Σάββατο 21 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 22 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ
Εκλογές εν μέσω επιθέσεων τζιχαντιστών

Στις κάλπες καλούνται την Κυριακή 22/11 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη δυτικοαφρικανική Μπουρκίνα Φάσο, προκειμένου να εκλέξουν νέο Πρόεδρο και νέα Βουλή.

Οι εκλογές διεξάγονται εν μέσω κλιμάκωσης των πολύνεκρων σφαγών που προκαλούν τα τελευταία χρόνια οι επιθέσεις τζιχαντιστών από οργανώσεις - παρακλάδια του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα». Μόνο φέτος υπολογίζεται ότι από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών σκοτώθηκαν πάνω από 2.000 πολίτες και εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους πάνω από ένα εκατομμύριο άλλοι.

Ο απερχόμενος - και εκ νέου υποψήφιος - Πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, Ρος Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ, υποσχέθηκε εφόσον νικήσει στις εκλογές να κλιμακώσει τις επιχειρήσεις του στρατού σε βάρος των τζιχαντιστών. Ο Καμπορέ, που διεκδικεί δεύτερη πενταετία στον προεδρικό θώκο της χώρας, κατηγορείται από δεκάδες υποψήφιους κομμάτων της αντιπολίτευσης για «ανικανότητα». Οι επιθέσεις των τζιχαντιστών, που ξεκίνησαν το 2015, δηλαδή στην αρχή της θητείας του Καμπορέ, όχι μόνο δεν σταμάτησαν αλλά πολλαπλασιάστηκαν επικίνδυνα.

Από τους βασικούς αντιπάλους του Καμπορέ είναι ο Εντι Κομπόιγκο από το «Κογκρέσο για τη Δημοκρατία και την Πρόοδο», το κόμμα του πρώην Προέδρου Μπλεζ Κομπαορέ, ο οποίος ανατράπηκε μετά από λαϊκές διαδηλώσεις το 2014.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ