Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ - ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ - ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ
Να ενταχθούν σχεδιασμένα οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Κάλεσμα προς όλους «τους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς να σταθούμε στο ύψος της επιστήμης μας και να συμβάλουμε με κάθε τρόπο οργανωμένα στον αγώνα για την προστασία και την υπεράσπιση της υγείας του λαού μας» απευθύνει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών - Οδοντιάτρων - Φαρμακοποιών.

Διεκδικούμε να ενταχθούμε στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της επιδημίας, υπογραμμίζει η ΔΗΠΑΚ, επισημαίνοντας ότι η οργανωμένη συμβολή των αυτοαπασχολούμενων γιατρών και φαρμακοποιών μπορεί να αξιοποιηθεί «στη στελέχωση δομών ΠΦΥ, αλλά και σε τριτοβάθμιες δομές και ΜΕΘ, ανάλογα με την ειδικότητά μας, με τους ίδιους μισθολογικούς και εργασιακούς όρους με τους συναδέλφους μας στο ΕΣΥ».

Η ΔΗΠΑΚ ενώνει τη φωνή της με τους νοσοκομειακούς γιατρούς και απαιτεί:

  • Αμεση επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών, ΜΕΘ, ΜΑΦ, χειρουργείων και διαγνωστικών αλυσίδων, διαγνωστικών τεστ κ.λπ., για να διασφαλιστούν υψηλού επιπέδου και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας σε ασθενείς με Covid-19, αλλά και ουσιαστική παρακολούθηση και αντιμετώπιση μη μολυσματικών μη Covid-19 ασθενειών.
  • Αμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση ΜΕΘ αλλά και δομών ΠΦΥ. Να ανοίξουν άμεσα τα νοσοκομεία, οι περίπου 10.000 νοσοκομειακές κλίνες και οι δομές ΠΦΥ που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.
  • Στελέχωση τμημάτων Ιατρικής της Εργασίας σε δημόσια νοσοκομεία, με άμεσες προσλήψεις μόνιμων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για την ουσιαστική συμβολή στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου και τη συμβολή στην πρόληψη και αντιμετώπιση συνεπειών στη δημόσια υγεία και της εξάπλωσης της πανδημίας.
  • Αναγνώριση των επαγγελματικών ασθενειών στους υγειονομικούς που νοσούν με Covid-19 λόγω της επαγγελματικής τους έκθεσης. Αποτελεί ευθύνη του εργοδότη να τεκμηριώσει και να αποκλείσει την πιθανότητα σύνδεσης της επαγγελματικής έκθεσης με τη νόσηση των υγειονομικών.
  • Δημιουργία τοπικών μονάδων Δημόσιας Υγείας, σε άμεση διασύνδεση με τις δομές της ΠΦΥ, υπεύθυνων για την καταγραφή των επιδημιολογικών δεδομένων, τον εντοπισμό - απομόνωση κρουσμάτων και την ιχνηλάτηση των επαφών τους. Πλήρη και αναλυτική καταγραφή όλων των επιδημιολογικών δεδομένων, πλήρη διαφάνεια στην επικοινωνία τους με την επιστημονική κοινότητα και τους πολίτες.

Παράλληλα η ΔΗΠΑΚ αναδεικνύει την ανάγκη να στηριχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες Υγείας, γιατροί και οδοντίατροι, που από τη μία έχουν να αντιμετωπίσουν αυξημένους κινδύνους επαγγελματικής έκθεσης στον SARS-CoV-2 και από την άλλη βιώνουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και στο δικό τους εισόδημα, υπογραμμίζοντας ότι «το σημαντικό κόστος των προληπτικών μέτρων δεν μπορεί να το επωμιστεί ο αυτοαπασχολούμενος γιατρός, οδοντίατρος, φαρμακοποιός, ούτε ανεχόμαστε τη λογική της ζούγκλας της ελεύθερης αγοράς, που προτάσσει να το μετακυλήσουμε στις πλάτες των ασθενών μας».

Σχετικά με τις διαχρονικές ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την προκλητική απουσία ακόμα και στοιχειωδών μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στα νοσοκομεία, η ΔΗΠΑΚ σημειώνει ότι «σε αυτές τις ελλείψεις οφείλονται η υπερμετάδοση της πανδημίας σε υγειονομικούς και οι δεκάδες επαγγελματικές ασθένειεςCovid-19 που δεν καταγράφονται και που πρακτικά μεταφράζονται σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους, τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για τον παραπέρα περιορισμό των αντοχών του δημόσιου συστήματος Υγείας».

Τέλος, χαρακτηρίζει «προκλητική και επικίνδυνη» την «επιλογή να μη δημοσιοποιούν τα όποια δεδομένα επιδημιολογικής επαγρύπνησης και καταγραφής της πανδημίας έχουν στη διάθεσή τους, παρουσιάζοντας με παραπλανητικό και αποπροσανατολιστικό τρόπο μόνο την ημερήσια διακύμανση των κρουσμάτων, που προφανώς δεν επαρκεί για την απεικόνιση της πορείας της πανδημίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα αγώνα σε αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, οδοντιάτρους και φαρμακοποιούς(2023-11-17 00:00:00.0)
Υποβαθμισμένα τα Κέντρα Υγείας, το ίδιο λιγοστό προσωπικό παλεύει για τριπλάσιο όγκο δουλειάς(2021-10-14 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση κάνει όσα «χωράνε» στους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς(2021-01-30 00:00:00.0)
Να ενταχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί στο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας(2021-01-15 00:00:00.0)
Τραγικές οι ελλείψεις μετά από 8 μήνες πανδημίας(2020-11-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ