Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταδικάζει τη δολοφονία νέου στην Αλβανία από αστυνομικό

Σε ανακοίνωση της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνεται: «Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας καταδικάζει την εν ψυχρώ δολοφονία του 25χρονου Κλοντιάν Ράσα από αστυνομικό στην Αλβανία, στα Τίρανα, την Τρίτη 8 Νοέμβρη. Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του θύματος, όπως και την αλληλεγγύη μας στη νεολαία και τους εργαζόμενους της γειτονικής χώρας.

Ο 25χρονος διέπραξε το "έγκλημα" να περπατά σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του κατά τις βραδινές ώρες, όπου βρίσκεται σε ισχύ - και στην Αλβανία - η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας. Ηταν άοπλος - παρά τους αντίθετους αρχικούς ισχυρισμούς της αστυνομίας, που γρήγορα κατέρρευσαν - και δέχτηκε τα πυρά του αστυνομικού, επειδή επιχείρησε να αποφύγει τον έλεγχο και το πρόστιμο της αστυνομίας, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η δολοφονία αυτή από πυρά αστυνομικού έχει πυροδοτήσει τη δίκαιη οργή της νεολαίας και του λαού της Αλβανίας. Αποτελεί ένα ακόμα περιστατικό στη λίστα των θυμάτων της κρατικής καταστολής και της αστυνομικής βίας, που ιδιαίτερα στις συνθήκες της πανδημίας και της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης εντείνονται. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν πληθύνει ανάλογα περιστατικά σχεδόν σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, σε άλλες χώρες των Βαλκανίων αλλά και σε όλο τον κόσμο, είτε κυβερνούν φιλελεύθερες είτε σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, και πηγαίνουν χέρι - χέρι με την απαγόρευση και τον περιορισμό στις διαδηλώσεις και τις απεργίες, με το όργιο καταστολής απέναντι στους λαούς που διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Η ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού στη χώρα μας, στη Γαλλία, στις ΗΠΑ, στην Αλβανία και σε άλλες χώρες, μπορεί και θα πάρει απάντηση από το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα».

Στην Αλβανία από τη μέρα της δολοφονίας χιλιάδες νέοι ξεχύθηκαν στο κέντρο των Τιράνων και άλλων μεγάλων πόλεων, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για ένα αθώο θύμα αστυνομικής βίας και την αυταρχική - αντιλαϊκή πολιτική της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Εντι Ράμα.

Τελικά ο υπουργός Εσωτερικών Σάντερ Λεσάι αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή του, ενώ η Εισαγγελία Τιράνων διέταξε τη φυλάκιση του αστυνομικού που δολοφόνησε τον 25χρονο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ