Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Ενα ακόμα βήμα προς την τελεσίδικη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Τις διατάξεις που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης καταγγέλλει η ΟΒΣΑ

Ενα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας στον κλάδο του Εμπορίου προσθέτουν οι διατάξεις για τη «λειτουργία της αγοράς εργασίας» (μέρος Δ') σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης [«Λήψη συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1150 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου»].

Συγκεκριμένα, το άρθρο 18 προβλέπει προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων που εντάσσονται στην κατηγορία των πολύ μικρών επιχειρήσεων όλες τις Κυριακές του έτους, σε δημοτικές κοινότητες «με μόνιμο πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων». Επίσης, το άρθρο 19, που αφορά το ωράριο λειτουργίας των λαϊκών αγορών, προβλέπει πως αυτές «λειτουργούν έως έξι (6) ημέρες την εβδομάδα», αντικαθιστώντας την προηγούμενη ρύθμιση (άρθρο 30 του Ν.4497/2017) που ανέφερε ότι «λειτουργούν από Δευτέρα έως Σάββατο».

Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές γενικεύεται ολοένα και περισσότερο, χτυπώντας τους εργαζόμενους και τους απασχολούμενους. Ηδη έχει νομοθετηθεί από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ η λειτουργία τις Κυριακές στο πλαίσιο του «εορταστικού ωραρίου» (3 Κυριακές τα Χριστούγεννα, 1 το Πάσχα), των τακτικών εκπτωτικών περιόδων και των «ενδιάμεσων» εκπτώσεων (4 Κυριακές ετησίως), αλλά και για όλες τις Κυριακές από τον Μάη έως το τέλος Οκτώβρη σε μια σειρά περιοχές (κέντρο Αθήνας, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, αεροδρόμια Αθήνας και Σπάτα, κέντρο Θεσσαλονίκης).

Επίσης, οι κατά τόπους αντιπεριφερειάρχες έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν το άνοιγμα των καταστημάτων της περιοχής τους τις Κυριακές, όπως έχουν κάνει πράξη σε μια σειρά περιπτώσεις.

Τώρα η κυβέρνηση «βάζει μπροστά» τις πολύ μικρές επιχειρήσεις σαν άλλοθι για το επόμενο βήμα στο συνολικό ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας, κατά την πάγια αξίωση του μεγάλου κεφαλαίου. Εξάλλου, εκτός από τις ρυθμίσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, η «απελευθέρωση» της κυριακάτικης λειτουργίας για επιχειρήσεις άλλων κλάδων περιλαμβάνεται στους άξονες του νομοσχεδίου που παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας.

«Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας δεν θα περάσει», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). Καταγγέλλει τη μεθόδευση της κυβέρνησης για άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων «όλες τις Κυριακές το χρόνο στο άμεσο μέλλον», την ώρα μάλιστα που «ο αυτοαπασχολούμενος έμπορος πραγματικά δεν ξέρει τι του ξημερώνει, αν θα υπάρχει μετά το τέλος της καραντίνας».

«Το πρόβλημα των εμπόρων δεν είναι οι λίγες ώρες εργασίας τους», επισημαίνει η Ομοσπονδία και εξηγεί ότι οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι «αναγκάζονται να ακολουθήσουν τους "νόμους της ζούγκλας" που έχουν νομοθετήσει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και αφορούν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, την οικονομική ασφυξία με τα υπέρογκα έξοδα και χρέη από τις ατέλειωτες υποχρεώσεις και την αναδουλειά». Διεκδικεί τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας και την κατάργηση των νόμων και διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ