Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Στοίχιση των Ενόπλων Δυνάμεων σε επικίνδυνα σχέδια

Τη στοίχιση των Ενόπλων Δυνάμεων στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο επιβεβαίωσε ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας την Τετάρτη σε διαδικτυακό σεμινάριο που διοργάνωσε το American Hellenic Institute (AHI, προβάλλεται ως «οργανισμός που χρησιμεύει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας»).

Σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ, ο υπουργός «παρουσίασε τις βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις» της κυβέρνησης, λέγοντας πως το ίδιο επεξεργάζεται «ένα φιλόδοξο, αλλά οργανωμένο και καλά μελετημένο (ειδικά στα οικονομικά μεγέθη) σχέδιο για την ανανέωση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεών μας», προκειμένου αυτές να υπηρετήσουν πιο αποτελεσματικά τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς «σε ένα πολύ σύνθετο και αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενα περιβάλλον που γίνεται πιο περίπλοκο και ίσως πιο ευαίσθητο όσο περνά ο καιρός».

Δίνοντας εξάλλου το στίγμα της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων ο υπουργός υποστήριξε ότι «το περιβάλλον ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται από τρεις βασικές και αλληλοσυνδεόμενες δυναμικές: α) Η πρόσφατη ανακάλυψη υδρογονανθράκων στη θαλάσσια ζώνη μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου. β) Οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί και οι ανισορροπίες ισχύος. γ) Το αυξημένο ενδιαφέρον για την περιοχή από ξένες δυνάμεις και μεγάλους παίκτες στη διεθνή σκηνή».

Κατηγόρησε την Τουρκία ότι η συμπεριφορά της «συνιστά αυξανόμενο και επιδεινούμενο πρόβλημα, το οποίο την καθιστά παράγοντα αποσταθεροποίησης στην περιοχή όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά μέχρι και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με τη συμμετοχή Σύρων μισθοφόρων, πιθανώς μαχητών του ISIS», ότι έχει υιοθετήσει «επεκτατική πολιτική» στην Ανατ. Μεσόγειο και «επεμβαίνει σε περιοχές που βρίσκονται εκτός της δικαιοδοσίας της».

Στον τομέα της λεγόμενης «αμυντικής διπλωματίας» ο υπουργός ενημέρωσε για τις «κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο» και τις «διμερείς συναντήσεις προκειμένου να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή». Τόνισε ότι «διευρύνουμε περαιτέρω τη συμμαχική σχέση μας με τις ΗΠΑ, όπως φαίνεται από τον Στρατηγικό Διάλογό μας και τη διμερή Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας, μέσω της οποίας διέπεται η αμερικανική παρουσία στο Ναύσταθμο Σούδας, τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Λάρισα και τον Βόλο, καθώς και στο λιμένα Αλεξανδρουπόλεως».

Ταυτόχρονα - την ώρα ακριβώς που στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού οι ΗΠΑ σπρώχνουν σε επώδυνους συμβιβασμούς και επικίνδυνες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες παρεμβάσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ - υπογράμμισε ότι στην κυβέρνηση είναι «ικανοποιημένοι από τη στάση και την υποστήριξη που έχει επιδείξει ο κ. Πομπέο, αποδεικνύοντας ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν το πρόβλημα από την συμπεριφορά της Τουρκίας κι αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως τον αξιόπιστο εταίρο». Σημείωσε πως «υπάρχουν καλές σχέσεις με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ελπίζουμε ότι θα πάμε καλύτερα με τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει».

Η τοποθέτηση Παναγιωτόπουλου προκάλεσε τον ενθουσιασμό του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, που σε ανάρτησή του επαίνεσε τα «εξαιρετικά σχόλια» «πάνω στην αναπτυσσόμενη σχέση ασφάλειας και τον απολύτως αναγκαίο ρόλο της βάσης της Σούδας για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

Σε ό,τι αφορά τη λυκοσυμμαχία, ο υπουργός τής αναγνώρισε εκ μέρους της κυβέρνησης ρόλο επιδιαιτητή στα Ελληνοτουρκικά λέγοντας πως «το ΝΑΤΟ και κάθε άλλη συμμαχική δύναμη πρέπει να ανακόψει την τουρκική προκλητικότητα. Το ΝΑΤΟ πρέπει να επεξεργαστεί μηχανισμό αποκλιμάκωσης ώστε να μην υπάρξουν άλλες διαμάχες». Ολα αυτά την ίδια ώρα που το ΝΑΤΟ, το οποίο δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, αντιμετωπίζοντάς το ως ενιαίο επιχειρησιακό χώρο και δίνει αέρα στα πανιά της Τουρκίας για τις επεμβάσεις της σε όλη την περιοχή από τη Λιβύη έως τη Συρία ως «ανάχωμα» στη ρωσική επιρροή, στήνει όντως «μηχανισμό» επικίνδυνων διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά με οδηγό την παραμονή της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

Με τον Γάλλο πρέσβη για τα «Ραφάλ»

Στο μεταξύ, χτες, ο Ν. Παναγιωτόπουλος είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρέσβη, Πατρίκ Μεζονέβ. Κατά αρμόδιες πηγές, αντικείμενο ήταν το χρονοδιάγραμμα, οι διαδικασίες και τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν στην απόκτηση των γαλλικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών «Rafale» από την Πολεμική Αεροπορία. Θυμίζουμε ότι ο σχεδιασμός είναι να αγοραστούν 18 τέτοια αεροσκάφη. Δεν περνά απαρατήρητο ότι το τηλεφώνημα ήρθε μετά την αποκάλυψη ότι η ελληνική κυβέρνηση προχωρά τη διαδικασία αγοράς αμερικανικών «F-35», θέμα που δείχνει να προβληματίζει τον γαλλικό παράγοντα για το αν όντως θα πουλήσει και τα δικά του όπλα, κάτι για το οποίο φέρεται να έλαβε τις σχετικές διαβεβαιώσεις...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ