Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΓΕ
Καταγγέλλει τις προσπάθειες ποινικοποίησης των αμβλώσεων

Τη «Συμφωνία της Γενεύης», που με την υπογραφή 43 κρατών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, επιχειρεί να ποινικοποιήσει τις αμβλώσεις, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Τη συγκεκριμένη «Διακήρυξη Συμφωνίας» συνυπέγραψαν τον περασμένο Οκτώβρη οι ΗΠΑ μαζί με κυβερνήσεις κρατών όπως η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ, το Σουδάν, η Λιβύη αλλά και η Ουγγαρία και η Πολωνία. Με βάση αυτή, ποινικοποιείται το δικαίωμα των γυναικών για νόμιμη και ασφαλή άμβλωση, ενώ διατυπώνεται η αξίωση «να μην υπάρχει διεθνές δικαίωμα στην άμβλωση». Παράλληλα, η ΟΓΕ καταδικάζει την απαράδεκτη και σκοταδιστική απόφαση του Πολωνικού Δικαστηρίου για απαγόρευση των αμβλώσεων.

Με βάση τις παραπάνω εξελίξεις, η ΟΓΕ, ως συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών, καλεί τις οργανώσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας να εκφράσουν την καταδίκη τους.

«Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι στην εποχή μας εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο αναγκάζονται να υποστούν επικίνδυνες παράνομες αμβλώσεις που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις στην Πολωνία που απαίτησαν την αποποινικοποίηση και κατάφεραν την προσωρινή μη εφαρμογή της απαράδεκτης δικαστικής απόφασης», σημειώνει στο μήνυμά της. Καλεί τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο «να ακυρώσουν την πιο πάνω Διακήρυξη και να παλέψουν για τα σύγχρονα δικαιώματά τους στην αναπαραγωγική υγεία, στο πλαίσιο ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας που θα εξασφαλίζει την επιστημονική κρατική στήριξη των γυναικών μέσω οικογενειακού προγραμματισμού και σεξουαλικής αγωγής για να εξασφαλίζεται η ασφαλής αντισύλληψη για όλες, όπως και το δικαίωμα στη νόμιμη, δωρεάν και ασφαλή άμβλωση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ