Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ - ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2021
Μπαράζ αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων με ορίζοντα δεκαετιών για τα κέρδη του κεφαλαίου

Σήμερα Παρασκευή κατατίθεται στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021, ενώ για τις αρχές της επόμενης βδομάδας προγραμματίζεται η δημοσιοποίηση του «εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» 2021 - 2023, στη βάση του οποίου αναμένονται οι εκταμιεύσεις από το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ και προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αλλωστε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού κρατικού χρέους, που δημοσιοποιήθηκε προχτές ως τμήμα της 8ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας, αποδίδει ειδικό βάρος και εύσημα στο «πόρισμα Πισσαρίδη», προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι χαμηλής ανάκαμψης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και ό,τι αυτό συνεπάγεται στη διαχείριση του υπερσυσσωρωμένου κρατικού χρέους. Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν, τα σενάρια αυτά (μακροπρόθεσμη ανάκαμψη, μελλοντικά ύψη επιτοκίων και δανειακών αναγκών) υπογραμμίζουν τη σημασία της εφαρμογής των μέτρων που περιλαμβάνονται στην αναπτυξιακή ατζέντα που εκπονήθηκε από την «Επιτροπή Πισσαρίδη», επισημαίνοντας ακόμη ότι το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία από αυτήν την άποψη.

Θυμίζουμε πως το «σχέδιο Πισσαρίδη» που αποτελεί τη βάση για το σχέδιο που απέστειλε χτες στην Κομισιόν η κυβέρνηση αποτελεί κόλαφο για τον λαό με τα όσα προβλέπει για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, ξήλωμα εργατικών δικαιωμάτων και επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, για μια ακόμη φορά, έρχεται στην επιφάνεια το γεγονός ότι η τρέχουσα κρίση, που εκδηλώνεται με φόντο την πανδημία, αποτελεί τον καταλύτη και τον επιταχυντή για αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις αλλά και για την επέκταση και «μετατόπιση της στήριξης από βραχυπρόθεσμα προγράμματα (όπως αυτά που εφαρμόζονται σε συνθήκες κρίσης) σε μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις», όπως επισημαίνεται από το Γιούρογκρουπ.

Ολα αυτά τα εφιαλτικά για τον λαό μάλιστα είναι με ορίζοντα... δεκαετιών, αφού οι αναλύσεις «βιωσιμότητας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν ορίζοντα το έτος 2060, προβλέποντας μέσο ετήσιο ρυθμό ενίσχυσης του ΑΕΠ για την 10ετία 2020 - 2029 μόλις 0,6% και για την περίοδο 2030 - 2060 σε 1,5%, και «πλεονάσματα» μετά το 2022, 2,2% του ΑΕΠ, προκειμένου να καταστεί «βιώσιμο» το κρατικό χρέος μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται οι παρεμβάσεις στήριξης στο κεφάλαιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι κατευθύνσεις του «εθνικού σχεδίου ανάκαμψης» που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έρθουν να κουμπώσουν με το «εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, με το νέο ΕΣΠΑ 2021 - 2027, με το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ (ενισχύσεις στους ομίλους και μέσω του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού) και με τις επιμέρους τομεακές στρατηγικές, όπως οι ΑΠΕ, οι μεταφορές και η εφοδιαστική, η αναβάθμιση κόμβων συνδυασμένων μεταφορών, η διαχείριση σκουπιδιών κ.ά. Βέβαια, μεγάλο τμήμα των συγκεκριμένων επιχειρηματικών πλάνων θα «τρέξει» με τη μορφή συμπράξεων δημόσιου - ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) καθώς και πλήθος ιδιωτικών επενδύσεων που θα χρηματοδοτούνται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο ανάκαμψης υπάγεται απευθείας στην προεδρία της κυβέρνησης, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις από τα εμπλεκόμενα υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες, ενώ οι εκτιμώμενες εκταμιεύσεις για το 2021 υπολογίζονται στα 5,5 δισ. ευρώ.

Με βάση αυτά, σε τηλεδιάσκεψη που έγινε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την κατάθεση στις Βρυξέλλες του «Εθνικού Προσχεδίου Δράσης» ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους επιχειρηματικούς ομίλους ότι ο πακτωλός χρημάτων στα ταμεία τους θα πάει πακέτο με σαρωτικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και τον σχεδιασμό «για μία δομική αναδιάρθρωση της εθνικής οικονομίας, ώστε να σπάσει ένας φαύλος κύκλος υστέρησης και μειωμένης ανταγωνιστικότητας».

Ενώ διαβεβαίωσε πως το σχέδιο που θα δοθεί τις επόμενες μέρες σε δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνει σειρά έργων, κομβικής σημασίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως ο οδικός άξονας Ε65, ο ΒΟΑΚ, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, «έργα με μεγάλη μαζικότητα και σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο». Επίσης, «σημαντικές εκσυγχρονιστικές τομές, όπως η πλήρης ψηφιοποίηση των λειτουργιών της ΑΑΔΕ, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σημαντικές μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα όπως η χρηματοδότηση ρεαλιστικών τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, η επιτάχυνση της δικαιοσύνης, ένα νέο πλαίσιο επαγγελματικής εκπαίδευσης».

Ελλείμματα και χρέη στις πλάτες του λαού

Σε ό,τι αφορά τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, προβλέπει το ρυθμό βύθισης του ΑΕΠ για το 2020 λίγο πάνω από 10% και μερική ανάκαμψη οριακά πάνω από 5% για το 2021. Σε αυτήν τη βάση, ως αποτέλεσμα των διαδοχικών πακέτων στήριξης του κεφαλαίου και της εργοδοσίας, το έλλειμμα για το 2021 αναμένεται στην περιοχή του 3% του ΑΕΠ, ενώ και το κρατικό χρέος, που επίσης φορτώνεται στις λαϊκές πλάτες, θα απογειωθεί στο 205% του ΑΕΠ.

Στον προϋπολογισμό, μεταξύ άλλων, θα ενσωματώνονται και οι νέες ελαφρύνσεις στην εργοδοσία, που ήδη προβλέπονται στο προσχέδιο, μεταξύ αυτών η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών (816 εκατ.), η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας κ.ά., ενώ σε ισχύ παραμένουν και τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται, όπως η μείωση των συντελεστών φορολογίας στα επιχειρηματικά κέρδη.

Θυμίζουμε ότι σε επίπεδο ΕΕ εφαρμόζεται η λεγόμενη «ρήτρα γενικής διαφυγής», και για το 2021 στη βάση της οποίας προβλέπεται η προσωρινή παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες, προκειμένου να ενεργοποιούνται τα μέτρα στήριξης με την προϋπόθεση ότι αυτό «δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα». Ουσιαστικά, με τη «ρήτρα διαφυγής» δίνεται η δυνατότητα διόγκωσης των κρατικών ελλειμμάτων και των χρεών, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων σε συνθήκες κρίσης, ενώ τα σπασμένα για μια ακόμη φορά θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ