Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1644 Η Πορτογαλία αποκτά την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.

1792 Γεννιέται ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, αρχηγός της επαναστατικής αστικής - εθνικοαπελευθερωτικής οργάνωσης της Φιλικής Εταιρείας.

1834 Ο βασιλιάς Οθωνας και η κυβέρνησή του εγκαθίστανται στην Αθήνα, που με διάταγμα στις 18/9/1834 είχε γίνει η νέα πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, αντικαθιστώντας το Ναύπλιο.

1866 Πεθαίνει ο Βρετανός στρατιωτικός και γεωγράφος Τζορτζ Εβερεστ, από τον οποίο ονοματίστηκε η υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

1934 Δολοφονείται στο Λένινγκραντ ο Σεργκέι Μιρόνοβιτς Κίροφ. Μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας από το 1904, ο Κίροφ υπήρξε ένας από τους βασικότερους οργανωτές και καθοδηγητές της ένοπλης πάλης στη διάρκεια της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Ενταφιάστηκε στα τείχη του Κρεμλίνου και προς τιμήν του το Μπαλέτο Μαρίνσκι μετονομάστηκε σε Μπαλέτο Κίροφ.

1935 Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Γούντι Αλεν (πραγματικό όνομα Αλεν Στιούαρτ Κένινγκσμπεργκ).

1944 Δημοσιεύεται ημερήσια διαταγή - τελεσίγραφο του στρατηγού Σκόμπι με την οποία απαιτούσε τη διάλυση του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ (με την ταυτόχρονη όμως διατήρηση της Ορεινής Ταξιαρχίας και του Ιερού Λόχου).

1945 Ιδρύεται στο Παρίσι η Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών.

1955 Ο σοβιετικός στρατός μεταβιβάζει την πλήρη ευθύνη της ασφάλειας των συνόρων της ΛΔ Γερμανίας στη γερμανική συνοριακή φρουρά.

1955 Στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα (ΗΠΑ) μια Αφροαμερικανή, η Ρόζα Παρκς, αρνείται να παραδώσει το κάθισμά της στο λεωφορείο σε έναν λευκό και συλλαμβάνεται, γινόμενη έτσι σύμβολο του αγώνα κατά των φυλετικών διαχωρισμών στις ΗΠΑ.

1960 Πραγματοποιείται στην Αθήνα μαζική απεργία και μεγάλη μαχητική συγκέντρωση των οικοδόμων, που δέχτηκε την επίθεση της αστυνομίας, με 66 τραυματίες εργάτες και 173 συλλήψεις. Σύσσωμος ο αστικός κόσμος ξεσπάθωσε κατά των οικοδόμων, μιλώντας ακόμα και για «νέο Δεκέμβρη». Οι οικοδόμοι όμως δεν πτοήθηκαν. Αργά το βράδυ τα σωματεία της Αθήνας και του Πειραιά αποφάσισαν νέα 24ωρη απεργία για την επόμενη μέρα.

1972 Πεθαίνει στην Πράγα ο Ανδρέας Τζήμας (Βασίλης Σαμαρινιώτης). Την περίοδο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης διετέλεσε αρχικά Α' Γραμματέας της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ (1941 - 1942) και κατόπιν μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ από το Μάη του 1943 υπήρξε το τρίτο μέλος της Διεύθυνσης του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ (ως καθοδηγητής), μαζί με τον Στέφανο Σαράφη (στρατιωτικός) και τον Αρη Βελουχιώτη (καπετάνιος).

1973 Πεθαίνει ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ από την ίδρυσή του ως ανεξάρτητου κράτους (1948 - 1954).

...και σαν χτες

1835 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Μαρκ Τουέιν.

1874 Γεννιέται ο Βρετανός πολιτικός Ουίνστον Τσόρτσιλ.

1900 Πεθαίνει ο Ιρλανδός συγγραφέας Οσκαρ Ουάιλντ.

1939 Ξεσπά ο σοβιετοφινλανδικός πόλεμος. Στο πλευρό της Φινλανδίας έσπευσαν όλοι: Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ και η φασιστική Ιταλία. Με τη νίκη του Κόκκινου Στρατού, η Φινλανδία υπέγραψε Συνθήκη Ειρήνης στις 12/3/1940, που ικανοποιούσε όλα τα αιτήματα της ΕΣΣΔ.

1944 Με απόφαση - τελεσίγραφο οι Παπανδρέου και Σκόμπι απαιτούν τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ και τη διάλυση της Εθνικής Πολιτοφυλακής. Οι υπουργοί του ΚΚΕ και του ΕΑΜ παραιτούνται από την κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ μαζικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις κατά της διαταγής πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ