Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΒΣΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια στις κατασχέσεις και τον κυβερνητικό αυταρχισμό

Καταγγέλλουν τη δίωξη συνδικαλιστή για κινητοποίηση ενάντια σε πλειστηριασμό κατοικίας αυτοαπασχολούμενου

Από τη χτεσινή κινητοποίηση ενάντια στην απίστευτη κατάσχεση που δρομολογεί η ΕΥΔΑΠ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση ενάντια στην απίστευτη κατάσχεση που δρομολογεί η ΕΥΔΑΠ
Την αμέριστη συμπαράστασή της στον εργάτη συνδικαλιστή Βάλσαμο Συρίγο, που διώκεται για τη συμμετοχή του σε κινητοποίηση πριν από ένα χρόνο για την υπεράσπιση κατοικίας αυτοαπασχολούμενου από πλειστηριασμό, εκφράζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), καταγγέλλοντας τον κυβερνητικό αυταρχισμό.

«Η κυβέρνηση δείχνει το αυταρχικό πρόσωπό της, για άλλη μια φορά, σε συνέχεια του οργίου καταστολής των προηγούμενων ημερών», επισημαίνει η ΟΒΣΑ αναφερόμενη στη δίωξη του Β. Συρίγου, ο οποίος ύστερα από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών έλαβε «Κλήση υπόπτου για παροχή εξηγήσεων στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης» από τη... Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής/Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας/Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος! Υπενθυμίζεται ότι η παραγγελία αφορά πέντε αδικήματα: Απλή σωματική βλάβη και συναυτουργία, διατάραξη κοινής ειρήνης, παράνομη βία, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, ακόμα και κλοπή...

Οπως τονίζει η Ομοσπονδία, το μόνο «παράνομο» που έκανε ο συνδικαλιστής ήταν να συμμετάσχει σε κινητοποίηση που είχε διοργανώσει η ΟΒΣΑ ενάντια σε πλειστηριασμό κατοικίας αυτοαπασχολούμενου από την Alpha Bank στις 2/10/2019, έξω από συμβολαιογραφείο στην οδό Σκουφά στην Αθήνα.

«Εκείνη τη μέρα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «η ΟΒΣΑ και δεκάδες σωματεία εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων πραγματοποιήσαμε διαμαρτυρία ενάντια σε πλειστηριασμό, ώστε να σωθεί το σπίτι συναδέλφου αυτοαπασχολούμενου. Η απάντηση της κυβέρνησης στις παρεμβάσεις σε συμβολαιογραφείο και τράπεζα ήταν να στείλει τα ΜΑΤ και να επιτεθεί στους συγκεντρωμένους με χημικά, αξιοποιώντας το νόμο για την ποινικοποίηση αντίστοιχων κινητοποιήσεων που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση. Τελικά ο πλειστηριασμός ανεστάλη. Η κυβέρνηση, ένα χρόνο μετά, κυνηγάει τους συνδικαλιστές που πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια να μην πέσει το σπίτι του συναδέλφου στα χέρια της τράπεζας, να μη μείνει μια οικογένεια στο δρόμο».

Η ΟΒΣΑ επισημαίνει ότι «ο δρόμος της διεκδίκησης, της σύγκρουσης με τις πολιτικές που μας εξοντώνουν είναι ο μόνος που μπορεί να φέρει αποτελέσματα, είναι ο μόνος που φοβάται η κυβέρνηση» και προσθέτει ότι «η καλύτερη ένδειξη αλληλεγγύης στον εργάτη συνδικαλιστή που διώκεται είναι η δέσμευσή μας ότι θα συνεχίσουμε στον κοινό αγωνιστικό δρόμο που έχουμε χαράξει».

Απειλή κατάσχεσης για χρέη από σπίτι που καταστράφηκε στο σεισμό του 1999!

Στο μεταξύ, χτες, ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Εμπόρων Βιοτεχνών Αχαρνών (ΣΕΒΑ) πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της ΕΥΔΑΠ στη λεωφόρο Γαλατσίου, καθώς η επιχείρηση απέστειλε ειδοποιητήριο - προειδοποίηση κατάσχεσης σε μικροεπαγγελματία της περιοχής.

Θυμίζουμε ότι όπως είχε αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης» στις 25/11, το απειλητικό ραβασάκι αφορά ειδοποίηση κατάσχεσης για χρέος ύψους 610,82 ευρώ για κατανάλωση νερού σε σπίτι που γκρεμίστηκε από το σεισμό του Σεπτέμβρη του 1999, δηλαδή εδώ και 21 χρόνια!

Αντιμέτωπη με την απειλή κατάσχεσης είναι μια οικογένεια που διαθέτει ένα μικρό μαγαζί επισκευών εργαλείων και προσπαθεί να ζήσει. Λόγω κορονοϊού το μαγαζί είναι ένα βήμα πριν από το «λουκέτο», όπως και χιλιάδες άλλα, με την κίνηση να έχει πέσει κατακόρυφα. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, έρχεται η ΕΥΔΑΠ να δώσει τη χαριστική βολή, απειλώντας με κατάσχεση και δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού...

Συγκεκριμένα, η ΕΥΔΑΠ με το εξώδικο απειλεί ότι αν δεν πληρωθεί το ποσό εντός 30 ημερών, θα προχωρήσει στην αναγκαστική είσπραξη και θα επιβαρύνει τον επαγγελματία και την οικογένειά του και με το κόστος της διαδικασίας. Επικαλείται μάλιστα η ΕΥΔΑΠ τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, κάτι που σημαίνει ότι απειλεί πως θα προχωρήσει είτε σε κατάσχεση ακινήτου είτε σε αναγκαστική είσπραξη μέσω κατάσχεσης από τραπεζικό λογαριασμό.

Το ΔΣ του ΣΕΒΑ απαιτεί να διαγραφεί τώρα η οφειλή και βέβαια να σταματήσει κάθε απαράδεκτη ενέργεια για κατάσχεση. Απευθύνει δε μαζικό κάλεσμα στους μικροεπαγγελματίες της περιοχής να καταγγείλουν ανάλογα περιστατικά.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν ο Ιάσονας Καπλάνης, πρόεδρος του ΣΕΒΑ, και ο Γιώργος Ψαραδέλλης, αντιπρόεδρος, οι οποίοι τοιχοκόλλησαν την απόφαση του ΔΣ στην είσοδο των γραφείων της ΕΥΔΑΠ. Ο επαγγελματίας που απειλείται με κατάσχεση, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ανέβηκε στα γραφεία της ΕΥΔΑΠ και έκανε όλες τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να παρθεί πίσω αυτή η απαράδεκτη απόφαση.

Οι Ομοσπονδίες και τα Σωματεία ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενων που συντονίζονται αγωνιστικά, μπροστά και στην κινητοποίηση που οργανώνουν στις 9 Δεκέμβρη ξεκαθαρίζουν ότι είναι σε ετοιμότητα για να αποτραπεί οποιαδήποτε ανάλογη τέτοια ενέργεια ενάντια σε μικροεπαγγελματίες, πόσο μάλλον σε μια περίοδο που τα μικρομάγαζα είναι κλειστά και τα χρέη διογκώνονται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ