Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

Με αφορμή τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στη δομή στο Σχιστό

Ανακοίνωση σχετικά με την άθλια κατάσταση που επικρατεί ειδικά αυτή την περίοδο με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, με αφορμή την περίπτωση στη δομή στο Σχιστό, εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά του ΚΚΕ. Σε αυτήν επισημαίνεται ανάμεσα σε άλλα ότι «τα παιδιά δεν έχουν παρακολουθήσει ούτε μια ώρα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, από τα τέλη Μάρτη, όπου και επιβλήθηκε η πρώτη καραντίνα. Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς έως και πριν μερικές μέρες η δομή παρέμενε σε καραντίνα. Το αποτέλεσμα είναι όλα αυτά τα παιδιά να αποθαρρύνονται στην παρακολούθηση του προγράμματος μαθημάτων, όχι μόνο λόγω των ειδικών δυσκολιών, αλλά και των κενών που έχει διαμορφώσει η πολύμηνη απουσία τους από το μάθημα. Αντίστοιχα, για τα παιδιά του Γυμνάσιου και Λυκείου, που σήμερα προβλέπεται η διαδικασία του διαδικτυακού μαθήματος, δεν παρέχεται ο τεχνολογικός εξοπλισμός (Η/Υ tablet, internet) στους μαθητές της δομής, για να έχουν πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Η Οργάνωση του Κόμματος αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, που δεν έχει πάρει όλα τα απαραίτητα σχετικά μέτρα και υλοποιεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ, κρατώντας υποστελεχωμένα τα τμήματα υποδοχής προσφυγόπουλων. «Η ΕΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα αστικά κόμματα, έχουν σοβαρές ευθύνες, γιατί η πολιτική τους είναι που μετατρέπει τη χώρα μας σε "φυλακή της ΕΕ" και κρατά τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένους. Είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση, γιατί με την πολιτική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων βαθαίνει η εμπλοκή και η στήριξη στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ που ευθύνονται για τους πολέμους που ξερίζωσαν τους πρόσφυγες από τον τόπο καταγωγής τους», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στην πρώτη γραμμή της πάλης η ανάγκη της μόρφωσης για τα παιδιά του λαού

Αναλύοντας τις θέσεις του ΚΚΕ, η ΤΕ Πειραιά σημειώνει ότι για το Κόμμα «η εκπαίδευση των παιδιών της εργατικής τάξης και του λαού, Ελληνόπουλων και προσφυγόπουλων, είναι στην πρώτη γραμμή της πάλης. Παλεύει ώστε σε όλα τα παιδιά να παρέχονται όλες εκείνες οι απαραίτητες γνώσεις για την κατανόηση της φύσης, της κοινωνίας, να αναπτύσσονται ολόπλευρα ως προσωπικότητες, αναγνωρίζοντας την επιστημονικά τεκμηριωμένη ανάγκη τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών να μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα. Παλεύουμε ώστε μέσα στη σχολική μονάδα, στον τόπο που διαμένουν και με κρατική ευθύνη, να στηρίζονται αυτά τα παιδιά, που είναι συνολικά επιβαρυμένα από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, από τις συνεχείς μετακινήσεις από περιοχή σε περιοχή, από χώρα σε χώρα, από το γεγονός ότι πολλά από αυτά αναγκάστηκαν να αποχωριστούν συγγενικά, φιλικά τους πρόσωπα».

Το Κόμμα στηρίζει ταυτόχρονα την προσπάθεια των εκπαιδευτικών, που με αυταπάρνηση και παρά τις αντιξοότητες δίνουν τη μάχη για την εκπαίδευση των παιδιών, όπως και των εργαζομένων στις δομές.

Και καλεί «τους γονείς, τους μαθητές και εκπαιδευτικούς, να παλέψουν ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης και να οργανώσουν τον αγώνα μαζί Ελληνες, πρόσφυγες και μετανάστες εργάτες και αυτοαπασχολούμενοι, για να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού. Να παλέψουν για ουσιαστικά μέτρα ένταξης των προσφυγόπουλων στις δομές εκπαίδευσης με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τα Ελληνόπουλα και τα προσφυγόπουλα. Να αγωνιστούν για την κατάργηση της απαράδεκτης Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και της Συνθήκης Σένγκεν που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να μετακινηθούν στις χώρες προορισμού. Να παλέψουν ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, που είναι η αιτία που γεννά την προσφυγιά και τη μετανάστευση.

Να απομονώσουν, όπως και στο παρελθόν, τυχόν "φωνές" που μπορεί να εμφανιστούν και να στοχοποιούν τους μαθητές πρόσφυγες για την εξάπλωση της πανδημίας, αθωώνοντας τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες και καλλιεργώντας το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Αλλωστε, τα δεκάδες κρούσματα μέσα σε σχολικές μονάδες, με το κλείσιμο τμημάτων και σχολείων, αποδεικνύουν πως η αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν υλοποιήθηκαν οι διεκδικήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών για μέτρα προστασίας στα σχολεία».

Στις διεκδικήσεις που προβάλλει η Οργάνωση του Κόμματος, περιλαμβάνονται το «να γίνει με ευθύνη του κράτους αποτύπωση των σύνθετων αναγκών των μαθητών που έχουν βιώσει τις θηριωδίες του πολέμου, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, των εμφύλιων διαμαχών, διαμορφώνοντας τραυματικές εμπειρίες για την πλειοψηφία των παιδιών». Επίσης, να προσληφθεί το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, ενώ ειδικά για τα παιδιά της δομής του Σχιστού η επιστροφή τους στο σχολείο να εξασφαλίζει και την κάλυψη των κενών που διαμορφώθηκαν από την πολύμηνη απουσία.

Ακόμα, να τους παραχωρηθεί όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό υλικό, να εξασφαλίζεται η μετακίνηση από και προς τη σχολική μονάδα, να τηρούνται οι βασικοί κανόνες για την παρεμπόδιση της μετάδοσης του ιού.

Να εξασφαλιστεί ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και ο εμβολιασμός, ότι θα διαμορφωθούν τμήματα με ανώτερο τους 15 μαθητές ανά τάξη.

Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος τεχνολογικός εξοπλισμός και να διαμορφωθεί το κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, για τα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου που διαμένουν στη δομή. Να διαμορφωθούν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις μέσα στη δομή για τη στέγαση όλων των προσφύγων, ώστε να εξασφαλίζονται όλες οι συνθήκες υγιεινής. Να διαμορφωθούν οι αντίστοιχες δομές Προσχολικής Αγωγής για τα προσφυγόπουλα.

Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για όλα τα παιδιά. Να εξασφαλιστεί από τους αντίστοιχους δήμους ότι θα γίνει το τεστ στα παιδιά που βγαίνουν από την πολύμηνη καραντίνα.

Να προσληφθεί το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό μέσα στη δομή. Να εξασφαλιστεί η τακτική παρακολούθηση όλων των παιδιών από παιδίατρο.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org