμενων, κάθε συνδικαλιστή, κάθε εργαζόμενο να απαιτήσει την απελευθέρωσή του, να συμμετάσχει στη συναυλία αλληλεγγύης και να δηλώσει την αντίθεσή του στο φίμωμα κάθε φωνής αντίστασης. «Αύριο, έτσι κι αλλιώς, ΟΛΟΙ θα βρεθούμε στους δρόμους για να υπερασπιστούμε τα δίκαιά μας που βάλλονται από την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή η φωνή λοιπόν μας χρειάζεται».

ΕΕΔΥΕ: Δίκη σκοπιμότητας

Με ανακοίνωσή της, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγωνιστή της ειρήνης Ζαχαρία Καρακίτσιο, ο οποίος σε μια δίκη σκοπιμότητας καταδικάστηκε από το Εφετείο Θεσσαλονίκης σε φυλάκιση 8 μηνών για την πατριωτική, αντιιμπεριαλιστική, αντιΝΑΤΟική του στάση κατά τη διάρκεια απόβασης των αμερικανικών δυνάμεων στο λιμάνι της Γρίτσας Λιτοχώρου, τον Απρίλη του 2000.

Στο πρόσωπο του Ζ. Καρακίτσιου, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, δικάζεται κάθε αγωνιστής της ειρήνης που αντιστέκεται στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό.

Η έξαρση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας δεν μπορεί παρά να στοχεύει και στις κατακτήσεις των λαών στο επίπεδο των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών.

Προκειμένου οι ιμπεριαλιστές, υπογραμμίζεται σ' άλλο σημείο, να διεξάγουν έναν ληστρικό και άδικο πόλεμο, όπως αυτόν που εξαπέλυσαν κατά της Γιουγκοσλαβίας χτες, σήμερα κατά του Αφγανιστάν, στοχεύουν όχι μόνο στη χειραγώγηση της συνείδησης των λαών, αλλά και στην κατάπνιξη κάθε φωνής αντίστασης και δυσαρέσκειας.

Ολη αυτή την εφιαλτική προοπτική, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ, την έχει υποστηρίξει πλήρως η ελληνική κυβέρνηση, προωθώντας αντίστοιχα αντιδημοκρατικά σχέδια, προκειμένου να κάμψει τους αγώνες και την αντίσταση του ελληνικού λαού. Η καταδίκη αυτή στοχεύει ακριβώς στο «ψαλίδισμα» αυτών των κατακτήσεων.

Η ΕΕΔΥΕ είναι στο πλευρό του Ζ. Καρακίτσιου και απαιτεί την άμεση αποφυλάκισή του. Καλεί τις επιτροπές ειρήνης, τα συνδικάτα, τους εργαζομένους, τη νεολαία σε συσπείρωση για τη δημιουργία ενός ευρύτατου αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή της «νέας τάξης».

Ο ενωμένος λαϊκός αγώνας θα υπερασπιστεί και θα διευρύνει τις λαϊκές ελευθερίες και κατακτήσεις, θα αποτρέψει τον αυταρχισμό και την ποινικοποίηση των αγώνων για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την προκοπή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ