Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Κορυφή του παγόβουνου των κοινωνικών διακρίσεων σε βάρος των γυναικών το φαινόμενο της βίας

Με μηνύματα και ανακοινώσεις, εκδηλώσεις και συζητήσεις, πρωτοβουλίες «ευαισθητοποίησης», καταγγελίες για την παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών αναφέρθηκαν κυβέρνηση, κόμματα, διεθνείς οργανισμοί και φορείς στη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Στο επίκεντρο φέτος βρέθηκε η έξαρση του προβλήματος στις συνθήκες των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Στη χώρα μας, με βάση την 1η ετήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, στη γραμμή SOS 15900 καταγράφηκαν 325 κλήσεις τον μήνα Μάρτιο που αφορούσαν περιστατικά βίας, ενώ τον Απρίλιο παρατηρήθηκε αύξηση 227,4% στις κλήσεις που αφορούσαν περιστατικά βίας.

«Η πανδημία ήταν μια ευκαιρία να αναδειχθεί περισσότερο αυτό το πρόβλημα», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες σε διαδικτυακή συζήτηση με στελέχη του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι «υπάρχει βοήθεια» για τις γυναίκες που την έχουν ανάγκη, το δίκτυο των σχετικών δομών παραμένει ανεπαρκές και υποστελεχωμένο. Κι ενώ ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να καλέσει σε μια νέα «καμπάνια ευαισθητοποίησης» και να διαβεβαιώσει πως «δε θα κλείσει κανένα κέντρο», το σύνολο των παραπάνω δομών λειτουργεί με χρηματοδότηση που έχει ημερομηνία λήξης, ενώ η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις (όπως εξάλλου και η ΕΕ) βλέπουν το φαινόμενο μέσα από το πρίσμα της λογικής «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο. Ετσι, η ετήσια έκθεση της Γενικής Γραμματείας αναφέρεται στις αρνητικές συνέπειες της βίας ενάντια στις γυναίκες στην ...οικονομία, σημειώνοντας πως «οι συνέπειες αυτές έγκεινται στην αύξηση των δαπανών για τη δημιουργία, λειτουργία και βιωσιμότητα εξειδικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης, την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, τις νομικές δαπάνες, καθώς και την πτώση της παραγωγικότητας εξαιτίας της αναγκαστικής απουσίας από την εργασία».

ΚΝΕ: Ασπίδα απέναντι στην πολύμορφη βία ο συλλογικός αγώνας

Το έδαφος πάνω στο οποίο εκδηλώνεται το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών και το υποκριτικό «ενδιαφέρον» θεσμών και κυβερνήσεων για αυτό, σχολιάζει το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ. Στην ανακοίνωσή του με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα, αναφέρει τα εξής:

«Στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων πολλαπλασιάζονται τα εμπόδια που συναντούν οι κοπέλες στην καθημερινή τους ζωή, που εκφράζονται και με την πολύμορφη βία σε βάρος τους.

Η νέα γυναίκα βιώνει την εργοδοτική βία, την ανασφάλεια και την εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς, την ανεργία, την κακοπληρωμένη εργασία. Με την τηλεργασία τσακίζεται η προσωπική, κοινωνική της ζωή. Η κυβέρνηση για να προστατέψει την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων συνθλίβει τα δικαιώματα των νέων, εντείνει την κρατική βία και καταστολή, τις διώξεις συνδικαλιστών, γυναικών και αντρών, κάνει τα στραβά μάτια στην εργοδοτική τρομοκρατία που ξεσαλώνει στους χώρους δουλειάς.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες που κλονίζουν κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής, που γενικεύεται ο φόβος, το άγχος για την υγεία και την "επόμενη μέρα" στις εργασιακές σχέσεις, στο εισόδημα των εργαζομένων αυξάνονται και τα φαινόμενα της σωματικής, λεκτικής, ψυχολογικής βίας σε βάρος των γυναικών. Ξεπροβάλλουν ακόμα πιο αποκρουστικά τα αντιδραστικά "δόντια" της σύγχρονης εκμεταλλευτικής κοινωνίας, ο ατομισμός, ο ανταγωνισμός, ο εγωιστικός τρόπος ζωής και σκέψης που "σκίζουν" ακόμα πιο βαθιά τις κοινωνικές σχέσεις, ιδιαίτερα τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, τις οικογενειακές σχέσεις.

Πάνω σε αυτό το έδαφος οξύνονται και οι καταδικαστέες και απαράδεκτες συμπεριφορές απέναντι στις γυναίκες, που φτάνουν μέχρι την ενδοοικογενειακή βία, τη σεξουαλική παρενόχληση, τον βιασμό, ακόμα και τις δολοφονίες γυναικών. Αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Είναι το αποτέλεσμα των κοινωνικών διακρίσεων και της καταπίεσης των γυναικών εργαζομένων, ανέργων, μικρών επαγγελματιών και αγροτισσών, φοιτητριών και μαθητριών στη σύγχρονη εκμεταλλευτική κοινωνία.

Τουλάχιστον υποκριτική είναι η στάση των ΕΕ, ΝΑΤΟ, παλιών και νέων κυβερνήσεων στη χώρα μας, που δήθεν "ευαισθητοποιούνται" για την αντιμετώπιση της βίας σε βάρος των γυναικών. Εχουν τσακίσει κάθε κοινωνικό δικαίωμα των γυναικών στην εργασία, στη μόρφωση, στην προστασία της μητρότητας, στην ψυχαγωγία. Εχουν υποβαθμίσει και εμπορευματοποιήσει τις κρατικές υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας και τις ελάχιστες δομές στήριξης των κακοποιημένων γυναικών. Λογαριάζουν ως κόστος τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία των γυναικών στη δουλειά, στη μητρότητα, στην κοινωνική ζωή. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νέοι Ποινικοί Κώδικες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ φτάνουν στο σημείο να ρίχνουν στα "μαλακά" τους εργοδότες που παρενοχλούν σεξουαλικά τις εργαζόμενες, ακόμα και τους μαστροπούς.

Ο συλλογικός αγώνας για τα σύγχρονα δικαιώματα των νέων στη μόρφωση, στην υγεία, στη δουλειά, στη ζωή, είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας απέναντι στα φαινόμενα της πολύμορφης βίας σε βάρος των γυναικών. Οι διεκδικήσεις για μέτρα στήριξης των άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για κρατική χρηματοδότηση των συμβουλευτικών κέντρων και των ξενώνων κακοποιημένων γυναικών, για ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές από επιστημονικούς κρατικούς φορείς, φωτίζουν τις προϋποθέσεις για να μπορέσουν οι γυναίκες να σταθούν με αξιοπρέπεια στα πόδια τους και να αντιμετωπίσουν τη βία κάθε μορφής.

Οι δυνάμεις της ΚΝΕ πρωταγωνιστούμε καθημερινά σε αυτόν τον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, μόρφωσης, γειτονιά, ανοίγουμε μέτωπο με κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών. Με την πάλη μας σήμερα ανοίγουμε δρόμο για να ξεριζωθεί το αγκάθι της εκμετάλλευσης και καταπίεσης που ματώνει τις πραγματικές, σύγχρονες δυνατότητες να ζήσουμε όλοι και όλες όπως μας αξίζει στον 21ο αιώνα».

Στη ρίζα του προβλήματος της βίας βρίσκεται η βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης

Ανακοινώσεις με αφορμή τη χτεσινή μέρα εξέδωσαν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ.

Σε αγώνα «ενάντια σε κάθε μορφής βία κατά των γυναικών, που εντείνει την ανισοτιμία τους και βάζει φραγμό στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους» καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. «Οσο οι όροι ζωής των γυναικών και των οικογενειών μας επιδεινώνονται, τόσο περισσότερο οι γυναίκες θα δυσκολεύονται να σταθούν στα πόδια τους και να απεγκλωβιστούν από παθογόνες οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις», υπογραμμίζει και τονίζει ότι η εξάλειψη του φαινομένου της βίας «συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν τη δυνατότητα σε μία γυναίκα να σπάσει τα δεσμά μιας βίαιης οικογενειακής ή διαπροσωπικής σχέσης».

Η βία που «βασανίζει τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων είναι η ίδια βία που δέχεται συνολικά η τάξη τους από τους εκμεταλλευτές, τις κυβερνήσεις, τα επιτελεία και τους μηχανισμούς τους», τονίζει η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ. Στην κατεύθυνση αυτή, αναφέρεται ιδιαίτερα στις εργαζόμενες «στην Υγεία, στο Φάρμακο, στα σούπερ μάρκετ και αλλού, που δουλεύουν εντατικά, με ατέλειωτες υπερωρίες, με λειψά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους», στις άνεργες και στις εργαζόμενες και εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής, «που καλούνται να ζήσουν με τα ψίχουλα που τους πετά η κυβέρνηση, όσα περισσεύουν από το καλό "τάισμα" της εργοδοσίας», καλώντας σε συμμετοχή στη σημερινή απεργία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικεί τη μονιμοποίηση του προσωπικού στις δομές για την προστασία των κακοποιημένων γυναικών(2023-04-11 00:00:00.0)
Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής της γυναικείας ανισοτιμίας και της πολύμορφης βίας(2021-11-26 00:00:00.0)
Η κοινωνία της εκμετάλλευσης γεννά τη βία στις διαπροσωπικές σχέσεις(2021-11-25 00:00:00.0)
Το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών δεν προκύπτει σε κοινωνικό «κενό αέρος»(2018-03-10 00:00:00.0)
Υποκριτικές καταγγελίες και διακηρύξεις για τη βία κατά των γυναικών(2017-12-09 00:00:00.0)
Διακηρύξεις και καμπάνιες που δεν θίγουν τις αιτίες του προβλήματος(2016-11-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ