Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Στρατιωτική παρέλαση στο Μπακού για τη νίκη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Με τη συμμετοχή του Τούρκου Προέδρου, αλλά και τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων

Από την επίσκεψη Ερντογάν στο Μπακού

Turkish Presidency

Από την επίσκεψη Ερντογάν στο Μπακού
ΜΠΑΚΟΥ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Τη στρατιωτική παρέλαση στο Μπακού για τον εορτασμό «της απελευθέρωσης του Ναγκόρνο Καραμπάχ από την αρμενική κατοχή» παρακολούθησε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται από την Τετάρτη στο Αζερμπαϊτζάν. Η επίσκεψη Ερντογάν δεν σηματοδοτεί μόνο τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η Τουρκία στην πρόσφατη σύγκρουση, αλλά και τις φιλοδοξίες του τουρκικού κεφαλαίου για όλη την περιοχή του Νότιου Καυκάσου.

Ενδεικτικό της στήριξης που έλαβε το Αζερμπαϊτζάν από την Τουρκία κατά του αρμένικου στρατού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, είναι το γεγονός ότι στη χτεσινή παρέλαση συμμετείχαν τα τουρκικά πολεμικά drones «Bayraktar TB2» που έχει αγοράσει το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και η «αφρόκρεμα» των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας, «Maroon Berets».

Αναφερόμενος στη σημασία των «Bayraktar» για το Αζερμπαϊτζάν, ο Αζέρος Πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίεφ, δήλωσε πως «έκαναν τη μεγάλη διαφορά»: «Επαιξαν σημαντικό ρόλο στη νίκη μας. Ολος ο κόσμος έγινε μάρτυρας της δύναμης της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας», είπε χαρακτηριστικά. Υπενθύμισε πως «το Αζερμπαϊτζάν έλαβε την υποστήριξη της Τουρκίας από τις πρώτες ώρες του πρόσφατου πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Οσο η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν «έχουν η μία τη στήριξη της άλλης, οι δυο χώρες θα συνεχίσουν να ξεπερνούν επιτυχώς τις προκλήσεις», τόνισε ο Ερντογάν. Υπογραμμίζοντας διαρκώς το πνεύμα της φράσης «ένα έθνος, δυο κράτη», ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως «μαζί με το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία ένιωθε τον πόνο της κατοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ για 30 χρόνια», ενώ «σήμερα είναι μια μέρα νίκης και υπερηφάνειας για ολόκληρο τον τουρκικό κόσμο».

Πρόσθεσε δε πως «ο κοινός αγώνας που διεξάγεται σε πολιτικούς και στρατιωτικούς τομείς θα συνεχιστεί στο εξής και σε πολλά άλλα μέτωπα».

Στο μεταξύ, δεν έλειψαν και οι προειδοποιήσεις και απειλές προς την Αρμενία.

«Ελπίζουμε οι Αρμένιοι πολιτικοί να αξιολογήσουν σωστά την τρέχουσα κατάσταση και να σχεδιάσουν τις μελλοντικές στρατηγικές αναλόγως. Αν ο αρμένικος λαός λάβει τα απαραίτητα διδάγματα από τον πρόσφατο πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αυτό θα σήμαινε την έναρξη μιας νέας περιόδου στην περιοχή», είπε ο Ερντογάν, ενώ παράλληλα κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να ξανασκεφτούν τις σχέσεις τους, καθώς τίποτα δεν μπορεί να αποκτηθεί υπό τη «δυτική ιμπεριαλιστική πορεία».

Από την πλευρά του, ο Αλίεφ σημείωσε πως «αν η Αρμενία εγκαταλείψει τις παράλογες φιλοδοξίες της, μπορεί να είναι μέρος των περιφερειακών μας συμμαχιών μια μέρα». Ο Ερντογάν πρόσθεσε εξάλλου πως «υπάρχει μια πρόταση για πλατφόρμα 6 χωρών του Καυκάσου για την εγκαθίδρυση της περιφερειακής ειρήνης, η οποία αποτελείται από το Αζερμπαϊτζάν, την Τουρκία, τη Γεωργία, τη Ρωσία, το Ιράν και την Αρμενία, εάν θέλει να συνεργαστεί». «Αν γίνουν θετικά βήματα, ενδέχεται να ανοίξουμε τα σύνορά μας με την Αρμενία», συμπλήρωσε.

Επικρίνοντας για ακόμη μια φορά τις συμπροεδρεύουσες δυνάμεις στην Ομάδα του Μινσκ (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία) του ΟΑΣΕ, ο Ερντογάν αμφισβήτησε τις προθέσεις της ομάδας, λέγοντας πως δεν έκανε ό,τι μπορούσε για «να φέρει νωρίτερα ειρήνη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ