Παρασκευή 11 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επικίνδυνη στατικά η Μητρόπολη

Σοβαρές όσο και επικίνδυνες, για τη σωματική ακεραιότητα των επισκεπτών, βλάβες έχει υποστεί η Μητρόπολη της Αθήνας από τους σεισμούς του '81 και του '99, αλλά μόλις προχτές κατατέθηκε προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η «επικαιροποίηση» της στατικής μελέτης για την επισκευή και ενίσχυση του φέροντος οργανισμού του ναού.

Η ιστορία της μελέτης ξεκινάει από το 1986 όταν είχε εγκριθεί ως προμελέτη για την αντιμετώπιση των βλαβών από το σεισμό του '81. Το 1994 εγκρίθηκε η οριστική μελέτη και το 1997 εγκρίθηκε η μελέτη εφαρμογής. Ωστόσο, τίποτα δεν προχώρησε, ώσπου ήρθε ο σεισμός του '99, με τον οποίο επιδεινώθηκε η ήδη άσχημη κατάσταση του μνημείου, με τις παλιές ρωγμές να έχουν ανοίξει περισσότερο και να έχουν δημιουργηθεί νέες. Να σημειωθεί εδώ ότι η ευθύνη των μεγάλων καθυστερήσεων στις καταρτίσεις των μελετών βαραίνει το εκκλησιαστικό συμβούλιο και όχι την Αρχαιολογική Υπηρεσία, αφού το πρώτο, που είναι υπεύθυνο για το ναό, αντιμετώπισε, σύμφωνα με την εισήγηση στο ΚΑΣ... «οικονομικές δυσχέρειες» στη χρηματοδότηση των μελετών.

Η κατάσταση του ναού ήταν τόσο κρίσιμη, που μία εβδομάδα μετά το σεισμό, ο πολιτικός μηχανικός και συντάκτης της επικαιροποιημένης μελέτης απέστειλε έγγραφο στο εκκλησιαστικό συμβούλιο, στο οποίο αναφερόταν ότι ο ναός είναι επικίνδυνος για οποιαδήποτε χρήση και ότι το εκκλησιαστικό συμβούλιο πρέπει να προβεί στον αποκλεισμό των εισόδων του ναού και στη δημιουργία περιμετρικής ζώνης ασφαλείας. Κάτι που επίσης δεν έγινε.

Το ΚΑΣ ενέκρινε τη μελέτη επισκευής του φέροντος οργανισμού του ναού και η εφαρμογή της αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ