Σάββατο 14 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 15 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 14 Νοέμβρη

1831 Πεθαίνει ο Γερμανός ιδεαλιστής φιλόσοφος Γκέοργκ Βίλχελμ Φρίντριχ Χέγκελ.

1913 Υπογράφεται στην Αθήνα η Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας (Β' Βαλκανικός Πόλεμος).

1940 Ο ελληνικός στρατός περνά στην αντεπίθεση σε όλο το ελληνοϊταλικό μέτωπο, εκδιώχνοντας τους Ιταλούς από τα ελληνικά εδάφη και μεταφέροντας τον πόλεμο στην ιταλοκρατούμενη Αλβανία.

1950 Πεθαίνει η Χρύσα Χατζηβασιλείου, μέλος της ΚΕ και του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

1951 Η Ασφάλεια ανακαλύπτει τον ασύρματο του παράνομου ΚΚΕ στη βίλα Αύρα στη Γλυφάδα. Συλλαμβάνονται ο Ηλίας Αργυριάδης και η Κατίνα Δάλλα.

1961 Η Ενωση Κέντρου του Γ. Παπανδρέου κηρύσσει τον λεγόμενο «ανένδοτο αγώνα» ενάντια στην κυβέρνηση της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή.

1966 Αρχίζει στο Στρατοδικείο η δίκη 28 αξιωματικών κατηγορούμενων «επί εσχάτη προδοσία» για συμμετοχή στην οργάνωση ΑΣΠΙΔΑ.

1969 Η νεαρή Αραβική Δημοκρατία της Λιβύης υπό τον Μουαμάρ Καντάφι εθνικοποιεί το 51% των κεφαλαίων όλων των ξένων τραπεζών.

1973 Το μεσημέρι αρχίζουν στο Πολυτεχνείο Γενικές Συνελεύσεις, ενώ στο προαύλιο εκατοντάδες φοιτητές πραγματοποιούν συγκέντρωση φωνάζοντας αντιδικτατορικά συνθήματα. Το απόγευμα, όταν τελειώνουν οι Γενικές Συνελεύσεις, αρχίζει να συζητιέται η παραμονή στο χώρο του Πολυτεχνείου για το βράδυ της Τετάρτης. Προς αυτή την εξέλιξη ευνοεί το γεγονός ότι γύρω από το ίδρυμα μαζεύεται κόσμος και υπάρχει συμπαράσταση. Οταν λαμβάνεται η απόφαση για κατάληψη, στο Πολυτεχνείο βρίσκονταν πια 1.500 φοιτητές. Ακολούθως, με πρωτοβουλία της ΚΝΕ και της Αντι-ΕΦΕΕ, συγκροτείται η πρώτη Συντονιστική Επιτροπή και οργανώνονται μια σειρά λειτουργίες (μεγάφωνα, σταθμός, σίτιση, περιφρούρηση κ.ά.). Ο κόσμος που είναι συγκεντρωμένος έξω από το Πολυτεχνείο παραμένει έως και τη 1 τα ξημερώματα.

1989 Ιδρύεται η «Ορχήστρα των Χρωμάτων» υπό τον Μάνο Χατζιδάκι.

2008 Ινδικό διαστημικό όχημα προσεδαφίζεται στη Σελήνη.

Κυριακή 15 Νοέμβρη

1918 Εν τω μέσω της επανάστασης στη Γερμανία, οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες των συνδικάτων έρχονται σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των βιομηχάνων. Η ουσία της συμφωνίας που επετεύχθη ήταν ότι δεν θα γινόταν επανάσταση ή σοσιαλισμός στη Γερμανία και ότι το καπιταλιστικό σύστημα θα εξακολουθούσε να υπάρχει πάνω στη βάση των μεταρρυθμίσεων που παραχωρούσε η γερμανική αστική τάξη.

1939 Γεννιέται ο συγγραφέας Κωστής Μοσκώφ, επί τρεις τετραετίες εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Θεσσαλονίκης υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ (και δήμαρχος Θεσσαλονίκης για τρεις μήνες), καθώς και στέλεχος του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ).

1951 Η Ασφάλεια ανακαλύπτει τον ασύρματο του παράνομου ΚΚΕ στο σπίτι του Νίκου Καλούμενου στην Καλλιθέα. Συλλαμβάνεται όλη η οικογένεια Καλούμενου. Ο Νίκος Βαβούδης αυτοπυροβολείται μέσα στην κρύπτη και, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, πέθανε την επόμενη μέρα.

1966 Πεθαίνει ο αρσιβαρίστας Δημήτρης Τόφαλος.

1972 Τάνκερ ιδιοκτησίας Νιάρχου καταβυθίζει στο Φαληρικό Ορμο οχηματαγωγό του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 44 μέλη του πληρώματος του οχηματαγωγού και ένας πολίτης.

1973 Η λαϊκή συμπαράσταση στους φοιτητές στο Πολυτεχνείο μεγαλώνει. Σε αυτό καταλυτικό ρόλο παίζει η κατεύθυνση της ΚΟ Αθήνας και της ΚΝΕ για την κινητοποίηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας υπέρ των φοιτητών. Στο χώρο του Πολυτεχνείου φτάνουν οργανωμένα εργάτες (ιδιαίτερα οικοδόμοι), νέοι κάθε ηλικίας, μαθητές που μόλις έχουν σχολάσει από τα σχολεία τους κ.ά. Τα συνθήματα των συγκεντρωμένων αποκτούν συγκεκριμένο αντιχουντικό - αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο, ενώ ο νέος ακόμα ισχυρότερος πομπός που εγκαθίσταται στο Πολυτεχνείο, τα μεταφέρει ακόμα πιο μακριά. Το βράδυ γίνονται Γενικές Συνελεύσεις, από τις οποίες προκύπτει νέα Συντονιστική Επιτροπή, αποτελούμενη από 32 μέλη, εκ των οποίων 7 είναι της Αντι-ΕΦΕΕ. Την ίδια μέρα 800 περίπου φοιτητές ξεκινούν κατάληψη και στο Πανεπιστήμιων Πατρών.

1983 Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ανακηρύσσει το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου. Ανήμερα, σε μια ακόμα προβοκατόρικη ενέργειά της, η «17Ν» δολοφονεί στο Φάληρο τον Τούρκο διπλωμάτη Σιπαχίογλου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ