Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 16 Νοέμβρη, στις 13.00, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, διεκδικώντας: Οικονομική στήριξη 534 ευρώ το μήνα, για όσο κρατάει η πανδημία, με βάση το μητρώο του ΕΕΤΕ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε όλα τα μέλη του ΕΕΤΕ που πλήττονται. Αναστολή των χρεών σε τράπεζες, διαγραφή δόσεων και χρεών σε ρεύμα, τηλέφωνο, φυσικό αέριο, δήμους, τράπεζες και Ταμεία για το διάστημα από Μάρτη 2020 έως όσο κρατάνε τα μέτρα για τον κορονοϊό. Κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών από τη διαδικτυακή παρουσίαση των εκθέσεων και των εικαστικών έργων (σε όλες τις κατηγορίες των εικαστικών τεχνών).

Ακόμα, το Εικαστικό Επιμελητήριο ενημερώνει τα μέλη του ότι προχωρά η διαδικασία αγοράς έργων εικαστικών τεχνών με τη διενέργεια ανοιχτής πρόσκλησης μεταξύ των μελών του ΕΕΤΕ, στη συμβολική τιμή των 1.200 ευρώ, από 250 εικαστικούς καλλιτέχνες που πληρούν τους όρους της προκήρυξης (χαμηλό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ατομικό ή 20.000 οικογενειακό και να μην είναι δημόσιοι υπάλληλοι μόνιμοι ή αορίστου χρόνου). Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2020. Οπως σημειώνει: «Τα χρήματα για την προκήρυξη της αγοράς έργων (αρχικά 100.00 που έγιναν μετά την πίεση που ασκήσαμε, 300.00 ευρώ), δεν χαρίστηκαν, μα δόθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού έπειτα από συνεχείς αγώνες και παραστάσεις διαμαρτυρίας, όπως και συναντήσεις με τα σχετικά υπουργεία. Ο στόχος ήταν και είναι να αποζημιωθούν όλοι οι εικαστικοί ως εργαζόμενοι και μάλιστα με γνώμονα το μητρώο του ΕΕΤΕ. Καταφέραμε μέσα σε όλα με τη συγκεκριμένη προκήρυξη να μπορέσουν συνάδελφοι που είναι σε ασθενέστερη οικονομική κατάσταση να λάβουν ένα (υποτυπώδες) βοήθημα. Το βασικό ζήτημα για το ΕΕΤΕ δεν είναι ποιος δικαιούται ένα επίδομα (με κριτήρια μάλιστα που θέτει η κυβέρνηση και που εξαιρούν τους περισσότερους εργαζόμενους), μα το πώς θα μπορέσουν οι εικαστικοί, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι σε άλλους καλλιτεχνικούς κλάδους, να διεκδικήσουν ένα εργασιακό πλαίσιο που θα αποζημιώνει την εργασία τους και θα κατοχυρώνει το καλλιτεχνικό τους έργο.

Το θέμα αποζημίωσης, λήψης επιδόματος και γενικότερα των εργασιακών σχέσεων βασανίζει όλους τους εργαζόμενους που ζημιώνονται και τώρα και όλα τα προηγούμενα χρόνια, με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τους νόμους για το Ασφαλιστικό, το Συνταξιοδοτικό κ.λπ. Αναγκαίο αίτημα, όχι του ΕΕΤΕ μα των καιρών μας, είναι τα εργασιακά μας δικαιώματα και η πρόσβαση του λαού στον Πολιτισμό».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org