Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
«Θα μας βρουν απέναντί τους!» απαντούν στην κυβέρνηση που «τρέχει» να φέρει το νομοσχέδιο - έκτρωμα μέσα στο lockdown

Απεργία στις 26 Νοέμβρη για την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού

Σύσκεψη με μετανάστες εργάτες στον Ιματισμό
Σύσκεψη με μετανάστες εργάτες στον Ιματισμό
Απεργιακή απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική, που για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, εκθέτει την υγεία του λαού σε κίνδυνο και ταυτόχρονα αξιοποιεί την πανδημία για να νομοθετήσει νέες βάρβαρες ανατροπές στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, ετοιμάζονται να δώσουν στις 26 Νοέμβρη δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού στην πρώτη γραμμή, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συνεχίζουν καθημερινά τις παρεμβάσεις τους σε χώρους δουλειάς, τις πρωτοβουλίες συζήτησης με τους εργαζόμενους, την προετοιμασία για την επιτυχία της απεργίας.

Μετά τη μέρα δράσης των συνδικάτων της Αττικής για την Υγεία, τις χτεσινές κινητοποιήσεις υγειονομικών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας για την άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, τη σκυτάλη παίρνουν οι επόμενες πρωτοβουλίες.

Τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής (Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής), Ομοσπονδίες και Σωματεία έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε μέρα δράσης για τις αστικές συγκοινωνίες, την Πέμπτη 19/11, σε συνεργασία με τα σωματεία του κλάδου, διεκδικώντας τακτικές και ασφαλείς συγκοινωνίες.

Συζήτηση με τους εργαζόμενους σε κατασκευαστική εταιρεία
Συζήτηση με τους εργαζόμενους σε κατασκευαστική εταιρεία
Επίσης, συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς σε όλη τη χώρα έχουν αποφασίσει την Τρίτη 17/11 να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης, που νομίζει ότι βρήκε ευκαιρία να θέσει σε «καραντίνα» τις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν με όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας.

Βιάζεται η κυβέρνηση να φέρει τις ανατροπές μέσα στην καραντίνα

Την ίδια στιγμή που πετά στον κάλαθο των αχρήστων τα επείγοντα αιτήματα των σωματείων και θέλει να επιβάλει «σιωπητήριο» σε κάθε φωνή αγώνα, η κυβέρνηση βιάζεται να φέρει για συζήτηση και ψήφιση το αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο. Μεταξύ άλλων, το νομοθετικό τερατούργημα περιλαμβάνει 10ωρη δουλειά και απλήρωτες υπερωρίες, αύξηση των νόμιμων υπερωριών, επέκταση της δουλειάς την Κυριακή, μέτρα που χτυπούν τη συνδικαλιστική οργάνωση και την απεργία, ναρκοθετούν τις συλλογικές διαδικασίες και τις Γενικές Συνελεύσεις των συνδικάτων.

Η πρόκληση της κυβέρνησης ξεπερνά κάθε όριο. Στην προχτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας της διοίκησης του ΕΚΑ, με αίτημα να μην κατατεθεί το αντεργατικό τερατούργημα, εκπρόσωπος του υπουργείου διαμήνυσε πως το νομοσχέδιο αναμένεται εντός των ημερών.

«Θα μας βρουν απέναντί τους», είναι η απάντηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί την πανδημία για να καταργήσει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Απεργιακές αποφάσεις από Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες

Προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 26 Νοέμβρη έχουν αποφασίσει τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά και Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει επίσης οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) και Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ).

Ακόμη, τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Αρτας, Αγρινίου, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Κορίνθου, Λαμίας, Λασιθίου, Λευκάδας - Βόνιτσας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Σάμου, Λέσβου και η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας.

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων προχωρούν στις 26 Νοέμβρη οι ναυτεργάτες. Αποφάσεις έχουν πάρει τα σωματεία «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΜΕΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Στο Δημόσιο, 24ωρη απεργία την ίδια μέρα έχει αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Απεργιακές αποφάσεις έχουν ήδη πάρει οι Ομοσπονδίες Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης - τέως Βιομηχανίας / Ενέργειας / Ερευνας και Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ), Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ).

Είναι ώρα αγώνα για τα δικαιώματα και τη ζωή μας

«Τώρα είναι η ώρα του αγώνα», τονίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων και καλεί τα σωματεία της να πάρουν αποφάσεις και να προετοιμάσουν την επιτυχία της απεργίας. Στην ανακοίνωσή της καταγγέλλει την κυβέρνηση, που «εν μέσω πανδημίας και καραντίνας ετοιμάζεται να φέρει νομοσχέδιο για να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις», που σε κάθε αίτημα και διεκδίκηση του εργατικού κινήματος απαντάει αρνητικά, ενώ αντίθετα απέναντι στους εργοδότες «είναι γαλαντόμα και ανοιχτοχέρα, τους δίνει ό,τι απαιτούν για να δυναμώσουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και τα κέρδη τους». «Η ζωή μας δεν μπορεί να προστατευτεί ούτε με την αναμονή ούτε με τον εφησυχασμό. Οι διεκδικήσεις μας, τα αιτήματά μας δεν γίνεται να προχωρήσουν με εκκλήσεις και παρακάλια στους κυβερνώντες να πάρουν μέτρα. Ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας», ξεκαθαρίζει.

«Είμαστε "επί ποδός πολέμου" ενάντια στη νέα επίθεση κυβέρνησης και εργοδοτών. Η απάντησή μας είναι απεργία στις 26 Νοέμβρη», σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ). Μαζί με το αντεργατικό νομοσχέδιο, «οι τραγικές ελλείψεις στη δημόσια Υγεία, τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, η χρόνια υποχρηματοδότηση της Υγείας και Πρόνοιας εμφανίζονται με τραγικό τρόπο σήμερα», τονίζει η Ομοσπονδία και καλεί τα σωματεία να προετοιμάσουν τη συμμετοχή τους στην απεργία.

Περιοδείες και συζήτηση σε χώρους δουλειάς

Κλιμάκιο της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας στο πλαίσιο ενημέρωσης και προετοιμασίας της πανεργατικής απεργίας πραγματοποίησε χτες περιοδεία - συγκέντρωση σε μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία του κλάδου στον Ασπρόπυργο. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τα ελλιπή έως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στον χώρο δουλειάς, αλλά και την ανησυχία τους πως η εργοδοσία θα τους «φορτώσει» την αναδουλειά και την οικονομική κρίση με απολύσεις και παραπέρα χτύπημα στα δικαιώματά τους. Παίρνοντας το λόγο, μετέφεραν τον προβληματισμό τους γύρω από το «τι μπορεί να γίνει», «αν μπορούμε και αν πρέπει τώρα να αντιδράσουμε». Η συζήτηση κατέληξε στο συμπέρασμα πως «δεν μπορούμε να περιμένουμε να περάσει η πανδημία», γιατί μέχρι τότε «δεν θα μας έχει απομείνει τίποτα». Το Συνδικάτο τόνισε την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα απεργιακό μέτωπο που θα βάλει εμπόδια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - βιομηχάνων και θα διαμορφώσει προϋποθέσεις για τα επόμενα βήματα στον αγώνα του εργατικού κινήματος.

Σύσκεψη με μετανάστες εργάτες του κλάδου οργάνωσε τις προηγούμενες μέρες η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας. Στη σύσκεψη μεταφέρθηκε η εμπειρία της καραντίνας στο «πρώτο κύμα» της πανδημίας, όταν μεγάλο μέρος των μεταναστών εργατών αποκλείστηκε από την ειδική αποζημίωση. Στην κατεύθυνση αυτή, η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους να είναι σε επικοινωνία με τα σωματεία τους, να ενημερώνουν για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν, για προβλήματα όπως η απληρωσιά, η καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων, η εντατικοποίηση και η έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας. Τονίστηκε η ανάγκη συσπείρωσης στα σωματεία, κοινής πάλης Ελλήνων και μεταναστών εργατών, προκειμένου να πάρουν απάντηση η εργοδοτική τρομοκρατία, η έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας του λαού, τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, Β. Σταμούλης, εκπροσωπώντας το ΠΑΜΕ, συμμετείχε εξάλλου στις 5/11 σε τηλεδιάσκεψη της Γραμματείας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Οργάνωσης Κλωστοϋφαντουργίας της ΠΣΟ (TUI TEXGAL), με θέμα τον σχεδιασμό της δράσης της σε συνθήκες πανδημίας με κύριο ζήτημα την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων που βιώνουν κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης σε όλο τον κόσμο.

Στη Θεσσαλονίκη, σε ρυθμούς απεργιακής προετοιμασίας για τις 26/11 έχει μπει το Συνδικάτο Οικοδόμων. Καθημερινά πραγματοποιεί περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις στα ζητήματα της Υγείας και για τις μεγάλες ανατροπές από το νομοθετικό έκτρωμα της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη 11/11 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση στο εργοτάξιο του αεροδρομίου, όπου συζητήθηκε και συμφωνήθηκε το πλαίσιο πάλης της απεργίας. Επίσης, έγιναν εξορμήσεις σε γιαπιά στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Χτες Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε περιοδεία στο εργοτάξιο του Μετρό στην Αγίας Σοφίας, ενώ το Σάββατο προγραμματίζεται περιοδεία σε εργοτάξια του κέντρου. Τη Δευτέρα 16/11 θα γίνει Γενική Συνέλευση στο αμαξοστάσιο του Μετρό και περιοδεία στο εργοτάξιο του Μετρό στη Βενιζέλου.

Στις περιοδείες, αναδεικνύεται η ανάγκη οι εργαζόμενοι να αγωνιστούν για τις ζωές τους, απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας. Μέσα από τη συζήτηση καταγράφεται η συμφωνία των εργαζομένων με το πλαίσιο δράσης και διεκδικήσεων της Ομοσπονδίας, με την καταγγελία των εγκληματικών ευθυνών της κυβέρνησης για τις τραγικές ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία, τη στιγμή που τα κρούσματα αυξάνονται αλματωδώς. Μαζί με το Συνδικάτο, δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν μέτρα για την Υγεία, καμία περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων, δωρεάν παροχή μέσων ατομικής προστασίας και τεστ στους εργαζόμενους, μαζικές προσλήψεις στην Υγεία και στα ΜΜΜ.

  • Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας οργανώνει σήμερα Παρασκευή σύσκεψη στις 7 μ.μ., για την οργάνωση της απεργίας στις 26 Νοέμβρη, με τους προέδρους και γραμματείς των πρωτοβάθμιων σωματείων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο «φουλ» οι προετοιμασίες για τον απεργιακό αγωνιστικό γιορτασμό(2023-04-22 00:00:00.0)
Εντείνουν τις προετοιμασίες για την επιτυχία της απεργίας στις 26 Νοέμβρη(2020-11-20 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς με αιχμή την προστασία της υγείας των εργαζομένων(2020-11-11 00:00:00.0)
Μήνυμα αγώνα για άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς(2020-11-11 00:00:00.0)
Στη μάχη για τα συλλαλητήρια στις 30 Νοέμβρη(2019-11-21 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς(2013-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ