Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Επαφές για συνεργασία, αλλά και διαφωνίες που παραμένουν

Behrouz MEHRI

Μια σταθερή σχέση μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας είναι σημαντική όχι μόνο για τις ίδιες αλλά συνολικά για την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού και τη διεθνή κοινότητα, σημείωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα, μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Τόκιο. Ο Σούγκα μάλιστα εξέφρασε την προθυμία «να εκπληρώσουμε μαζί τις ευθύνες μας».

Εκτός από την επανάληψη διμερών επιχειρηματικών ταξιδιών, που λόγω των περιοριστικών μέτρων είχαν ανασταλεί ευρέως, κατά τις επαφές Γι στο Τόκιο οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η Ενέργεια, η Υγεία αλλά και το ψηφιακό εμπόριο, συνολικότερα για την ανάκαμψη της οικονομίας και την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της. Ο Γι μετέφερε μεταξύ άλλων και μήνυμα του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ με προσδοκία ανάπτυξης «θετικών διμερών σχέσεων» σε όλους τους τομείς. Εκτίμησε επίσης ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν βελτιωθεί συνολικά, μέσω διαλόγου υψηλού επιπέδου και αμοιβαίων προσπαθειών, και ότι η Κίνα επιθυμεί την περαιτέρω συνεργασία σε μεγάλο εύρος θεμάτων.

Φυσικά εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαφορές, μεταξύ άλλων και εδαφικές, όπως για την κυριαρχία των νησιών Σενκάκου (στα Ιαπωνικά) ή Ντιαογιού (στα Κινεζικά). Μάλιστα ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, Κατσουνόμπου Κάτο, δήλωσε προχτές ότι η κυβέρνησή του επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στο Πεκίνο για είσοδο κινεζικών πλοίων πολύ κοντά στα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας, για 306η φορά φέτος. «Ζητήσαμε το Πεκίνο να προχωρήσει με θετικά βήματα», είπε και συμπλήρωσε πως και ο Κινέζος ΥΠΕΞ κατά τις επαφές του εξέφρασε ελπίδα για «μια θετική ατμόσφαιρα στην Ιαπωνία και εποικοδομητικούς ρόλους στην περιοχή». Συμφώνησαν δε να μεριμνήσουν ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων γύρω από τα Σενκάκου - Ντιαογιού.

Μετά το Τόκιο ο Γι ξεκίνησε επαφές στη Νότια Κορέα, έναν ακόμα στενό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ρωτήθηκε αν το Πεκίνο προσπαθεί να πιέσει τη Σεούλ να «διαλέξει πλευρά» μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, εκείνος απάντησε: «Η Αμερική δεν είναι το μόνο έθνος στον κόσμο. Υπάρχουν 190 χώρες και καθεμιά αντιστοιχεί σε κυρίαρχο έθνος. Σε αυτά περιλαμβάνονται η Κίνα και η Νότια Κορέα, που είναι στενοί γείτονες και ως τέτοιοι θα έπρεπε να ανταλλάσσουν επισκέψεις πιο συχνά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ