Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Τραγούδια της επανάστασης» από την Γκιουλτζάν Αλτάν

Από την άλλη πλευρά του Αιγαίου μάς έρχεται το νέο άλμπουμ της Τουρκάλας μουσικού Γκιουλτζάν Αλτάν (Gulcan Altan), με τίτλο «Τραγούδια της επανάστασης», αφιερωμένο στα 100 χρόνια του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (TKP).

Ενα άλμπουμ γεμάτο με επαναστατικές μουσικές από όλο τον κόσμο, από την ΕΣΣΔ, την Πορτογαλία, την Κούβα, τη Γαλλία αλλά και την Ελλάδα... Τραγούδια που μιλούν στην ψυχή και το νου των εργατών όλου του κόσμου. Τραγούδια που έχουν συνδεθεί με μεγάλες στιγμές του λαϊκού κινήματος και εκφράζουν την πάλη για έναν κόσμο δίκαιο, χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.

Ο ακροατής μπορεί να «περιηγηθεί» από το σοβιετικό τραγούδι «Orlyonok» που τραγουδήθηκε ιδιαίτερα από τους παρτιζάνους κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο «Y en eso Llego Fidel», τραγούδι - σήμα κατατεθέν της Κουβανικής Επανάστασης και τόσα άλλα. Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στο τραγούδι που «εκπροσωπεί» τη χώρα μας και αυτό δεν είναι άλλο από τον «Μικρόκοσμο», σε στίχους του Ναζίμ Χικμέτ και μουσική του Θάνου Μικρούτσικου.

Το cd περιέχει και δύο σύγχρονα τουρκικά τραγούδια, το «Omuz Ver» (Βοήθα κι εσύ) και το «Boyun Egme» (Μην σκύβεις το κεφάλι), που συνετέθηκε από την Γκιουλτζάν Αλτάν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του πάρκου Γκεζί το 2013. Στη συνέχεια, καθώς το όνομα του τραγουδιού συνέπεσε με το σύνθημα που χρησιμοποίησε το ΚΚΤ, η Αλτάν το αφιέρωσε στο Κόμμα.

Η Αλτάν γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Αποφοίτησε με έπαινο από το Τουρκικό Κρατικό Ωδείο του Τεχνικού Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης και απέκτησε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα στη μουσική από το Πανεπιστήμιο Γεντίτεπε. Εχει διακριθεί στην έθνικ και λαϊκή - παραδοσιακή μουσική και έχει ένα μεγάλο ρεπερτόριο τραγουδιών σε διάφορες γλώσσες. Εχει λάβει τον τιμητικό τίτλο του Εθνικού Καλλιτέχνη της Αμπχαζίας. Η στρατευμένη Τουρκάλα καλλιτέχνιδα με τη μουσική της έχει υποστηρίξει πολλές φορές τους αγώνες του κινήματος, ενώ πολλοί τη θυμούνται από την ερμηνεία της στην 21η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, πέρυσι στη Σμύρνη.

Μπορείτε να απολαύσετε το άλμπουμ στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_lMnhhr8Aa0zL_f1deRITIGxQSTFE7uKbw


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ