Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Αντιπαράθεση Ρωσίας - Τουρκίας για την «ειρηνευτική αποστολή»

Ρωσική αντιπροσωπεία επισκέπτεται σήμερα την Τουρκία

Μετά την πρόσφατη σύγκρουση το Αζερμπαϊτζάν έχει ανακτήσει σχεδόν όλα τα εδάφη γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ (το διαγραμμισμένο μέρος) και τμήμα του από το νοτιότερο άκρο έως τη Σούσα, ενώ έχει δοθεί ένας διάδρομος στο Λατσίν για να συνδέεται η Αρμενία με το υπόλοιπο τμήμα του Ν. Καραμπάχ
Μετά την πρόσφατη σύγκρουση το Αζερμπαϊτζάν έχει ανακτήσει σχεδόν όλα τα εδάφη γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ (το διαγραμμισμένο μέρος) και τμήμα του από το νοτιότερο άκρο έως τη Σούσα, ενώ έχει δοθεί ένας διάδρομος στο Λατσίν για να συνδέεται η Αρμενία με το υπόλοιπο τμήμα του Ν. Καραμπάχ
ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Ρωσίας και Τουρκίας για το θέμα των «ειρηνευτικών» στρατευμάτων που επιτηρούν την εκεχειρία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Σήμερα αναμένεται ρωσική αντιπροσωπεία στην Τουρκία για να συζητήσει το θέμα, με την Τουρκία να επιμένει πως θα στείλει στρατεύματα στον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη Ρωσία να το απορρίπτει.

Η τριμερής συμφωνία εκεχειρίας προβλέπει πως περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιωτικοί αναπτύσσονται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για την επιτήρηση της εφαρμογής της και για να διατηρηθεί ο διάδρομος που ενώνει την περιοχή Λατσίν με την Αρμενία. Επίσης, τα ρωσικά στρατεύματα θα εξασφαλίζουν την οδική και επικοινωνιακή σύνδεση του Αζερμπαϊτζάν με τον αζέρικο θύλακα του Ναχιτσεβάν, ο οποίος συνορεύει με την Τουρκία και δημιουργείται μια χερσαία διαδρομή από την Τουρκία προς το ηπειρωτικό Αζερμπαϊτζάν.

«Δεν θα αποσταλούν ειρηνευτικές (στρατιωτικές) μονάδες της Τουρκίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», ξεκαθάρισε χτες για ακόμη μια φορά η Ρωσία μέσω του ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, παραπέμποντας στη «σαφή σχετική διάταξη» στην κοινή δήλωση των ηγετών Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν - Ρωσίας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τη Δευτέρα το βράδυ.

Η δραστηριότητα των Τούρκων παρατηρητών θα περιοριστεί στις εγκαταστάσεις του ρωσικού - τουρκικού κέντρου ελέγχου κατάπαυσης του πυρός που θα βρίσκεται «στην επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν, στο τμήμα του που δεν βρίσκεται κοντά στο Καραμπάχ και πρέπει να συμφωνηθεί χωριστά», πρόσθεσε ο Λαβρόφ, απαντώντας σε δηλώσεις που είχαν κάνει νωρίτερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ.

«Η Τουρκία θα συμμετάσχει σε μια κοινή ειρηνευτική αποστολή για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της εφαρμογής της συμφωνίας», ισχυρίστηκε χτες ο Ακάρ στο CNN Τουρκίας.

Την Τετάρτη το βράδυ υπογράφτηκε, στη διάρκεια διαδικτυακής τελετής από τους υπουργούς Αμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας, μνημόνιο κατανόησης για την εγκαθίδρυση του κοινού κέντρου ελέγχου. «Το κέντρο θα είναι στάσιμο και θα λειτουργεί χωρίς αποστολή στρατευμάτων», αλλά «χρησιμοποιώντας τεχνικά μέσα παρακολούθησης, όπως drone» από Ρώσους και Τούρκους ειδικούς, είπε ακόμη ο Λαβρόφ.

«Με τη ρωσική αντιπροσωπεία θα συζητήσουμε (σ.σ. σήμερα) τους τρόπους λειτουργίας του κοινού κέντρου παρατήρησης και ελέγχου της κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε χτες ο Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη Τύπου στην αζέρικη πρωτεύουσα, Μπακού. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Τουρκία θα έχει τον ίδιο ρόλο με τη Ρωσία» στο κέντρο αυτό, που θα αναλάβει τη «χερσαία και αεροπορική» παρακολούθηση ενδεχόμενων παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός.

Το κέντρο θα εγκαθιδρυθεί σε τόπο που θα επιλέξει το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, ωστόσο όλοι οι Ρώσοι αξιωματούχοι απορρίπτουν ότι θα είναι σε έδαφος του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στην Αρμενία, η αντιπολίτευση καλεί τον λαό να ξεσηκωθεί ενάντια στην «προδοτική», όπως τη χαρακτηρίζει, συνθηκολόγηση και τον πρωθυπουργό, Νικόλ Πασινιάν, να παραιτηθεί.

«Ελπίζω πως η Αρμενία έλαβε τα μαθήματα από τα λάθη της. Η πιο υψηλόβαθμη αρμενική αρχή υπέγραψε αυτήν τη συμφωνία. Αν η Αρμενία δεν την τηρήσει, θα πληρώσει το τίμημα», προειδοποίησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org