Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2021
«Σφαγή» των λαϊκών αναγκών για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Eurokinissi

Την ένταση της αντιλαϊκής επέλασης από την κυβέρνηση της ΝΔ για την καπιταλιστική ανάκαμψη, που προδιαγράφεται στον βάρβαρο κρατικό προϋπολογισμό της για το 2012, έδωσε με συνοπτικό και περιεκτικό τρόπο ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στην οποία συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα η συζήτηση για το κείμενο του προϋπολογισμού.

Κατά τον Χρ. Σταϊκούρα, το μείγμα της «πετυχημένης» κυβερνητικής πολιτικής που «πρέπει να συνεχιστεί» περιλαμβάνει: «Την άμεση χαλάρωση των συνθηκών ρευστότητας στην οικονομία», δηλαδή για τους μονοπωλιακούς ομίλους. «Τη στήριξη των τραπεζών στην προσπάθεια διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων», με το πογκρόμ των πλειστηριασμών και εκβιασμών στα λαϊκά σπίτια. «Τα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης του φορολογικού βάρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων», των επιχειρηματικών ομίλων, την ώρα που ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει «από την άλλη τσέπη» πάνω από το 95% των φόρων. «Τη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού πλαισίου, με επιτάχυνση της υλοποίησης σημαντικών επενδυτικών σχεδίων και την ταχύτερη εκτέλεση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων».

Εκανε σαφές ότι τα δισεκατομμύρια από το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ προορίζονται αποκλειστικά για την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών, λέγοντας ότι το «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης» που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση για την αξιοποίησή του (βλέπε σελ. 3) έχει ως προτεραιότητες: «Τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, την προώθηση της καινοτομίας, την πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό» και ό,τι άλλο προκρίνει το κεφάλαιο για την κερδοφορία του.

Συνεχίζοντας δε το παραμύθι πως τάχα οι λαϊκές ανάγκες θα ικανοποιηθούν με την υλοποίηση της στρατηγικής του κεφαλαίου που τις τσακίζει, είπε ότι είναι αναγκαίες «οι νέες επενδύσεις τόσο από τις εγχώριες επιχειρήσεις όσο και από ξένες, ώστε να περιοριστεί το τεράστιο επενδυτικό κενό της χώρας», ότι πρέπει «να ενισχυθεί η παραγωγικότητα», ενώ «η ισχυρή αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας θα συμβάλει στην άμβλυνση των κοινωνικών αποκλεισμών και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, θα διασφαλίσει την ευημερία των νοικοκυριών» κ.ο.κ.

Η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα αφορούσε και χτες στην «αφερεγγυότητα των εκτιμήσεων» και στην έλλειψη, όπως ανέφερε η ειδική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, «εμπροσθοβαρών αποφάσεων για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας», της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, και «τη στήριξη των ευάλωτων», όπως βαφτίζονται οι προτάσεις πτωχοκομείου του κόμματός της για το πέταγμα διάφορων ψίχουλων ως επιδομάτων στους εργαζόμενους, με το βλέμμα στη διατήρηση της «κοινωνικής συνοχής».

Νέα σφαγή σε βάρος των λαϊκών αναγκών

Η ειδική εισηγήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, ανέφερε ότι «για να γίνει η χώρα διεθνώς ανταγωνιστική και ελκυστική στους επενδυτές, όπως ομολόγησε ο πρωθυπουργός», συνεχίζεται το τσάκισμα των λαϊκών αναγκών και εργασιακών δικαιωμάτων, όπως αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό, όπου «μειώνετε πριν από όλα και πάνω από όλα τους πόρους για την Υγεία για να ενισχύσετε, να θωρακίσετε τους επιχειρηματίες να μη χάσουν από τα κέρδη τους», γεγονός που χαρακτήρισε «προκλητικά απαράδεκτο, βάρβαρο».

Οπως σημείωσε σχετικά με την Υγεία, «παρά την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ το 2021, στην Υγεία δεν δίνετε ούτε ένα ευρώ παραπάνω. Αντίθετα προβλέπονται νέες περικοπές στο ανώτατο όριο δαπανών, που φτάνουν πάνω από μισό δισ. και για την ακρίβεια τα 572 εκατ. ευρώ, ενώ δεν πάει τίποτα στην Υγεία ούτε από τα ευρωπαϊκά κονδύλια». Μάλιστα, σχολίασε πως η κυβέρνηση λέει ότι «η κρίση οφείλεται στην πανδημία» και την ίδια ώρα μειώνει τις δαπάνες για την Υγεία, ενώ αναφέρθηκε στις 10.000 κλίνες και τα νοσοκομεία που έχουν κλείσει διαχρονικά όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις βάζοντας τις ανθρώπινες ζωές στη ζυγαριά κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο.

Για τα όσα προβλέπονται για την Εκπαίδευση, ανέφερε πως οι δαπάνες έχουν βυθιστεί τα τελευταία χρόνια στα 2 δισ. ευρώ σημειώνοντας: «Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση όλων των όρων και προϋποθέσεων για την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία. Στο ΠΔΕ προβλέπεται μείωση κατά 30 εκατ. ευρώ και παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό δυναμικό».

Δεν άφησε ασχολίαστο και το «τσεκούρι» που προβλέπει ο προϋπολογισμός για τα κονδύλια του ΟΑΕΔ κατά 38% «με πιθανές επιπτώσεις στα επιδόματα ανεργίας», ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν «εκπτώσεις, όπως στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, ύψους 1,1 δισ., όμως τίποτα για αγροτιά και αυτοαπασχολούμενους».

Για τους ΟΤΑ, οι οποίοι «χρησιμοποιούνται σαν δίκτυο μεταφοράς της αντιλαϊκής πολιτικής σας», σημείωσε πως η κυβέρνηση τούς έδωσε επιπλέον αρμοδιότητες για την πανδημία, χωρίς να τους εξασφαλίζει πόρους στον κρατικό προϋπολογισμό. Οπως σημείωσε, «η επιχορήγηση από τους ΚΑΠ για δήμους και Περιφέρειες είναι στα 2,5 δισ. ευρώ. Εχουν μια αύξηση μόλις 46 εκατ. ευρώ, όμως μόνο οι αμοιβές προσωπικού υπολογίζονται σε 2,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή το σύνολο των ΚΑΠ δεν καλύπτει ούτε αμοιβές προσωπικού». Πρόσθεσε ότι οι δήμοι θα πάρουν ακόμη 155 εκατ. ευρώ που αφορούν τους σχολικούς τροχονόμους, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και την καθαριότητα των σχολικών μονάδων, ποσό όμως που συγκριτικά με το 2020 μειώνεται κατά 15%.

Για την κάλυψη αυτών των μειώσεων ως αντιστάθμισμα η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση των «ίδιων πόρων» πάνω από 10%. «Η αύξηση θα προέλθει από επιβάρυνση με τέλη και φόρους σε αποθηκευτικούς χώρους, γκαράζ κ.λπ. Ρύθμιση ψηφισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που φυσικά στηρίζουν η σημερινή κυβέρνηση και η ηγεσία της ΚΕΔΕ», τόνισε. Ενώ χαρακτήρισε σταγόνα στον ωκεανό το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» για την κάλυψη των δομών και υποδομών των δήμων, ως συνέχεια του προγράμματος «Φιλόδημος» του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίστοιχα, στον τομέα του Πολιτισμού το ποσοστό χρηματοδότησης που προβλέπεται στον προϋπολογισμό είναι στο εξευτελιστικό 0,04%.

Το δε πρόγραμμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δείχνει, σημείωσε η Δ. Μανωλάκου, την πολιτική καταστολής της κυβέρνησης και όχι την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, αφού μένει εκτός χρηματοδότησης η Δασική Υπηρεσία και δίνονται κονδύλια για την αγορά οχημάτων τύπου «Αίαντα» που δεν αφορούν την πυρόσβεση αλλά την καταστολή.

Σχετικά με την ενσωμάτωση της «πράσινης διάστασης» που αναφέρεται στον προϋπολογισμό σημείωσε ότι πρόκειται για υποκριτικές διακηρύξεις, τονίζοντας πως πρόκειται για την «ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται και επενδύουν στην πράσινη καπιταλιστική οικονομία ως διέξοδο κερδοφορίας στα συσσωρευμένα κεφάλαια».

Για «μεγάλη υποκρισία» έκανε λόγο η βουλευτής του ΚΚΕ και για τη «δήθεν διαχείριση μολυσματικών αποβλήτων, όταν βάζετε πλάτη στο κινέζικο μονοπώλιο στον Πειραιά που επιδοτούμενο από εσάς και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατασκευάζει νότια προβλήτα καταστρέφοντας την Πειραϊκή. Πρόκειται για περιβαλλοντικό έγκλημα». Ανέφερε ακόμα ότι ενώ κυβέρνηση και αρμόδια υπουργεία γνωρίζουν τις αντιδράσεις και καταγγελίες των κατοίκων για τη μεταφορά καθημερινά από 100 φορτηγά τοξικών υλικών στην περιοχή δεν παίρνουν κανένα μέτρο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ