Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
47 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Εργαζόμενοι και φοιτητές στέλνουν και φέτος το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα

ΜΕΤΡΟ

«

Το Πολυτεχνείο ζει! Εξω οι ΗΠΑ - Εξω το ΝΑΤΟ»: Δυνατά θα ακουστούν και φέτος, αν και κάτω από τις μάσκες, τα γνήσια αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα που πριν από 47 χρόνια συγκλόνιζαν τη Αθήνα με την εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στη χούντα. Οι ιδιαίτερες φέτος αγωνιστικές εκδηλώσεις τιμής του μεγάλου αγώνα, σε μια περίοδο που τα μηνύματά του γίνονται όλο και πιο επίκαιρα, ήδη οργανώνονται από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους. Οι φορείς του εργατικού και του νεολαιίστικου κινήματος διαμηνύουν στην κυβέρνηση ότι οι όποιοι σχεδιασμοί να εμποδιστεί η αντιιμπεριαλιστική πορεία στην πρεσβεία, τάχα στο όνομα της πανδημίας, θα πέσουν στο κενό. Αλλωστε, το οργανωμένο εργατικό κίνημα έχει δείξει στην πράξη ότι έχει την ικανότητα να οργανώνει την πάλη, τηρώντας ταυτόχρονα τα μέτρα προστασίας για τη ζωή και την υγεία του λαού.

Θυμίζουμε ότι ήδη έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής στην αντιιμπεριαλιστική πορεία την Τρίτη 17 Νοέμβρη τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά και Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, ενώ αποφάσεις παίρνουν Ομοσπονδίες και Σωματεία. Ταυτόχρονα φοιτητικοί σύλλογοι έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους, ενώ κάλεσμα απευθύνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια σε σχεδιασμούς που μυρίζουν μπαρούτι

Οπως δηλώνει ο Κώστας Δράκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, στον «Ριζοσπάστη», «η Ομοσπονδία μας έχει πάρει απόφαση για συμμετοχή στην πορεία και θα συμμετάσχει. Ξέρουμε πολύ καλά να τηρούμε τα μέτρα, άλλωστε το κάνουμε συνεχώς και παλεύουμε να τηρούνται πραγματικά στους χώρους δουλειάς, εκεί που η κυβέρνηση και η εργοδοσία μας αφήνουν έκθετους στον ιό. Εχουμε αποδείξει ότι στις κινητοποιήσεις μας είμαστε πλήρως προστατευμένοι.

Η πάλη μας κόντρα στους σχεδιασμούς που μυρίζουν μπαρούτι, κόντρα στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή θα δυναμώσει. Αυτό είναι που ενοχλεί την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της, ο αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της πορείας. Αλλωστε, έχουμε συνηθίσει κάθε χρόνο να μας ξεφουρνίζουν όλο και κάποια δικαιολογία οι κυβερνήσεις, προκειμένου να πάψει η καθιερωμένη πορεία στην πρεσβεία, που τσαλακώνει τη "βιτρίνα" της "ελληνοαμερικανικής συνεργασίας", την οποία φιλοτεχνούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Δεν παίρνουμε λοιπόν την άδεια από την κυβέρνηση για να παλέψουμε. Οπως άλλωστε κάνουμε καθημερινά, όπως κάναμε και σήμερα (σ.σ. χτες) με τη μέρα δράσης για την Υγεία, όπως θα κάνουμε και με τη μέρα για τις Αστικές Συγκοινωνίες και με την απεργία στις 26/11. Πόσο μάλλον για ένα ορόσημο των αγώνων του λαού μας, όπως είναι η 17η Νοέμβρη!».

Η φωνή μας θα ακουστεί δυνατά κάτω από τις μάσκες!

Για την αντιιμπεριαλιστική πορεία ετοιμάζονται και οι φοιτητικοί σύλλογοι. Οπως δηλώνει η Χρύσα Λεμπέση - Πάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού Αθήνας, «τα διδάγματα και η πείρα από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα. Αποτελούν για εμάς πολύτιμη παρακαταθήκη και μας δείχνουν τον δρόμο για την οργάνωση του αγώνα μας στο σήμερα, πόσο μάλλον σε αυτές τις συνθήκες που η κυβέρνηση αντί να ασχοληθεί με τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην υγεία και τη μόρφωσή μας, ετοιμάζει νέο σχέδιο καταστολής που βάζει στο στόχαστρο το φοιτητικό κίνημα.

Το δυνάμωμα των συλλόγων μας, η ένταση της διεκδίκησης για τις ανάγκες μας, η κοινή πάλη και συμπόρευση με τους εργαζόμενους ενάντια στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων που διαχρονικά τσακίζουν τις ζωές μας, είναι η δύναμή μας και η καλύτερη απάντηση».

Καλώντας τους φοιτητές να δώσουν το «παρών», με όλα τα μέτρα προστασίας, σημειώνει ότι η πορεία «θα είναι μια από τις πρώτες τέτοιες απαντήσεις σε όσους θέλουν κλειστά στόματα και σκυμμένα κεφάλια, για αυτό και είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν πως θα την απαγορέψουν. Οι αγώνες μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα και το φετινό μήνυμα ανυπακοής και ανυποχώρητου αγώνα θα ακουστεί δυνατότερα από κάθε άλλη φορά, γιατί θα ακουστεί κάτω από τις μάσκες μας. Τώρα είναι η ώρα να πληθύνουν οι αγωνιστικές αποφάσεις των Συλλόγων και η πολύμορφη διοργάνωση της πορείας».

Ενημερώνει επίσης ότι «οι φοιτητές του Ιστορικού - Αρχαιολογικού, εμπνεόμενοι από τον ηρωικό ξεσηκωμό φοιτητών και εργαζόμενου λαού το '73 για ψωμί - παιδεία - ελευθερία ενάντια στη χούντα και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, μέσα από τον Σύλλογό μας θα κυκλοφορήσουμε εφημεριδάκι αφιερωμένο στον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ